آشنایی با درد سینه در شیردهی
دردسینه درشیردهی نشانه چیست
آشنایی با “درد سینه در شیردهی” و “علت درد سینه در شیردهی”
درد و سفت شدن سینه در دوران شیردهی چگونه درمان می شود؟
درد و سفت شدن سینه ها در دوران شیردهی علل بسیار زیادی می تواند داشته باشد. درمان درد سینه در شیردهی به علت ایجاد کننده آن بستگی دارد. در بسیاری از موارد مادر یک توده سفت و دردناک را در درون سینه خود لمس می کند که احتمالا به دلیل انسداد مجرای شیری و تجمع شیر ایجاد شده است. در این موارد برای درمان درد و سفت شدن سینه در دوران شیردهی باید مادر به علائم و نشانه ها توجه کند که آیا توده ایجاد شده دچار عفونت شده است؟ آیا درد فقط و فقط ناشی از تجمع شیر است؟ برای رسیدن به این هدف ابتدا لازم است دلایل دردناک شدن پستان را بدانید.
اگر مجاری شیرتان گرفته شده باشد، متوجه میشوید، زیرا برآمدگی سفتی در آن ناحیه خاص از پستان لمس میشود. درست بر خلاف پری پستان (فراوانی شیر) که پُری را در همه پستان احساس میکنید. در این موارد برای درمان درد سینه در دوران شیردهی از ماساژ آرام و استفاده از کرم آرنیکا بهره گیرید. همچنین میتوانید پارچهای گرم روی آن نقطه بگذارید. بهتر است هنگام تغذیه نوزاد به آرامی آن را ماساژ دهید، زیرا این عمل به رفع گرفتگی کمک میکند. دقت کنید که آیا احساس درد در نوک سینه است یا در خود بافت پستان زیرا درمان درد نوک سینه در شیردهی به روش های دیگری باید صورت گیرد.
شیر خوردن نوزاد در درمان درد و سفت شدن سینه در دوران شیردهی بسیار موثر است زیرا سبب باز شدن مجرا و تخلیه شیر تجمع یافته خواهد شد. نوزاد باید هر دو تا سه ساعت شیردهی شود – حدود هشت تا دوازده بار در روز. به گفته ی یکی از مشاور شیردهی، نیازهای نوزادان در اولین ماه زندگی دائماً در حال تغییر است.
به طور میانگین، اکثر نوزادان هر سه ساعت تغذیه می شوند – یعنی گذشت سه ساعت از آغاز یک شیردهی تا شروع شیردهی بعدی. هنگامی که شیردهی می کنید باید صدای بلعیدن او را بشنوید و حرکت آروارهی او را ببینید. گرچه برای اکثر مادران جدید عادی است که نسبت نوشیدن شیر کافی توسط فرزندشان نگران باشند، اما اگر او به اندازه کافی وزن اضافه کند و هر روز شش تا هشت پوشک خیس دارد، همه اینها به خوبی نشان می دهد که اوضاع فرزندتان روبه راه است.
ماستیت شامل عفونت سینه در است که باعث درد، ورم، گرمی و قرمزی پستان می شود. همچنین باعث تب و لرز می شود. ماستیت یا عفونت سینه در شیردهی بیشتر اتفاق می افتد، ولی گاهی اوقات در سایر زنان نیز دیده می شود.
شیر دادن به نوزاد
بیشتر مواقع، ماستیت طی سه ماه اول بعد از تولد نوزاد در مادران شیرده بروز می کند، اما می تواند بعدا نیز در مدت شیردهی بروز کند.
عفونت پستان در مادران شیرده باعث احساس خستگی و بدحالی در آنها می شود که مراقبت از نوزاد را برای آنها سخت می کند.
گاهی اوقات عفونت پستان باعث می شود مادر به نوزاد خود دیگر شیر ندهد، اما باید گفت که می توان شیردهی به نوزاد را در طی ماستیت نیز ادامه داد.
