الگوهای اخلاق اسلامی در کلام پیامبر
الگوهای اخلاق اسلامی در کلام پیامبر
مجموعه: احادیث و سخنان بزرگان
حضرت محمد (ص) به عنوان الگوی کاملی برای مردم از جانب خداوند متعال شمرده می شود
نمونه ای از الگوهای اخلاق اسلامی در کلام پیامبرپیامبر اکرم یکی از اهداف بعثت خود را تتمیم مکارم اخلاق عنوان فرموده اند. امام حسین علیه السلام از پدرش علیه السلام روایت می کند که فرمودند:«شنیدم رسول خدا صلی الله علیه وآله می فرمود: من برای مکارم اخلاق و محاسن آن مبعوث شدم»[۱].
در وصیت پیامبر صلی الله علیه وآله به امام امیرالمؤمنین علیه السلام است:«ای علی، سه چیز از مکارم اخلاق در دنیا و آخرت است: اینکه ببخشی کسی را که به تو ظلم کرده، و وصل کنی با آن کسی که با تو قطع رابطه کرده است، و بردباری کنی با آن کسی که حق تو را نادیده گرفته است»[۲].این امور، محاسن اخلاق و از اصول فضایل و از عناصری است که اسلام را به پا داشته است.
همچنین در جای دیگر اخلاق نیک را بیشتر از بخشش مال موجب گشایش خاطر مردم می داند و می فرماید:«شما به وسیله اموالتان برای مردم گشایش نمی دهید بلکه با اخلاق خود آنها را گشایش دهید»[۳].
بر همین اساس حضرت خودشان به عنوان الگوی کاملی برای مردم از جانب خداوند متعال شمرده می شود چرا که می فرماید: و لکم فی رسول الله اسوه حسنه و خداوند حضرت را دارای خلق عظیم می داند و می فرماید که انک لعلی خلق عظیم.
برای همین حضرت در سفارش خود به حضرت علی ع اصول اخلاقی خودشان را این گونه می فرمایند:«ای علی، آیا میخواهی به شما خبر بدهم به شبیه ترین شما به من از لحاظ خلق؟فرمود: بلی، ای رسول خدا.فرمود: آن کسی که خلقش بهتر و حلمش بزرگتر و نیکوکارتر به خویشاوندانش و منصفتر از همه شما باشد»[۴].
حضرت در روایتی دیگر در مورد معاشرت با مردم می فرماید:«ای علی، خلقت را با اهلت و همسایه هایت و هر کسی که با تو معاشرت میکند و رفقایت از مردم نیکو گردان که نزد خدا درجات بالا برای تو نوشته میشود»[۵].
————————————–پی نوشت[۱]- امالی طوسی ۲:۲۰۹٫[۲]- من لا یحضره الفقیه ۲:۳۳۵٫[۳]- امالی صدوق: ۲۶۸٫[۴]- من لا یحضره الفقیه ۲:۳۴۰٫[۵]- بحار الانوار ۷۴:۶۷٫
منبع: hawzah.net
در ادامه بخوانیداحادیث تصویری (۲)احادیث تصویری درباره همسایهاحادیث درباره صبراحادیثی از پیامبر اکرم (ص) درباره حقوق حیواناتاحادیثی در باب شکرگزاری از خداونداحادیثی درباره زکات