اگرچه شانسآور بودن بامبو برای نگهدارندگان آن یک خرافه به نظر میرسد، اما از شواهد امر پیداست که خود بامبو واقعا گیاه خوششانسی است!
بامبوهای خوششانس
میگویند که بامبو شانس میآورد، اماباید تعداد آن فرد باشد! برای شانس آوردن باید تعداد بامبوهایی که در خانه نگهداری میکنید سه،پنج و… به هر حال فرد باشد در غیر این صورت بدشانسی میآورد. شاید همین خرافه که در ایران نسبت به بعضی کشورهای آسیای شرقی سابقه کوتاهتری دارد یکی از عوامل رونق بازار فروش این نوع گیاه خاص باشد. البته باید گفت که این خرافه در بعضی از کشورها ریشههای کهنی دارد!
بامبو که در زبان فارسی به نی خیزران شهرت دارد،گیاهی است که در دامنه کوهها و تپههایی که دارای رطوبت ۶۵ تا ۹۰ درصد باشد روئیده یا کشت میشود. میزان رطوبت، حرارت موجود در منطقه و نوع خاک، تعیینکننده کیفیت و مرغوبیت بامبو است و هر چه میزان رطوبت و حرارت بیشترباشد، کیفیت محصول بهتر خواهد بود.
گیاه بامبو که تاکنون بیش از ۶۶۲ نوع آن شناخته شده دارای قطر و ضخامتهای متفاوت است و در حال حاضر بهترین نوع بامبو در ژاپن، چین و بهطور کلی کشورهای شرق آسیا و هند روئیده و کشت میشود. در ایران میتوان لیالستان لاهیجان، علیآباد (در فاصله سختسر و تنکابن)، قاسمآباد رودسرو تقریبا بیشتر نقاط شمال کشور را از مساعدترین مناطق رویش بامبو به حساب آورد.
بامبو از چهار قسمت سطح داخلی (دارای پوشش نرم)، دیافراگم (متصلکننده بخشهای ساقه به یکدیگر) میانه و پوشش رویه که بسیار سخت ودیرشکن است تشکیل شده و دیافراگم کاملا فشرده بوده و آب در آن نفوذنمیکند.
البته بامبوهایی که در گلفروشیهای تهران و شهرستانهای بزرگ کشوربرای مصارف زینتی به فروش میرسند از انواع داخلی آن نیستند بلکه نوع خاصی از بامبوهستند که به «لاکی بامبو» شهرت دارند. نام علمی این نوع بامبو «دراسینا» است.
میهمان خوششانس
حدود دو سال پیش برای اولین بار گلفروشیهای تهران گیاهی را با نام «بامبو» (BAMBOU )عرضه کردند. اوایل مردم استقبال آنچنانی از بامبوی تازه وارد نکردند. اما به مرور شکل جالب آن، شرایط نگهداری آسان و دیدن بامبوها در ژورنالهای دکوراسیون خارجی عاملی برای استقبال مردم از این نوع گیاه شد و پس از آن خرافههای وارداتی نقش عمدهای در افزایش تقاضا برای این نوع بامبو ایفا کرد. شرایطبه شکلی بود که پس از مدت کوتاهی بسیاری از واردکنندگان گل و گیاه به شدت نسبت به وارد کردن این نوع بامبو اقدام کردند.
اگرچه شانسآور بودن بامبو برای نگهدارندگان آن یک خرافه به نظر میرسد، اما از شواهد امر پیداست که خود بامبو واقعا گیاه خوششانسی است!
در حال حاضر در اکثر منازل هر جا که به اندازه یک گلدان کوچک فضا وجود داشته باشد زیر پنجره، گوشه اتاق و… سه شاخه بامبو وجوددارد. دفاتر کار هم شامل این قاعده میشوند.
به قول بعضی از خریداران بامبو، این گیاه هم باکلاس است، هم نگهداری آن آسان است، اگر شانس هم بیاورد چه بهتر!