علائم ماستیت
نشانه های عفونت پستان می توانند به طور ناگهانی شروع شوند و عبارتند از:
– احساس گرمی و درد پستان هنگام دست زدن به آن
– احساس ناراحتی و ناخوشی
– ورم پستان
– احساس درد و سوزش مداوم پستان یا فقط هنگام شیردادن به نوزاد
– قرمزی و التهاب پستان
– تب ۳/۳۸ درجه سانتیگراد یا بیشتر
اگر چه ماستیت طی چند هفته اول شیردهی بروز می کند، ولی می تواند هر موقع از دوران شیردهی نیز بروز کند. ماستیت اغلب در یک سینه دیده می شود، نه هر دو سینه.
علل ماستیت
۱- بسته شدن مجرای شیردر پستان: اگر در طی شیردهی، یک پستان به طور کامل از شیر خالی نشود، یکی از مجاری شیر در پستان می تواند بسته شود و شیر را برگرداند که باعث عفونت پستان می شود.
۲- ورود باکتری به پستان: باکتری های موجود در سطح پوست مادر یا دهان نوزاد می توانند از طریق ترک (شکاف) پوست نوک سینه یا سوراخ مجرای شیر، وارد مجاری شیردر پستان مادر شوند و در آنجا رشد کرده و باعث عفونت گردند.
این باکتری ها برای نوزاد ضرری ندارد و هر فردی آنها را دارد. این باکتری ها فقط در بافت پستان شما نیستند.
التهاب معمولا به دلیل اشکال در شیردهی است. سابقه التهاب سینه در شیردهی قبلی، عدم تخلیه کامل سینه و تجمع شیر در سینه دیگر، ترک و زخم نوک سینه از علل این بیماری هستند. در این حالت میکروبها از طریق نوک سینه وارد شده و در بافت پستان ایجاد عفونت میکنند که اگر این التهاب سریعاً درمان نشود، ممکن است تبدیل به آبسه سینه شود. احتمال تبدیل التهاب سینه به آبسه در خانمهای چاق و سیگاری بیشتر از افراد عادی است.
تشخیص و درمان
این عارضه با علائم بالینی تشخیص داده می شود. معمولا سینه به طور یک طرفه مبتلا شده و قرمز، متورم، سفت و دردناک است. تب بالای ۳/۳۸ درجه سانتیگراد وجود دارد و فرد احساس بیماری، کوفتگی عضلات و حالتی شبیه لرز و آنفلوانزا دارد. در مراحل اولیه معمولا این علائم خفیف اند و در مراحل بعد علائم شدت بیشتری پیدا می کنند و حتی ممکن است غدد لنفاوی زیر بغل متورم و دردناک شوند.
برای تشخیص نیاز به آزمایش خون نیست. اگر در آزمایش خون این افراد به طور واضح گلبولهای سفید بالا رفته و نوتروفیلها افزایش یابند، عامل بیماری التهاب سینه در اغلب موارد باکتری استرپتوکوک گروه A است لذا درمان آنتی بیوتیکی علیه استرپتوکوک لازم است.
درمان علامتی هم باید انجام شود. برای کم کردن درد سینه میتوان از کمپرس نوک سینه، ماساژ سینه و مصرف مسکنهای ضد التهابی مثل بروفن یا استامینوفن استفاده کرد. زخم نوک سینه را با آنتیبیوتیک موضعی همراه با داروی ضد التهاب که معمولا به صورت پمادهای ترکیبی در بازار هستند میتوان درمان کرد.
اگر پس از اقدامات فوق و درمان با آنتیبیوتیک به مدت سه روز علائم بالینی بهتر نشد، لازم است از بیمار سه آزمایش کشت شیر و سونوگرافی سینه صورت گرفته و فرد بیمار در بیمارستان بستری گردد.
دوره درمان آنتی بیوتیکی ۱۴-۱۰ روز است. اگر درمان کامل نشود، احتمال عود وجود دارد. سونوگرافی برای تشخیص افتراقی التهاب سینه از آبسه کاربرد دارد. توجه به این نکته ضروری است که در تمام مدت درمان لازم نیست مادر شیردهی به نوزاد را قطع کند.
