صفحه آبی مرگ که به نام های خطای توقف و صفحه آبی نیز خوانده می شود، یک صفحه خطا است که در سیستم عامل ها، مخصوصاً Windows نمایش داده می شود و شاید بتوان گفت یکی از بدترین error هایی که یک کابرسیستم عامل ویندوز می تواند ببیند صفحه آبی مرگ (BSOD ) می باشد. این صفحه عموماً هنگامی که یک خطای بحرانی در کامپیوتر رخ می دهد، ظاهر می شود تا با خاموش کردن سیستم جلوی آسیب های احتمالی گرفته شود.
صفحه آبی مرگ از زمان ارائه ویندوز ۳٫۱ (تقریبا ۱۵ سال قبل) وجود داشته است که در آن زمان معروف به صفحه مشکی مرگ بوده زیرا پس زمینه رنگ این صفحه مشکی بود ولی با ورود ویندوز ۹۵ و سیستم عامل های بعداز آن تا ویندوز XP پس زمینه این صفحه آبی می باشد و به خاطر همین به صفحه آبی مرگ معروف می باشد. حتی این صفحه برای ویندوز ویستا نیز طراحی و برنامه ریزی شده است ولی رنگ پس زمینه آن قرمز می باشد.
علل نمایش صفحه آبی مرگ:
– در سیستم عامل هایWindows مبتنی برNT ثبت نادرست درایورهای سخت افزارها یا عملکرد نادرست آن ها باعث نمایش این صفحه می شود.
– در Windows ها سری ۹x وجود فایل های DLL ناسازگار یا Bug های داخلی در Kernel سیستم عامل می تواند باعث ایجاد صفحه های آبی شود.
– اشکالات فیزیکی ای مثل خرابی حافظه، تغییر ولتاژ Power ها، بالا رفتن درجه دمای سخت افزارها، نرسیدن برق به Hard یا دیگر سخت افزارها یا کار کشیدن بیش از توان یک سخت افزار هم باعث نمایان شدن صفحه های آبی در همه سیستم عامل های مبتنی بر Windows از نسخه ۳٫۱ به بعد می شود.
زمانی که در یک کامپیوتر در حال اجرا بدون هیچگونه هشداری ویندوز ری ستارت میشود یا با صفحه آبی مرگ مواجه میشود، اولین چیزی که در مورد آن تصور میشود وجود خطای سخت افزاری است. در حقیقت اغلب کرش های ویندوز به وسیله درست عمل نکردن درایور های دستگاه ها و ماژولهای کرنل (Kernel) میباشد. در حالت خطاهای کرنل بیشتر کامپیوترهای تحت ویندوز صفحه آبی مرگ را به جزء مواردی نشان نمیدهند و سیستم در این مواقع بدون هیچ گونه اخطاری به یکباره ری ستارت میشود. نرم افزار WhoCrashed درایورهایی را که باعث وجود این خطاها در سیستم شما شدهاند را تنها با یک کلیک نشان میدهد. در اغلب موارد این برنامه قادر به اشاره دقیق به درایوری که باعث این مشکل شده است میباشد و با نشان دادن آن به شما امکان رفع مشکل مربوط به آن را میدهد.