آیا ادرار نوزاد شیرخوار نجس است؟
مجموعه: احکام دینی
آیا ادرار نوزاد شیرخوار نجس است؟
لازم به ذکر است اینکه گفته می شود ادرار نوزاد شیرخوار نجس نیست، گفته ای اشتباه است. بلکه اگر ادرار نوزاد به چیزی برخورد کند برای تطهیر باید یک مرتبه آب بریزند تا پاک شود، در ادرار بزرگسال باید دو مرتبه با آب قلیل و یا یک بار با آب کر (لوله کشی شهری) شسته شود. ضمنا مدفوع نوزاد نیز نجس هست.ادرار نوزاد نجس است لیکن اگر نوزاد پسر شیرخوار باشد و هنوز غذاخور نشده باشد، ادرار کند، اگر یک مرتبه آب قلیل روزی چیزی که پسر نوزاد ادرار کرده است،ریخته شود و آب به تمام جاهای نجس آن برسد، پاک است. در مثل لباس فشار دادن هم لازم نیست، هرچند احتیاط مستحب آن است که یک مرتبه دیگر هم آب ریخته شود.اما اگر ادرار نوزاد دختر باشد، باید دو مرتبه آب قلیل روی آن ریخته شود . در مثل لباس و فرش بعد از هر دفعه باید فشار داده شود.
چندی پیش در مجله ای درباره ی نجاست نوشته بود که: «ادرار پسر شیرخواره نجس نیست». آیا واقعا این حکم از کدام روایت نشأت گرفته است؟مسأله ی که به آن اشاره نموده اید در کتاب های فقهی به این صورت آمده است: «اگر چیزی به بول (ادرار) پسر شیرخواری که غذاخور نشده و شیر خوک نخورده نجس شود چنان چه یک مرتبه آب روی آن بریزند که به تمام جاهای نجس آن برسد پاک می شود. و در لباس و فرش و مانند این ها فشار لازم نیست». پس اولا؛ مدفوع پسر شیر خوار، مشمول این حکم نمی باشد، ثانیا؛ در عبارات فقها این تعبیر وجود ندارد که ادرار پسر شیر خوار نجس نیست.این مسأله تقریبا مورد اجماع تمام فقهای اسلامی – شیعه و سنی – است و مستند فتوای فقها، جمعی از روایات است که در کتابهای فقهی و روایی آمده است.البته آنچه به نقل از مجله نام برده، نوشته اید در تاریخ فقه اسلامی به این صورت آمده است که: کسانی مانند اسکافی و صدوق معتقدند: بول (ادرار) پسر شیرخواری که هنوز غذاخور نشده نجس نیست. پس طبق این دیدگاه هم، غائط (مدفوع) پسر شیرخوار، نجس است و تنها ادرار، نجس نیست.نتیجه این که؛ آن چه از مجله مذکور نقل کردید، اولا؛ مخالف فتوای تقریبا تمام فقهاست ثانیا؛ با فتوای کسانی مثل صدوق هم موافق نیست.
استفتائات آیت الله مکارم شیرازی:
آیا ادرار نوزاد تا زمان شیرخوارگی برای مادر طاهر است و مادر می تواند با بدن و لباسی که از ادرار نوزادش خیس شده نماز بخواند؟پاسخ : نجس است و باید آن را تطهیر کند.
نحوه طهارت شیئی که با بول نوزاد نجس شده [روش تطهیر با آب ]
پرسش : اگر چیزی با بول نوزادی نجس شود آیا در فرایند تطهیر، فشار لازم است؟پاسخ : هرگاه چیزى با بول پسر یا دختر شیرخوارى که غذا خور نشده نجس گردد، چنانچه یک مرتبه آب (قلیل) روى آن بریزند پاک مىشود و در لباس و فرش و مانند آن فشار لازم نیست، ولى احتیاط مستحبآن است که دومرتبه بریزند.
طهارت غساله چیزی که با بول شیرخوار نجس شده [روش تطهیر با آب ]
«هرگاه چیزى با بول پسر یا دختر شیرخوارى که غذاخور نشده نجس گردد، چنانچه یک مرتبه آب روى آن بریزند پاک مىشود و در لباس و فرش و مانند آن فشار لازم نیست، ولى احتیاط مستحب آن است که دومرتبه بریزند.» آیا غساله آن نجس است و جمع کردن آن لازم است؟پاسخ : غساله آن پاک است؛ فشردن و جمع غساله لازم نیست هر چند بهتر است.
شیر خشک و صدق غذا خور شدن [روش تطهیر با آب ]
پرسش : نسبت به تطهیر راحت تر بول شیر خوار غذاخورشدن پسربچه شیرخوار، با خوردن شیرخشک هم صدق می کند؟پاسخ : شیر خشک هم در حکم غذا خوردن است.
مطابق نظر آیت الله سیستانی:مسأله ۱۷۳. اگر شیئی به ادرار پسر یا دختر شیرخواری که غذا خور نشده، نجس شود، چنانچه یک مرتبه آب – هرچند کم – روی آن بریزند که به تمام جاهای نجس آن برسد و نجاست داخل آب از بین رفته حساب شود، پاک میشود ولی احتیاط مستحب آن است که یک مرتبه دیگر هم آب روی آن بریزند و در لباس و فرش و مانند اینها، فشار دادن لازم نیست.مسأله ۱۷۴. اگر شیئی که ظرف نیست به غیر ادرار نجس شود (مثل خون، مدفوع و منی) چنانچه با برطرف کردن نجاست، یک مرتبه آب قلیل روی آن بریزند و از آن جدا شود، پاک میگردد ولی لباس و مانند آن را (بنابر فتوی یا احتیاط) باید فشار دهند تا غساله آن بیرون آید. رساله آیت الله سیستانی.منابع:هدانامرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
تبیان
در ادامه بخوانید غسلهای واجب ویژه دخترانآشنایی با احکام و نحوه طهارت در توالت های فرنگیاحکام طهارتاز نظر اسلام چه چیزهایی نجس هستند؟دیگه با فقر خداحافظی کن!