یکی دیگر از راهکار های درمان درد و سفت شدن سینه در دوران شیردهی، حل مساله فراوانی شیر است. فراوانی شیر زمانی رخ میدهد که بیش از نیاز نوزاد شیر تولید شود. این موضوع وابسطه به عرضه و تقاضاست که البته گاهی به علت فعالیتهای هورمونی، تولید بیش از حد وجود دارد. نشانهها عبارتند از پستان سفت (سخت)، گرم، تپشدار، نوک پستان تختشده (گرفتن سینه را سخت میکند) و گاهی تورم غدههای لنفاوی زیر بغل. با تغذیهی فرزندتان یا استفاده از شیر دوش و ماساژ به سمت پایین روی بافت پستان باید به آرامی پُری پستان را بهبود بخشید، اما برای التیام فشار، فقط اندکی شیر بدوشید؛ نه اینکه تولید شیر را بیشتر تحریک کنید.
بهترین راهکار این است که برای درمان درد و سفت شدن سینه در دوران شیردهی با تغذیه بر اساس درخواست نوزاد از ازدحام شیر پرهیز کنید. به این معنا که تا گریه کردن بچه برای تغذیهی او صبر نکنید. وقتی پستان پر از شیر دارید، بهترین روش برای درمان تغذیه به دفعات فرزندتان است، اما در صورت به خطا رفتن این روش، کمپرس سرد وضعیت را بهبودی می بخشد.
درمان درد سینه در دوران شیردهی
برای پیشیگری از تراکم شدید شیر در سینه
اگر شما می خواهید شیر مادر بدهید, کارهای زیر را برای پیشگیری از تراکم شدید شیر در سینه انجام دهید.
به محض اینکه نوزادتان به دنیا می آید تغذیه با شیر مادر را شروع کنید و اغلب این کار را انجام دهید. این بهترین راه پیشگیری از تراکم شدید شیر در سینه است.
در چند روز اول بعد از تولد, تغذیه با شیر مادر حداقل هر ۱ تا ۲ ساعت انجام می شود. دوره های کوتاه زمانی بین تغذیه ها ممکن است به کاهش یا پیشگیری از تراکم شیر در سینه کمک کند. طی این زمان, شما ممکن است لازم باشد که کودک خود را برای شیر دهی بیدار کنید.
کودک خود را هر زمانی که گرسنه است یا حداقل هر دو ساعت یک بار شیر بدهید.
مطمئن شوید که سینه های شما به اندازه کافی نرم است که کودک به خوبی آنها را نگه دارد. اگر سینه های شما سفت یا بیش از حد پر از شیر است، اجازه دهید که مقدار کمی شیر با استفاده از دست ها یا پمپ خارج شود. سپس سینه را در دهان کودک قرار دهید. شما می توانید همینطور:
دوش گرم بگیرید و اجازه دهید که جریان آب روی سینه ای شما جاری شود. این باید رفلکس آرام شدن را تحریک کند که اجازه می دهید کمی شیر نشت کند و همینطور اندکی نوک سینه و آرولا را نرم می کند.
حوله مرطوب و گرم روی سینه ها قبل از شیر دهی قرار دهید. گرمای مرطوب باید به جریان آسان شیر کمک کند.
سینه های خود را با هر بار شیر دهی خالی کنید.
شما باید تا زمانی که نوزاد می خواهد شیر دهی را ادامه دهید. در کل این بهترین کار است حداقل ۱۵ دقیقه یا بیشتر سینه اول مکیده شود قبل از اینکه به سراغ سینه دوم بروید. شما می دانید چه زمانی وقت آن رسیده به سراغ سینه دیگر بروید زمانی که نوزاد شما کمتر تلاش می کند که سینه را مک بزند.
اگر نوزاد قبل از اینکه سینه های شما خالی شود سیر می شود, از پمپ یا دست های خود (خالی کردن دستی) برای فشار دادن شیر باقی مانده از سینه های شما برای ذخیره به منظور استفاده در آینده استفاده کنید. این به خصوص طی مراحل اولیه شیر دهی مهم ست.
