تفاوت بین نماز شیعه و سنی در چیست؟
تفاوت بین نماز شیعه و سنی در چیست؟
مجموعه: متفرقه دینی
از نظر شيعه واجب است در دو ركعت اول نماز هاي يوميه سوره فاتحه خوانده شود
اهلسنت درباره خواندن بسمالله در نماز، ديدگاه متفاوتي با شيعه دارند؛ از نظر شيعه، بسمالله جزئي از سوره است و بايد خوانده شود و خواندن سوره هاي قرآن بدون بسم الله در نماز سبب بطلان نماز است و ترك آن در نماز جايز نيست.
تفاوت نماز اهل سنت با نماز اهل تشیع مذاهب اسلامی در ارکان و اصول با هم مشتر ک اند به این معنی که همه آن ها در توحید، نبوت و اعتقاد به قرآن اتفاق نظر دارند. در اصل نماز نیز، همه پیروان آیین اسلام به 5 نوبت بودن آن و تعداد رکعت های نماز هم عقیده اند اما در عمل و اجرا کمی با هم متفاوت هستند که در زیر به برخی موارد اشاره می شود.
1. اذان و اقامهاز نظر اهلسنت، اذان گفتن براي نماز صبح، پيش از رسيدن وقت آن، يعني پيش از طلوعفجر مستحب است، و لذا آنان پیش از طلوعفجر اذان ميگويند كه در حقيقت اعلام وقت نافله است تا مردم براي خواندن نماز صبح آماده شوند و پيش از آن، نمازهاي نافله را بخوانند. و چون وقت نماز صبح ميرسد يكبار ديگر اذان ميگويند و اين اذان براي اعلام داخل شدن وقت نماز صبح است و پس از آن اقامه ميگويند. بنابراين براي نماز صبح دوبار اذان و يكبار اقامه گفته ميشود.
از نظر فقهاي شيعه اذان بايد پس از داخل شدن وقت گفته شود. اهلسنت جمله حيعلي خيرالعمل را در اذان صبح نميگويند. در برخي از كتابهاي آنان آمده است كه در زمان پيامبراسلام (ص) و زمان خليفه اول، اين جمله در اذان گفته ميشد و خليفه دوم از آن نهي كرد و دستور داد در اذان صبح به جاي اين جمله دوبار بگويند: الصلوه خير من النوم. شيعه عبارت اَشْهَدُ اَنَّ عَليً وَلِيُ الله را جزء اذان نمي داند ولي گفتن آنرا جايز مي داند ولي اهل سنت آوردن اين عبارت را بدعت مي شمارند.
2- خواندن بسم الله در اول هر سورهاهلسنت درباره خواندن بسمالله در نماز، ديدگاه متفاوتي با شيعه دارند؛ از نظر شيعه، بسمالله جزئي از سوره است و بايد خوانده شود و خواندن سوره هاي قرآن بدون بسم الله در نماز سبب بطلان نماز است و ترك آن در نماز جايز نيست. و مستحب است كه حتي در نمازهايي كه آهسته خوانده شود، بسمالله در نماز بلند خوانده شود و اين يكي از شعائر شيعه است.
اما از نظر اهل سنت:ولي بسياري از اهلسنت، بسمالله را جزء سوره نميدانند، حنفيها و حنبليها در عين حال كه آن را جزء سوره نميدانند ومي گويند خواندن بسم الله در اول سوره در نماز واجب نيست و ترك آن جايز است. اما در عين حال خواندن آن را در آغاز حمد و سوره مستحب ميدانند؛ ولي به نظر آنها اگرچه نماز جهري باشد مانند نمازهاي مغرب و عشاء بايد بسمالله آهسته خوانده شود.از نظر مذهب حنفي، حنبلي و مالكي: بسم الله در هر سوره ، جزء سوره نمي باشد . اما از نظر شافعي بسم الله جزء هر سوره است و ترك آن در نماز جايز نيست.
