تاثیر مثبت ورزش بر سلامت مغز
مجموعه: ورزش عمومی
ورزش بر کارایی مغز تاثیر گذار است
ورزش فواید زیادی بر سلامتی دارد، مسالهای که شاید کمتر به آن پرداخته شده باشد، تاثیر ورزش بر کارایی مغز است.
انجام ورزش به معنای داشتن شرایط فیزیکی مناسب، قلبی سالم و ماهیچههایی قوی است. آنچه که اطلاعات کمتری درباره آن داریم، تاثیر ورزش در رساندن هوای تازه به پرده مغز است. علاوه بر احساس شادابی که ورزش ایجاد میکند، اتفاقات شیمیایی نیز در بدن صورت میگیرد. بالا بردن حافظه و هوش ، جلوگیری از افسردگی و استرس از تاثیرات ورزش است، ورزش استعدادهای نهفته را بیدار میکند و برای روح بسیار مفید است. این تاثیرات شما را وادار میکنند تا ورزش کنید!اگر تصمیم دارید تواناییهای مغزی و کارایی شناختی خود را بالا ببرید خود را برای ورزش کردن آماده کنید.دویدن تاثیرات شگفت آوری بر حافظه دارد. ورزش باعث تولید نرونهای مغزی جدید میشود. مطالعاتی که در موسسه پزشکی هوارد هیوج انجام شده ، نشان داده است که موشهایی که فعالیت فیزیکی مداوم داشتند ۲٫۵ برابر بیشتر نرون تولید میکنند. فعالیت ورزشی باعث بهتر شدن شرایط رگهای خونی در هیپوکامپ (ناحیه مغزی) میشود.این رگهای خونی نقش مهمی دارند، زیرا به نرونهای جدید خونرسانی میکنند. این فعالیت باعث جلوگیری از تحلیل رفتن مغز و تغییرات سلولهای خاکستری و قسمت سفید مغز میشود. بنابراین از دست دادن کمتر نرونها از ایجاد بیماریهای مزمن همچون آلزایمر جلوگیری میکند. انجام دادن ورزش باعث میشود، بهتر اکسیژن به بدن برسانیم. به هنگام فعالیت فیزیکی جریان خون در مغز شبیه میشود و مغز بیشتر اکسیژن دریافت میکند. ورزش درمانی برای پیری مغز است. مطالعاتی که بر روی زنان بالای ۶۵ سال انجام شده، نشان میدهد که افراد فعالتر، کارایی شناختی بهتری دارند و افرادی که زندگی ساکنی دارند توانایی ذهنی شان کمتر است. طبق گفته محققان این پدیده میتواند به دلیل جریان خون بیشتر در مغز به هنگام ورزش باشد، این خون رسانی حدود ۳۰ درصد به هنگام ورزش بیشتر است. اگر دچار بیش فعالی و اختلالات تمرکزی هستید، ورزش کنید، زیرا ورزش دوپامین را منظم میکند. وجود این ماده شیمیایی معمولا در کسانی که بیش فعال هستند، کمتر است. زیرا در محل اتصال اعصاب خوب انتقال داده نمیشود. ورزش راهی آسان و طبیعی برای مواجه با این مشکل است. نداشتن بهداشت زندگی، یعنی داشتن خوراک نامناسب و فعالیت کم بر روی اخلاق و رفتار تاثیر میگذارد. انجام فعالیت فیزیکی مداوم به شما کمک میکند تا تعادل خود را به دست آورید.همه آدمها ممکن است در مرحلهای از زندگی دچار افسردگی شوند. مقابله با این بیماری سخت است و نشانه های آن به طور مداوم و در مدت طولانی مشاهده میشوند. درمانهای دارویی یا روانشناسی برای افسردگی وجود دارد. طبق مطالعات انجام شده ، ورزش میتواند تاثیر زیادی بر روی اعصاب و رفتار بگذارد. ورزش نشانههای افسردگی را کاهش میدهد. ورزش باعث افزایش آندورفین میشود که استرس را کاهش میدهد و نگرانی ها را کم میکند.طبق گفته محققان دانشگاه تگزاس، ۵۰ درصد کسانی که ۳۰ دقیقه در سه روز در هفته ورزش میکنند نشانه های کمتری از افسردگی در خود مشاهده میکنند.همه افراد از این توانایی برخوردار نیستند. باید بتوانیم این خصوصیت را کسب کنیم. ورزش میتواند در این کار به ما کمک کند. در جلسات ورزش که انجام میدهید برای خود هدف مشخص کنید و شاهد پیشرفت خود باشید. با احساس فعال بودن و سود رسانی میتوان اعتماد به نفس بالاتری داشت.