در بسیاری از کشورها به ویژه کشورهای آسیای شرقی به بامبو اهمیت فوقالعادهای میدهند. فستیوال فرهنگی بامبو در چین یکی از آنهاست. این فستیوال سه روزه که از ?? دسامبر (?? آذرماه) آغاز میشود بخشهای مختلفی دارد. بامبو یکی ازقدیمیترین گیاهان چین و بااهمیتترین درخت این کشور است که میتوان آن را در اکثرخانههای این کشور مشاهده کرد.
فستیوال فرهنگی بامبو برای حفاظت و نحوه پرورش صحیح و گسترده آن تشکیل میشود. در این فستیوال کشاورزان، مردم عادی وکارشناسان در جلساتی به ارائه راهکار و نظراتشان برای استفاده بهتر و نگهداری ازاین گیاه میپردازند. سپس در هنگام عصر مراسم شعرخوانی، سرود، رقص و آواز نیز برگزار میشود.
بامبوها از کجا میآیند؟
کشت و پرورش «لاکی بامبو» در داخل کشور بسیار پرهزینه است. این گیاه که معمولا از مالزی و تایلند وارد میشود در شرایط طبیعی آب و هوایی کشور نمیروید.
بنابراین هر بامبویی که در کشور وجود دارد وارداتی است. این روزها خصوصا بعد از تعطیلات نوروز در کنار خیابانها هم بامبوفروخته میشود.
لاکیبامبو که در اصطلاح واردکنندگان گل و گیاه از «گیاهان زنده» به شمار میرود به هیچ وجه قابلیت قاچاق شدن را ندارد! یعنی به لحاظ حساسیتاین نوع گیاهان نمیتوان آنها را به صورت زمینی و راههای معمول قاچاق وارد کرد. تنها راه حملونقل آن راه هوایی است!
نکته قابل توجه آنجاست که واردات بامبو از حدود ۸ ماه قبل به کشور ممنوع شده است. اما همزمان با اعلام این ممنوعیت عرضه بامبو در کشور افزایش پیدا کرده و تا امروز ادامه دارد. قیمت هر شاخه بامبوی پیچدار پیش از اعلام ممنوعیت واردات آن بین ۴ تا ۵ هزار تومان بود اما پس از اعلام ممنوعیت واردات بامبو به داخل کشور قیمت آن افزایش یافت، تا امروز که بعضی از انواع «پرپیچ» بامبو گاه تا ۸ هزار و ۵۰۰ تومان قیمت دارند.
در این شرایط این سوال به وجود میآید که بامبوهایی که فروخته میشوند از کجا میآیند؟ با توجه به اینکه به طور یقین این بامبوها از راههای غیرقانونی به کشور وارد میشوند احتمال ورود بعضی از آفتها و بیماریهای خاص گیاهان به داخل کشور وجود دارد، چرا که در زمانی که بامبو به طور قانونی به کشور وارد میشد پس از ورود بامبوها را در قرنطینه نگهداری میکردند.
نحوه نگهداری و شرایط رشد بامبو
بامبو نیاز به خاک ندارد! بامبو را میتوان در آب یا «ژلخاکها» نگهداری کرد. اما برای رشد بهتر آن از تقویتکنندههای مایعی استفاده میشود که به آب آنها اضافه میکنند، گلفروشیها آن را با نام «غذای بامبو» مینامند.
استقبال از بامبوها بازار فروش پررونقتری را برای فروش غذای بامبو ایجاد کرد! اگرچه برای داشتن این نوع گیاه باید یکبار هزینه کرد، اما برای نگهداری و رشد آن باید هر چند ماه یک بار غذای بامبو را با قیمت ۱۵۰۰ تا ۲۵۰۰ تومان تهیه کرد!
اگر بامبو را در دمای ۱۵ تا ۴۰ درجه سانتیگراد و دور از نور مستقیم خورشید و باد مستقیم کولر نگهدارید و رطوبت لازم را برای آن فراهم کنید پس از مدت ۵ تا ۷ ماه شاهد قد کشیدن عجیب این گیاه پیچ خورده خواهید بود.
منبع :بیتوته