آشنایی با ساز درامز یا درام
مجموعه: هنر و هنرمند
انواع درامز
درامز یا درام (به انگلیسی:Drum) که در زبان فارسی به معنی طبل است، در زبان انگلیسی معادل «Drum Kit» به معنی مجموعهای از طبلها، سنجهایی که روی پایه نصب میشود و گاهی، دیگر سازهای کوبهای است که در کنار هم یک ساز واحد و مستقل را تشکیل میدهند.
این مجموعه از ساز، معمولاً در موسیقی جاز، راک، بلوز و پاپ کاربرد دارد. اجرای آن به وسیله ابزارهایی مانند چوب و پدالهایی که در قسمت پایین سازها قرار دارد با دست و پا نواخته میشود و به نوازنده آن درامِر میگویند.
آشنایی با ساز درامز یا درام
ساز درامز مجموعهای از سازهای کوبهای است که در کنار هم یک ساز واحد و مستقل را تشکیل میدهند. درامز یا درام (Drum) در زبان فارسی طبل معنی میدهد و معادل آن در زبان انگلیسی drum kit است.
ساز درامز در سبکهای جاز، راک، بلوز و پاپ به کار برده میشود.
تاریخچه ی ساز درام:
سازهای درام تقریبا به قدمت نسل بشر می باشند. به استثنای حنجره انسان، سازهای درام قدیمی ترین ابزار موسیقایی ما هستند. ابتدایی ترین این سازها احتمالا از قرار گرفتن تکه های چوب و یا سنگ بر روی گودال های زمین ساخته شده اند. بعد از آن این موضوع کشف شد که از تنه ی درختان توخالی، صدای بیشتری می توان تولید کرد (شکل قدیمی درام های چوبی امروزی). قدمت بعضی از این سازها به ۵۰۰۰ سال می رسد. پوست حیوانات و یا ماهی ها را روی تنه ی درختان تو خالی می کشیدند و احتمالا این سازها صرفا با دست نواخته می شدند.
ساز درامز مجموعهای از سازهای کوبهای است که در کنار هم یک ساز مستقل را تشکیل میدهند
پیشرفت های بعدی منجر به ساخت کاسه ها و پوسته هایی شد که شکل های خاصی داشتند. این کاسه ها و پوسته ها به شیوه های متنوعی ساخته می شدند و این شیوه ها با به کارگیری تنوع در کشش پوسته ها حاصل می شدند. درام هایی که به این روش ساخته شدند، همچنین درام هایی که طی مراسم مذهبی و با همان کیفیت موسیقایی به دست آمده بودند، تبدیل به آیین مهمی در فرهنگ های مختلف شدند.
امروزه درامز به بدنه های چوبی و پوسته ایی از جنس طلق دارن که معمولا در دو طرف طبل قرار دارند و البته سوراخهایی هم در کناره بدنه برای خروج صدا.. سایز طبلها هم متفاوته و براساس قطر طبلها بر مبنای اینج محاسبه میشود.
آموزش درامز کاری پیچیده ای به نظر می رسد
اجزا سازهای اصلی درام :
مجموعه ای از سازهای اصلی درام که در سبکهای مختلف موسیقی تغییر پذیر است و ممکن است با ترکیبات دیگری از سازهای کوبه ای یا تلفیقی از سازهای آکوستیک و کوبه ای الکترونیک اجرا شود.
طبل بزرگ (Bass drum)
طبل فلور (Floor tom)
طبل کوچک (Snare drum)
تام-تام (Tom-tom drum)
جفت سنج (Hi-hat)
سنج کراش (Crash cymbal)
سنج راید (Ride cymbal)
سنج اسپلش (Splash cymbal)
سنج چینی (China cymbal)
انواع چوبهای درامز
Hickory (چوب گردوی آمریکایی): این نوع چوب بسیار پر طرفدار است، زیرا دارای مقاومت زیاد با خاصیت ارتجاعی بالا است.
Maple (چوب افرا) :چوب افرا نسبتا سبک است و بیشتر در کارهای استودیویی وکنسرتهای جز یا اجرا در سمفونیک کاربرد دارد.
shira Kashi oak (بلوط): این نوع چوب در سال ۱۹۵۷ توسط شرکت pro mark به دنیا معرفی شد و دارای مقاومت بسیار بالا است.
درامز بدنه های چوبی و پوسته ایی از جنس طلق دارن که معمولا در دو طرف طبل قرار دارند
نحوه آموزش درامز :
آموزش درامز کاری پیچیده ای به نظر می رسد. نکات بسیار زیادی درباره این ساز عظیم وجود دارد که ممکن است خیلی زود فراموش شوند. شاید شما هم اکنون می توانید این ساز را بنوازید ولی نمی دانید که چطور باید پیشرفت کنید. به هر حال در هر مرحله ای که هستید، دانستن نکات کلیدی این ساز بزرگ یک امر لازم است. درس هایی برای این ساز وجود دارند که لازم است قبل از هر چیز آنها را بیاموزید تا بدانید که چطور موثر بنوازید و تمرین کنید.
اگر شما هم اکنون یک نوازنده در سطح پیشرفته هستید نیز احتیاج دارید که دوباره به اصول اولیه بازگردید و اطمینان حاصل کنید که چیزی را از قلم نیانداخته اید. درامرهای زیای هستند که بعضی از این اصول را نمی دانند و به همین علت تمام حس نوازندگی آنها خراب می شود. به همین دلیل است که تأکید می کنم دانستن این نکات برای هر درامر یک ضرورت است.
کوک کردن درامز
اولین چیزی که هر نوازننده درامز باید بداند نحوه صحیح بدست گرفتن چوب هاست. بسیاری از درامرها برای یادگیری این موضوع وقت نمی گذارند و چوب ها را هر طور که راحت هستند بدست می گیرند و این اصلاً چیز خوبی نیست. همه روش های دست گرفتن چوب ها یک هدف را دنبال می کنند و آن رسیدن به حداکثر بازگشت از سطح می باشد.
با این حساب اگر شما هر کدام از سه روش Traditional,Matched یا Frech را بکار برید باید به حداکثر بازگشت از سطح در آن روش برسید. هرچقدر سریع تر به نحوه صحیح دست گرفتن چوب ها برسید، زودتر می توانید تمرینات مؤثرتری داشته باشید.
اولین چیزی که هر نوازننده درامز باید بداند نحوه صحیح بدست گرفتن چوب هاست
گردآوری:بخش فرهنگ و هنر بیتوته