حروف مقطعه در قرآن
مجموعه: داروخانه معنوی
حروف مقطعه در ابتدای ۲۹ سوره از سورههای قرآن آمده است
حروف مقطعه قرآن حروفی هستند که در ابتدای ۲۹ سوره از سورههای قرآن آمده است و درباره مفهوم آنها نظریههای متفاوتی وجود دارد. این حروف ۷۸ عدد است و به صورت یک حرفی تا پنج حرفی قرار گرفتهاند.
حروف مقطعه قرآنی چیست؟
حروف مقطعه، (حرفهای گسسته) حروفی هستند که در ابتدای برخی از سوره های قرآن آمدهاست. حروف مقطعه در ابتدای ۲۹ سوره از سورههای قرآن آمده و مجموعاً ۷۸ حرف است که با حذف مکررات، ۱۴ حرف میشود.حروف مقطعه با نامهای مُقَطَّعات، حروفالفواتح، اوائلُ السُّوَر و فَواتحُ السُّوَر هم نامیده میشوند.بنا بر بررسیهای پژوهشگران، ازجمله تئودور نولدکه، این حروف، مخفف نام افرادی است که نسخههای مختلف قرآن را در زمان عثمان از آن افراد جمعآوری کرده بودند. قرآن در زمان عثمان، خلیفهٔ سوم، تحت نظارت جمعی از صحابه به رهبری زید بن ثابت به صورت یک کتاب، موسوم به مصحف عثمان جمع گردید.
بنا بر پژوهشهای محققان، حروف مقطعه نمایانگر حروفی بوده که به صورت برچسب بر روی جعبههای حاوی هر نسخه نوشته شده بود تا مشخص شود هر قسمت از متن از کدام شخص دریافت شده و بنابر این منظور از «الر»، الزبیر است و منظور از «المر»، المغیره و «حم» عبدالحمن است و طه کوتاهشده نام طلحه است که به عنوان برچسب بر روی جعبهها نوشته شده بود.حروف مقطعه چگونه خوانده میشود؟این حروف کنار هم چیده شدهاند و سر هم نوشته میشوند (مثلاً الم)، اما کلمهای را تشکیل نمیدهند و در قرائت به صورت جدا خوانده میشوند (مثلاً الف. لام میم).حروف مقطعه قرآن چندتاست؟حروف مقطعه مجموعه ۷۸ عدد است، ولی حروف مقطعه بدون تکرار در قرآن ۱۴ حرف است. این ۱۴ حرف که ممکن است به صورت یک حرفی تا پنج حرفی در کنار هم بیایند عبارتاند از:ا، ح، ر، س، ص، ط، ع، ق، ک، ل، م، ن، ه،یاز ترکیب این حروف می توان این جمله را ساخت : « نص حکیم قاطع له سر » « صراط علی حق نمسکه »
ردیف
حروف مقطعه
سوره
تلفظ
۱
الم
(البقره) (آل عمران)، (العنکبوت)، (الروم)، (لقمان)، (السجده)
الف، لام، میم
۲
المص
(الاعراف)
الف، لام، میم، صاد
۳
الر
(یونس)، (هود)، (یوسف)، (ابراهیم)، (الحجر)
الف، لام، را
۴
المر
(الرعد)
الف، لام، میم، را
۵
کهیعص
(مریم)
کاف، ها، یا، عَین، صاد
۶
طه
(طه)
طا، ها
۷
طسم
(الشعراء)، (القصص)
طا، سین، میم
۸
طس
(النمل)
طا، سین
۹
یس
(یس)
یا، سین
۱۰
ص
صلیاللهعلیهوآلهوسلم
صاد
۱۱
حم
(غافر)، (فصّلت)، (الزخرف)، (الدخان)، (الجاثیه)، (الاحقاف)
حا، میم
۱۲
حم عسق
(الشوری)
حا، میم، عَین، سین، قاف
۱۳
ق
(ق)
قاف
۱۴
ن
(القلم)
نون
درباره حروف مقطعه آرا و نظریات گوناگونی ارائه شده است که به بعضی از آنها اشاره می کنیم:۱- این حروف اشاره است به این که این کتاب آسمانی با آن عظمت و اهمیتی که تمام سخنوران عرب و غیر عرب را متحیر ساخته، و دانشمندان را از معارضه با آن عاجز نموده است، از همان حروف “الفباء” و کلمات معمولی که در اختیار همگان قرار دارد، ترکیب یافته است.۲٫ حروف مقطعه از متشابهات قرآن است که هرگز قابل حل نبوده و از جمله مجهولات مطلق است و راه علم به آن، کاملاً بر مردم بسته است.