3- قرائت سوره فاتحه در دو ركعت اول نمازهاي يوميه:از نظر شيعه واجب است در دو ركعت اول نماز هاي يوميه سوره فاتحه خوانده شود. اگر سوره ديگري از قرآن به جاي آن خوانده شود، صحيح نيست و نماز باطل است. در دو ركعت سوم و چهارم، نماز گزار مي تواند تسبيحات اربعه بخواند و مي تواند به جاي آن سوره حمد يعني فاتحه را بخواند.
اما از نظر اهل سنت: بنابر مذهب حنفي، خواندن سوره فاتحه در دو ركعت اول نماز به طور معين لازم نيست، بلكه اگر سوره ديگري به جاي فاتحه خوانده شود ،نماز صحيح است. اما نظر شافعي و مالكي و حنبلي آن است كه خواندن سوره فاتحه در تمام ركعت هاي نماز واجب است، بدون فرق بين دو ركعت اول يا ركعت هاي سوم وچهارم نماز. هم چنين فرق بين نماز واجب و مستحب نمي باشد. در تمام نماز ها و در تمام ركعت ها خواندن حمد به نظر اين سه مذهب واجب است.
4- خواندن سوره بعد از فاتحه:از نظر شيعه خواندن سوره در ركعت اول و دوم نماز بعد از خواندن سوره حمد (فاتحه) واجب است و بايد يك سوره كامل خوانده شود.
از نظر اهل سنت:به نظر حنبلي در دو ركعت اول نماز فقط خواندن يك سوره كفايت مي كند، هر سوره كه باشد، بلكه هر مقداري كه ازآيات قران خوانده شود، كفايت مي كند؛ اگر كسي حمد را هم بخواند، خواندن سوره بعد از حمد واجب نيست. اما به نظر سه مذهب ديگر، خواندن يك سوره در دو ركعت اول نماز بعد از خواندن سوره فاتحه، مستحب است، نه واجب.
5- جهر و اخفات در نماز:از نظر شيعه واجب است قرائت حمد و سوره در نماز صبح و مغرب و عشا بلند خوانده شود. در نماز ظهر و عصر واجب است آهسته خوانده شود.
اما از نظر اهل سنت:به نظر حنفي: جهر و اخفات در نماز واجب نيست، بلكه مستحب هم نيست و نماز گزار مخير است كه قرائت را بلند بخواند يا آهسته.اما شافعي مطابق با مذهب شيعه در مسئله جهر و اخفات فتوا دارد.از نظر مالكي و حنبلي، جهر در نماز صبح و مغرب و عشا مستحب است.
از نظر شيعه گفتن آمين در نماز حرام است و نماز باطل است
6- تكتف: دست گذاشتن روي هم در نمازاز نظر شيعه گذاشتن دست روي هم در نماز باطل است.
اما از نظر مذاهب اهل سنت:قرار دادن دست راست بر روي دست چپ در نماز (دست بسته نماز خواندن) از اموري است كه استحباب آن بين فقهاي سه مذهب از مذاهب چهارگانة اهل سنّت مشهور است: حنفيها ميگويند:روي هم گذاشتن دستها در نماز، سنّت است وواجب نيست، و براي مرد بهتر است كه كف دست راستش را بر پشت دست چپ، زير ناف قرار دهد، و زن دستها را بر سينهاش بگذارد.
شافعيها ميگويند: گذاشتن دست روي يكديگر، در نماز، براي مرد و زن سنّت است و بهتر است كه كف دست راست را بر پشت دست چپ زير سينه و بالاي ناف به سمت چپ قرار دهد.
حنبليها ميگويند: گذاشتن دستها روي هم، سنّت است و بهتر است كه كف دست راست را بر پشت دست چپ نهاده، زير ناف قرار دهند.
فرقه مالكيّه بر خلاف سه مذهب فوق ميگويند: آويختنِ دستها در نمازهاي واجب، مستحب است.
7- گفتن آمين در نماز:از نظر شيعه گفتن آمين در نماز حرام است و نماز باطل است.اما از نظر چهار مذهب اهل سنت مستحب است.
8- خواندن قنوت:به نظر شيعه در تمام نماز هاي يوميه خواندن قنوت مستحب است.