بررسیها نشان داد با انجام ورزش مکانیزم بیولوژیک خاصی در مغز ایجاد میشود که باعث افزایش سلامت مغز میشود. پروتئین BDNF باعث کاهش احتمال اختلال مغزی، آلزایمر و بیماریهایی از این قبیل میشود.
چگونگی تاثیر ورزش در تقویت مغز:ورزش بر نواحی بسیاری از دستگاه عصبی و ترشح مواد شیمیایی شاد کننده ای مانند سروتونین و دوپامین موثر است که نتیجه ی این امر در نهایت ما را آرام و شاد و خرسند می نماید. به عبارتی دیگر اگر نمی خواهید منتظر بمانید تا احساسات خوب برای شما پیش آیند، خودتان می توانید با ورزش کردن به استقبال آن ها بروید و خود را شاد نمایید. وقتی شخصی ورزش نماید این امر باعث می شود که بهتر فکر کند و عملکرد بهتری داشته باشد و روحیه ی بهتری بیابد. شما با ورزش سیستم اعصاب و عملکرد خودتان را به وضعیت بهتری می رسانید.
تاثیر ورزش بر بهبود افسردگی:همان طور که ذکر شد ورزش علاوه بر کمک به سلامت قلب و عضلات و برطرف نمودن چاقی و عوارض ناشی از آن، بر بهبود خلق و خو و تقویت اعصاب نیز بسیار موثر است. امروزه عارضه ی افسردگی روند رو به رشدی به ویژه در جوامع شهری یافته است و بسیاری از افراد افسرده به پُرخوری و منزوی شدن روی می آورند و تبدیل به انسان هایی چاق، افسرده و منزوی می گردند و سلامت خود را به مخاطره می اندازند. در نقطه ی مقابل برخی از افراد افسرده نیز ممکن است اشتها به غذا خوردن را از دست بدهند و دچار اختلالات جسمی و عصبی شوند.
دویدن بهترین ورزش برای مقابله با افسردگی است. طبق گفته محققان ورزشی حتی از داروهای ضد افسردگی مفیدتر است. میزان سروتونین در کسانی که افسردگی دارند پایین است. این مولکول احساس قدرت و غرور را زیاد میکند و از افسردگی جلوگیری میکند. این مولکول خواب شب را تنظیم میکند و احساس درد و نگرانی را کاهش میدهد. داشتن اعتماد به نفس باعث میشود بهتر با مشکلات در زندگی مقابله کنیم.
برای تقویت مغز توصیه به انجام ورزش های با شدت ملایم تا متوسط می شود
فعالیت مغزهمه می دانیم که افسردگی مختل کننده ی فعالیت های ما است چرا که افسردگی حافظه و کارایی فرد را مورد مخاطره قرار می دهد. در حالی که اگر شما بتوانید روان خود را کنترل کنید می توانید به آرامش و تمرکز ذهنی و حافظه ی خوب دست پیدا کنید. مطالعات نشان داده اند که ورزش و فعالیت بدنی در کاهش عصبانیت، خستگی، استرس و افسردگی بسیار مفید واقع می شوند. جالب است بدانید اخیرا مطالعه ای بر روی ۱۵۰ فرد با سن ۵۰ سال و بالاتر که افسردگی در آنان تشخیص داده شده بود انجام گرفت. در این مطالعه افراد به ۳ گروه درمانی تقسیم شدند و برای آن ها هر یک از روش های ورزش و فعالیت بدنی یا مصرف داروی ضد افسردگی سرترالین با نام تجاری زلفت(Zoloft) و یا ترکیب هر دو؛ یعنی ورزش و دارو، برای مدت ۴ ماه تجویز شد.