۳٫ این حروف، صرفاً حروف مجرده هستند و هیچ رمز و اشاره و معنایی جز خاصیت آوائی ندارند. حکمت آوردن این حروف در اوایل سوره ها از محدوده الفاظ و اصوات تجاوز نمی کند و آوای این حروف در آن روزگار هنگام تلاوت قرآن، موجب جلب توجه حاضرین بوده تا به قرآن گوش فرا دهند؛ زیرا معاندین پیوسته در این صدد بودند که سر و صدا ایجاد کنند تا نوای قرآن به گوش رهگذران عرب نرسد.۴٫ این حروف نشانه بیشتر به کار رفتن حروف مزبور در کلمات آن سوره است و یک معجزه است. بدرالدین رزکشی گوید: یکی از اسرار دقیق این حروف آن است که بیشترین کلمات هر سوره با همان حرفی که در ابتدای آن واقع شده ترکیب یافته اند؛ مثلاً حرف “ق ” در هریک از سوره های “ق” و”حم عسق” ۵۷ بار تکرار شده است و نسبت به آن حروف دیگر این سوره بیشتر است به جز سوره “شمس”، “قیامت”، ” فلق”. یک دانشمند مصری بر اساس این نظر محاسبه های پیچیده ای را توسط رایانه انجام داده و نتیجه گرفته است که این حروف نشانه غلبه آن در کلمات آن سوره است و این خود یک معجزه است.۵٫ این حروف به منظور سوگند به کار رفته اند. سوگند خوردن به این حروف بدان سبب است که اصل کلام در تمامی زبان ها بر پایه این حروف است.۶٫ میان این حروف و محتوای سوره های مربوط، رابطه ای وجود دارد؛ زیرا با تدبر در سوره هایی که با حروف مقطعه مشابه افتتاح شده در می یابیم که این سوره ها از حیث محتوا متشابه به یکدیگرند.۷٫ برخی از این حروف مقطعه علامت اختصاری و اشاره به اسمی از اسمای حسنای الاهی و برخی نیز رمز اشاره به نام پیامبر اکرم (ص) است، هریک از نامهای الاهی مرکب از چند حرف است و از هر نامی حرفی گزینش شده و به صورت ناپیوسته در ابتدای برخی سور قرآن قرائت می شود. جویریه از سفیان الثوری روایت کرده است که: به جعفر بن محمد بن علی بن الحسین (ع)عرض شد: ای پسر رسول خدا معنای این کلمات از کتاب خداوند متعال که می فرماید: “الم” و … چیست؟امام صادق (ع) فرمود: معنای “الم” که در اول سوره بقره است، “انا الله الملک” است و اما “الم” که در ابتدای سوره آل عمران است، معنایش “انا الله المجید” است و …۸٫ این حروف اجزای اسم اعظم الاهی است.۹٫ این حروف به تعداد آیات سوره ها اشاره داشته باشد.۱۰٫ حروف مقطعه هر سوره، نام همان سوره است،چنان که سوره های “یس”، “طه”، “ص”، و هرکدام به نام حروف مقطعه خود موسوم شده است.۱۱٫ این حروف اشاره به مدت بقای امت اسلامی دارد.۱۲٫ این حروف برای مرز بندی بین سوره ها و نشانه انقضای سوره قبلی و شروع سوره بعدی است.۱۳٫ این حروف به منزله خلاصه و پیام اجمالی محتوای سوره است.
۱۴٫ این حروف، ناظر به نام کسانی است که نسخه هایی از قرآن را در اختیار داشتند مثلاً (س) ناظر به نام سعدبن ابی وقاص است.۱۵٫ این حروف رموزی هستند میان خدا و رسول، که کسی از آن، آگاهی ندارد. رأی مختار محققان این است. امام صادق (ع) فرمود: “الم”، رمز و اشاره ای است میان خدا و حبیب او محمد (ص) خواسته تا کسی جز او بر آن آگاه نگردد آن را به صورت حروف درآورده تا آن رموز را از چشم اغیار دور نگاه دارد و تنها بر دوست روشن و ظاهر سازد.
گردآوری: بخش مذهبی بیتوته
islamquest.net