اما به نظر مذاهب اهل سنت:به نظر حنفي ها و حنابله: در غير نماز وتر در نمازهاي ديگر قنوت ندارد.به نظر شافعي و مالكي: خواندن قنوت فقط در نماز صبح مستحب است.
9- برگرداندن صورت به چپ و راست در حال خواندن سلامشافعيها و حنفيها و حنبليها عقيده دارند كه مستحب است نمازگزار در حال خواندن سلام نماز، در سلام اول صورت خود را به طرف راست و در سلام دوم به طرف چپ برگرداند، آن هم به اندازهاي كه از پشتسر صورت او ديده شود. مالكيها نيز اين كار را مستحب ميدانند، ولي آن را به سلام آخر اختصاص دادهاند. از نظر شيعه نمازگزار هنگام سلام نماز نبايد صورتش از قبله منحرف شود.
10- عبور از مقابل نمازگزار.از نظر اهلسنت عبور كردن از مقابل نمازگزار حرام است، حتي در بعضي از كتابهاي حديثي آنان آمده است كه نمازگزار بايد مانع عبور عابر از مقابل خود باشد، اگرچه اين كار به درگيري بكشد و كسي كه از مقابل نمازگزار عبور ميكند شيطان است. به همين جهت وقتي در مكه يا مدينه از مقابل كسي كه نماز ميگذارد، عبور كنيد، با اعتراض شديد او و ديگران روبرو ميشويد و حتي ممكن است براي اين كار خشونت هم نشان بدهند.
بنابراين زائران ايراني بايد از پيش، به اين مسئله توجه داشته باشند. از نظر شيعه عبور از مقابل نمازگزار حرام نيست ولي مستحب است كه نمازگزار حايلي مانند عصا يا تسبيح يا چوب يا ريسمان قرار دهد تا ميان او و كساني كه از مقابل او عبور ميكنند قرار گيرد و اين از باب احترام به نماز و رمز انقطاع از مردم به سوي خداست.
11-محل سجده از نظر شيعه، سجده بايد بر زمين (خاك و سنگ) و چيزهاي غير خوراكي كه از زمين ميرويد باشد و سجده بر خاك از همه بهتر است. ولي اهل سنّت در مورد محلّ سجده توسعه بيشتري قايل هستند و سجده بر فرش، سجاده و… را نيز جايز ميدانند.12- شيعيان و اهل سنت در مقدار خم شدن در هنگام ركوع متفق القولند؛ جز حنفيها كه خم نمودن سر را كافي ميدانند.
اركان نماز:13- اركان نماز را اهل سنّت چهار تا ميدانند (قيام و ركوع، سجود و قرائت) و بعضي از آنها نيّت را اضافه نمودهاند ولي شيعيان اركان نماز را پنج تا ميدانند (نيّت، تكبيرة الاحرام، قيام، ركوع، سجود)
14- وقت نماز اهل سنّت ميگويند نمازهاي پنجگانه بايد در پنج وقت (ظهر، عصر، مغرب، عشاء، صبح) خوانده شود ولي از نظر شيعه در پنج وقت خواندن افضل و مستحب است.
15- درباره صلوات عبارت آل محمد را اهل سنت از صلوات حذف مي كنند و در تشهد كه صلوات آن واجب است اين عبارت را نمي گويند و نماز ناقص مي خوانند.معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:1. رساله علمية امام خميني، بخش واجبات نماز.. 2محمد جواد مغنيه، الفقه علي المذاهب الخمسه، ص108-111،1402 قمري.3. الفقه علي مذاهب الاربعة حزيري، ج 1، ص 312.4.معالم مدرستين علامه عسكري.
گردآوری: بخش مذهبی بیتوته
منابع: vahabiat.porsemani.ir
yjc.ir
shia-news.com
در ادامه بخوانیدآیا در زمان اهلبیت استفاده از جانماز مرسوم بوده است؟ اميد به اجابت دعاانس با قرآن با تفسیر سوره مبارکه حمدبهترین زمان و ساعت برای بچه دار شدن از نظر اسلامروشهایی برای درمان حسدفواید و خواص انگشتر عقیق/ راههای تشخیص انگشتر عقیق اصل از بدل