افزایش وزن در دوران قاعدگی
افزایش وزن در دوران قاعدگی
مجموعه: بهداشت بانوان
در دوران عادت ماهیانه تغییرات هورمونی ایجاد شده از عوامل مؤثر در اضافه وزن است
تنها شما نیستید، اعداد روی ترازو در طول دوره قاعدگی برای همه افزایش پیدا می کند. دکتر ناتاشا جانسون، متخصص زنان در بیمارستان بریگهام می گوید: برخی خانم ها در طول این دوره حتی ممکن است 2 کیلو وزن (یا بیشتر) اضافه کنند.وزن کردندکتر مری جین منکین، استاد بالینی زنان و زایمان دانشکده پزشکی دانشگاه ییل می گوید: چیزی که هست، هیچکس واقعاً نمی داند دلیل نشانه های قاعدگی چیست. به دلیل نفخ و تغییر خلق و خو برای متخصصان، سنجش سخت است. با این حال بر اساس تحقیقاتی که تا به حال صورت گرفته به این پنج دلیل است که قاعدگی برای وزنتان مشکل ایجاد می کند:استروژن مشکل ساز می شوداستروژن؛ هورمون جنسی زنان در آخرین قسمت چرخه قاعدگی به اوج می رسد، درست قبل از شروع دوره ماهیانه. سطح بالای این هورمون می تواند به صورت غیر مستقیم باعث حفظ مایعات در بدن شود. در چنین حالتی پف می کنید و به دلیل افزایش وزن آب بدن، ممکن است وزنتان بالا برود. با شروع عادت ماهیانه سطح استروژنتان کاهش پیدا می کند، بنابراین مدتی بعد دوباره وزن به حالت عادی باز خواهد گشت.
افزایش پروژسترونهورمون دیگری که در این افزایش وزن نقش ایفا می کند پروژسترون است. در نیمه دوم چرخه قاعدگی، سطح پروژسترون به اوج می رسد و منجر به احتباس مایعات، حساسیت پستان ها، و گاهی افزایش وزن آب می شود.حتی برخی خانم ها متوجه می شوند در این دوره سایز سینه شان افزایش پیدا کرده است. پروژسترون باعث می شود بدن آب را از خون به بافتها بکشاند، شاید دلیلش احتمال بارداری بالقوه باشد. کمی که تحمل کنید سطح این هورمون نیز کاهش پیدا می کند و بدن دوباره به حالت عادی باز می گردد.
هوس های غذاییمتأسفانه قاعدگی باعث نمی شود هوس بروکلی کنید (همانطور که قبلاً هم نمی کردید!). اما چیزهایی که در این دوره بیشتر در ذهن می آیند نمکی و شیرین هستند. بدبختانه این غذاها دقیقاً همان هایی هستند که حداقل در دوره عادت ماهیانه به آنها نیازی ندارید. خوردن چیپس های نمکی و کربوهیدرات های ساده، مانند شیرینی و دونات منجر به افزایش احتباس مایعات در بدن می شوند.
گرفتگی های دوره قاعدگیدر دوران عادت ماهیانه تغییرات هورمونی ایجاد شده نیز از عوامل مؤثر در پرخوری است. به عبارت ساده تر، در دوران قاعدگی سطح هورمونهای بدن خانمها یعنی سطح استروژن و پروژسترون تغییر مییابد و همین مساله منجر به تحریک اشتهای فرد و افزایش تمایل او به خوردن میشود.
عادت ماهیانه خیلی آزار دهنده است. اگر عادت دارید این حس بد را با پیتزا و بستنی التیام دهید ممکن است وزنی که در این دوره اضافه می کنید با تمام شدن دوره سر جای خود باقی بماند (البته به مقدار زیادی پیتزا و بستنی نیاز است تا بعد از 7 روز یک کیلو اضافه کنید). به اینکه می خواهید در این دوره هوس های غذایی تان را پاسخ دهید هیچ ایرادی نمی توان گرفت اما اگر در تلاش هستید وزن کم کنید مطمئن شوید آب بدنتان را تأمین می کنید، پروتئین های بدون چربی مانند ماست یونانی یا چکیده میل می کنید تا سیر نگهتان دارد و در شرایطی غذا بخورید که آرامش ذهنی دارید تا در مسیر کاهش وزن باقی بمانید.
ورزشتان را جا می اندازیداحساس تنبلی می کنید، پف کرده اید و خسته اید. ما درکتان می کنیم. با اینکه شاید آخرین چیزی که به ذهنتان می آید ممکن است رفتن به باشگاه باشد اما ورزش کردن و کمی عرق ریختن می تواند به اضافه نشدن وزنتان کمک کند. عرق کردن کمک می کند وزن آب اضافی که به دلیل احتباس مایعات بالا رفته را از دست بدهید. بعلاوه ایندورفین حاصل از ورزش کمک می کند گرفتگی های ناحیه شکم از بین بروند. باز هم اگر حس کردید اصلاً توانایی ورزش را ندارید یک روز مرخصی دادن به خود، به جایی بر نمی خورد.
افزایش اشتهادوران عادت ماهیانه در زنان با تغییرات هورمونی متعددی همراه است و همین امر میتواند منجر به تغییراتی در خلق و خو و خورد و خوراک خانمها شود. بسیاری اوقات حس گرسنگی افراد، کاذب و به دلیل افت قندخون است. از آنجا که در این دوران، خونریزی ممکن است منجر به بروز ضعف، سرگیجه، بیحالی و… شود، در این حالت، خانمهایی که دوران قاعدگی را میگذرانند و خونریزی دارند بیشتر دچار احساس گرسنگی میشوند و درنتیجه به خوردن غذا یا مواد خوراکی شیرین روی میآورند.البته جدای از این مساله، در دوران عادت ماهیانه تغییرات هورمونی ایجاد شده نیز از عوامل مؤثر در پرخوری است. به عبارت ساده تر، در دوران قاعدگی سطح هورمونهای بدن خانمها یعنی سطح استروژن و پروژسترون تغییر مییابد و همین مساله منجر به تحریک اشتهای فرد و افزایش تمایل او به خوردن میشود.علاوه بر این، اغلب خانمها در دوران قاعدگی دچار تغییرات خلق و خو شده و عصبی هستند. خیلی از افراد زمانی که عصبی هستند، با خوردن به آرامش دست پیدا میکنند. از این رو خانمهایی که طی عادت ماهیانه عصبی هستند تمایل بیشتری به خوردن دارند.
توصیه ها* توصیه میشود که خانمها حتماً در این دوره آرامش خود را حفظ کنند و در صورت کمبود آهن، تحت نظر پزشک متخصص مکمل آهن را دریافت کرده و مصرف کنند.* در صورتی که طی عادت ماهیانه تمایل به خوردن دارند بیشتر، سبزیجات را که دارای کالری کمتری در بین 5 گروه مواد غذایی است، مصرف کنند تا به این ترتیب مقدار کالری ورودی به بدن خیلی زیاد نباشد و دچار چاقی و اضافه وزن هم نشوند.منابع:kermany.comsalamaneh.comtebyan.net
آنچه بانوان باید بدانندنبرد با یائسگی، با مصرف میوه و سبزی