پس از پایان ۴ ماه هر سه گروه احساس بهتری داشتند. ولی پژوهشگران تحقیق را رها نکردند و ۶ ماه بعد مجددا افراد را بررسی نمودند و مشاهده نمودند که برگشت بیماری افسردگی در افرادی که از روش ورزش برای درمان استفاده می نمودند آشکارا کمتر از گروه های مصرف کننده ی دارو یا مصرف کننده ی توام دارو و ورزش بود. به نظر می رسد مصرف دارو به موازات ورزش موجب مخدوش کردن اثرات مفید ورزش می شود. بر این اساس ورزش می تواند یک روش درمانی برای انواع افسردگی باشد.
پس توجه به این نکته مهم است که ورزش و فعالیت بدنی می تواند اضطراب و عصبانیت را برای چند ساعت پس از ورزش کاهش دهند. بر همین اساس قبل از آن که افسردگی به سراغ شما بیاید ورزش را در برنامه ی خود بگذارید. البته ورزش نباید شدت زیادی داشته باشد و خود موجب فشار آوردن به شما شود بلکه باید ملایم و فرح بخش باشد.
روش صحیح ورزش کردن برای تقویت مغز:برای تقویت مغز توصیه به انجام ورزش های با شدت ملایم تا متوسط می شود. البته روزانه ۸ تا ۱۲ دقیقه تعریق و ورزش با شدت زیاد(۶۰ درصد از سرعت ضربان قلب) برای تقویت مغز خوب است. ولی مابقی فعالیت بدنی روزانه بهتر است از فعالیت های سبک تر باشد تا به فرد ورزش کننده فشار و تنش وارد نشود. همچنین توصیه می شود به جای یک جلسه فعالیت بدنی شدید بهتر است فعالیت بدنی را در دو نوبت انجام دهید. برای مثال ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در صبح شنا یا ورزش کنید و سپس در شب به پیاده روی بپردازید. شما می توانید ورزش و پیاده روی را در طی روز تقسیم کنید و لازم نیست در یک نوبت با ورزش بیش از حد، خودتان را خسته و کوفته نمایید.
توصیه می شود که حداقل برای سه روز در هفته روزی ۳۰ دقیقه را به فعالیت بدنی ملایم مانند نرمش، پیاده روی و گردش یا شنا بپردازید. البته توصیه ی بهتر نیم الی یک ساعت فعالیت بدنی برای ۵ روز در هفته می باشد، که در نهایت بسیار مفید تر است ازآن که هر روز فعالیت بدنی و ورزش داشته باشید. اگر واقعا مایل هستید تلاش بیشتری را برای سرحال بودن و تقویت مغز و جسم خود انجام دهید می توانید برای ۵ تا ۶ روز در هفته روزی ۹۰ دقیقه به ورزش و پیاده روی بپردازید. اغلب ما می توانیم روزی نیم ساعت پیاده روی را در بین مشغله ها و کارهای روزمره ی خود بگنجانیم اما مهم آن است که انگیزه ی ورزش کردن را داشته باشیم.
شما می توانید از طیف گسترده ای از ورزش ها و نرمش ها برای تقویت مغز و اعصاب خود بهره مند شوید از جمله: بازی با توپ(مثل فوتبال، بسکتبال، تنیس و…)، شنا، دویدن ملایم، پیاده روی، نرمش های کششی و قدرتی ملایم، یوگا، مدیتیشن، تمرینات هوازی، وزنه برداری سبک و غیره.
بنابراین توصیه ی نهایی آن است که بسته به امکانات و موقعیت خود چند نوع فعالیت بدنی را انتخاب کنید و آن ها را به برنامه ی روزانه ی خود اضافه کنید و از مزایای ورزش و فعالیت بدنی نه تنها برای کنترل وزن و پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی بهره ببرید بلکه از منافع آن بر روی مغز خود نیز بهره مند شوید.
گردآوری: بخش ورزشی بیتوته
منابع:شفاف نیوز
دانستنیها