تراکم شیر اولیه در سینه زمانی که شیر دهی روتین تر می شود و نوزاد شما قادر می شود که برای دوره های زمانی طولانی تر شیر بخورد کاهش خواهد یافت.
وضعیت شیر دهی کودک خود را هر چند وقت یک بار عوض کنید تا مطمئن شوید که تمام بخش های سینه شما خالی شده است برای اطلاعات در باره پوزشین های شیر دهی به موضوع شیر دهی با سینه مراجعه کنید.
مطمئن شوید که نوزاد شما به صورت مناسبی سینه را نگه داشته است. اگر نوک سینه های شما تخت است, به آرامی نوک سینه و اطراف آن را ماساژ دهید. نوک سینه را تحریک کند تا قائم تر شود. سپس به آرامی سینه خود را با انگشت شست در بالا و بقیه انگشتان در زیر نگه دارید. این ساپورت اضافی محکم نگه داشتن سینه را برای نوزاد شما آسان تر خواهد کرد. به اسلاید شوی نگه داری مناسب برای شیر دهی با سینه مراجعه کنید.
هر زمان که شما قادر نیستید به نوزاد خود شیر بدهید, زمانی را تعیین کنید و فشار دستی وارد کنید یا با پمپ، شیر را حداقل هر ۳ تا ۴ ساعت از سینه های خود خالی کنید.
هر مشکل شیر دهی یا نگرانی ها را با دکتر خود یا متخصص شیر دهی (مشاور شیر دهی) در میان بگذارید.
علائم سرطان سینه در دوران شیردهی
علائم سرطان سینه در دوران شیردهی
درصد ابتلای زنان شیرده به سرطان سینه بسیار کم است. در دوران شیردهی به صورت طبیعی سینه سفت می شود و ممکن است بنابر دلایلی توده هایی در سینه به وجود بیاید. این امر بسیار رایج و طبیعی است. نباید هر توده ای را توده ی سرطانی دانست. اما باید خاطر نشان کرد که زنان باردار نیز می توانند به این سرطان مبتلا شوند. زنانی که در دوران شیردهی تحت درمان قرار می گیرند باید تحت تایید پزشک خود به شیردهی ادامه دهند. درمان از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
این احتمال وجود دارد که در دوران شیردهی زنان مبتلا به سرطان سینه شوند. تقریبا ۳ درصد از زنانی که مبتلا به سرطان سینه هستند، زنان شیرده هستند.
زیرا بارداری و شیردهی چرخه های قاعدگی را کند میکند و این باعث می شود که بدن فرد کمتر در معرض سلولهای سرطانی قرار بگیرد. اما اگر شما در مورد سلامتی پستانتان دچار مشکل و یا نگرانی شده اید، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید.
در دوران شیردهی توده هایی که در پستان به وجود میآید سرطانی نیستند و جای نگرانی نیست و بعد از اینکه دوران شیردهی به پایان رسید معمولا از بین می رود. اما زمانی که توده ی به وجود آمده در پستان شما ادامهدار شود و موارد زیر را داشته باشد باید به پزشک مراجعه کنید:
توده بعد از دوران شیردهی از بین نرفته باشد
رشد توده ادامه پیدا کرده باشد
با فشار اوردن به توده حرکت نکند
در سینه شما فرورفتگی ایجاد شده باشد و یا تغییر شکل داده باشد. باعث شده پوست فرو رفتگی پیدا کرده یا شبیه پوست پرتقال گودی هایی در آن ایجاد شده است.
پزشکان توصیه می کنند که اگر مادر شیرده به سرطان سینه مبتلا شده باشد، باید شیردهی را متوقف کند. روش های درمانی سرطان سینه بر شیر و کودک تاثیر منفی میگذارد. پزشک معالج تشخیص می دهد که چه درمانی برای زنان شیرده مبتلا به سرطان سینه مناسب است.
زنان شیرده در حین درمان می توانند به فرزندان خود شیر بدهند اما این کار حتماً باید با تایید پزشک انجام شود.
بیتوته:منبع