دلایل کم آبی بدن چیست؟
مجموعه: پیشگیری بهتر از درمان
دلایل کم آبی بدن چیست؟۶۰ درصد بدن انسان از آب تشکیل شده است. طبق تحقیقات دانشگاه کانتیکات، حتی اگر ۱٫۵ درصد آب بدنتان را از دست بدهید، دچار کمآبی خفیف میشوید – و خلق وخو، سطح انرژی و توانایی شناختی شما افت میکند. علاوه بر دلایل آشکار کمآبی بدن مانند روزهای گرم و آفتابی، ورزش کردن یا آب نخوردن به اندازهی کافی است، دلایل دیگری نیز وجوددارد که که کمتر به آن توجه میشود. در ادامه این دلایل را برمیشماریم:
۱- دیابت : افراد مبتلا به دیابت، به ویژه آنهایی که هنوز نمیدانند مبتلا به دیابت هستند، در خطر ابتلا به کمآبی قراردارند. در واقع وقتی سطح قندخون بسیار بالاست، بدن سعی میکند گلوکز اضافی را از طریق ادرار دفع کند و ادرار زیاد سبب کمآبی بدن میشود. اگر مبتلا دیابت هستید و از تشنگی و ادرار زیاد رنج میبرید، با پزشکتان در مورد کنترل قندخون مشورت کنید.
۲- قاعدگی : زنان در این دوران باید بیشتر آب بنوشند. استروژن و پروژسترون بر میزان آب بدن اثر میگذراند. همچنین زنانی که قاعدگی سنگین دارند، به دلیل از دست دادن حجم زیادی از خون، باید آب بیشتری در این دوران بنوشند.
۳- داروها : اگر بنا به تجویز پزشک دارو مصرف میکنید، بهتر است به عوارض آن دقت کنید. بسیاری از داروها ادرارآور هستند، و سبب کمآبی میشوند. داروهای کنترل فشار خون، نمونهای از این نوع داروها هستند. علاوه بر این، داروهایی که عوارض جانبی مانند اسهال و استفراغ دارند، ممکن است سبب کمآبی بدن شوند. اگر هر یک از داروهایتان چنین عوارضی دارند باید بیشتر آب و مایعات بنوشید.
۴- رژیم کمکربوهیدرات : کربوهیدارتها همراه با آب در بدن ذخیره میشوند.به همین دلیل است که با نخوردن کربوهیدرات، و در نتیجه، کم شدن آب بدن، وزن کاهش مییابد. البته از نظر ظاهری ممکن است جالب باشد،اما سطح آب بدن پایین میآید و بدن دچار کمآبی میشود. بهتر است از کربوهیدراتهای کامل مانند جودوسر، برنج قهوهای و غلات کامل استفاده کنید. حذف کربوهیدرات از رژیم غذایی برابر با از دست مایعات بدن است.
۵- استرس : هنگامی که دچار استرس هستید، غدد آدرنال، هورمونهای استرس را وارد خون میکنند. اگر بطور مداوم در استرس باشید، سرانجام غدد آدرنال خسته میشوند و کارآیی خود را از دست میدهند. مشکل اینجاست که غدد آدرنال هورمون آلدوسترون ترشح میکنند که سطح مایعات بدن را تنظیم میکند. بنابراین هنگامی که آدرنال کم کار میشود، سطح آلدوسترون نیز پایین میآید و در نتیجه سطح مایعات بدن نیز افت میکند. گرچه نوشیدن مایعات در کوتاه مدت به حل مشکل کمک میکند اما کاهش استرس تنها راهحل در طولانی مدت است.
۶- سندروم رودهی تحریکپذیر(IBS) : در حالی که بیماری IBS به خودی خود به اندازهی کافی آزاردهنده است، بعضی از عوارض آن مانند تهوع و اسهال مزمن ممکن است سبب کمآبی بدن شود. علاوه بر این، بیشتر مبتلایان به این بیماری معمولاً بعضی از غذاها را که تصور میکنند تحریک کننده است از رژیم غذایی خود حذف میکنند و اگر این غذاها شامل مایعات نیز باشد، بیشتر در خطر کمآبی قرار میگیرند.
۷-بارداری: در دوران بارداری، حجم خون افزایش مییابد، اما گاهی اسهال و تهوع صبحگاهی در این دوران مزید بر علت میشود. اگر دچار حالت تهوع صبحگاهی هستید حتما با پزشکتان مشورت کنید.
۸- سن : با افزایش سن، همانطور که توانایی بدن برای ذخیره آب کاهش مییابد، احساس تشنگی نیز کمتر میشود. بنابراین احتمال کمآبی بدن بیشتر میشود. اگر نوشیدن آب در طول روز را فراموش میکنید، بهتر است یک بطری آب همواره همراه داشته باشید.
۹- مکملهای غذایی : اینکه مکملی «طبیعی» باشد به این معنی نیست که ادرارآور نباشد. برای مثال، جعفری، تخم کرفس، قاصدک و شاهی آبی میزان ادرار را افزایش میدهند که بطور بالقوه میتواند سبب کمآبی بدن شوند. اگر قصد مصرف مکملها را دارید یا هماکنون در حال مصرف آنها هستید، بهتر است با یک متخصص تغذیه در مورد آنها و عوارض جانبیشان مشورت کنید.
۱۰- ارتفاع زیاد : هنگامی که به ارتفاعات سفر میکنید، بدن برای تطبیق با وضعیت جدید سرعت تنفس را بالا میبرد و میزان ادرار را افزایش میدهد. گرچه هر دو مورد برای تطبیق با میزان اکسیژن ارتفاع لازم است، اما میتواند سبب کمآبی بدن شود.
۱۱- نوشیدن الکل : حتی نوشیدن مقدار کم الکل میتواند سبب کمآبی بدن شود. چرا؟ چون نوشیدن الکل باعث افزایش ادرار میشود. الکل هورمون ضدادرار را که برای تنظیم مایعات بدن است، کاهش میدهد. علاوه بر این الکل توانایی احساس علائم اولیه کمآبی – مانند تشنگی و خستگی- را کاهش میدهد.
۱۲- کم خوردن میوه و سبزی : اگر روزی ۵ وعده میوه نمیخورید، باید آب بیشتری بنوشید تا بدنتان دچار کمآبی نشود.۱۳- شیردادن :شیردادن سبب کم شدن آب بدن مادران میشود. اگر شیر مادر کم میشود باید، مایعات بیشتری بنوشد.منبع : nasrpakiman.com
بیشتر بخوانید تا سالم بمانیداگزما را خودتان درمان کنید!!این ۶ عامل فشار تان را بالا می برندتوصیههای تغذیهای برای بهبود وضع روحی-روانیجوشانده فوق العاده برای دیابتیهاعاملی موثر در بروز تبخالعلت دردهای زیر شکمی چیست؟