باید در نظر داشته باشیم که صادرات فرهنگ و منشهای پسندیده ی هر ملت یک وظیفه ی واقعی برای دولتها محسوب می شود. ایران ِ ما، با پیشینه ای غنی و فوق العاده در این زمینه، یک پیشگام فرهنگی محسوب می شود و باید ضمن استفاده از فرهنگهای بجا و خوب کشورهای دیگر، در گسترش فرهنگ زیبای ایرانی نیز تلاش گردد.
نقلی از فرهنگهای مناسب شرقی
۱ – بستر مناسبی که دولتها باید برای ترویج انتخابهای درست و ارتقای فرهنگ و فرهنگ سلامت ماندن یک جامعه به وجود بیاورند از اصلی ترین مبانی کاری آنان است. یک اصل، مبتنی بر تشویق مردم برای بهتر زندگی کردن و داشتن نگاهی بهتر به زندگی خود باید همواره مورد توجه دولت مطبوع هر اجتماع باشد زیرا از این مسیر است که می توان جامعه را به سوی زندگی سالم تر، تعاملات متین و مودبانه و همچنین آرامش رفتاری پایدار و در نتیجه زندگی خردمندانه تر رهنمون ساخت. در کشورهای شرق آسیا، آنچنان که از ظاهر امر نیز پیداست دولتمردان با صرف هزینه های بسیار و همچنین دعوت از نسلهای جوان برای پیروی از فرهنگهای خوب و سنتهای درست و سلامت افزا سعی در زنده نگه داشتن فرهنگ سلامت خود دارند. این دولتها حتی گام را فراتر نیز گذاشته و با تکیه بر صادرات فرهنگی، تلاش می کنند تا این انتخابهای درست را به دیگر نقاط جهان پهناور نیز برسانند و درآمدزایی خود را از این انتقال فرهنگی بیشتر کنند.
برای نمونه، کشور ژاپن با بهره گیری از تکنولوژیهای روز و همچنین بهره گیری از فرهنگ رایج کسب آرامش از طبیعت، روش ساخت اسپا یا همان مراکز کسب آرامش و سلامت را به دیگر کشورها صادر کرده است. این فرهنگ که با کار سخت دولتمردان ژاپنی در میان مردم کشور ژاپن رواج بسیاری دارد، امروزه در بسیاری از کشورهای مدرن و حتی همسایگان شیخ نشین ایران نیز یافت می شود. ایجاد اسپاهای متعدد و دعوت از دیگر ملتها برای استفاده از این اسپاها باعث شده تا دریچه ی جدیدی از صادرات برای چشم بادامی های ژاپنی باز شود و ضمن صادرات فرهنگی، گردش مالی خوبی نیز برای ایشان به وجود بیاید که ستودنی و منصفانه است. زیرا این صادرات با کیفیت باعث شده تا هم مشتریان استفاده از اسپاهای ژاپنی را ترجیح دهند و هم صادر کنندگان کسب و کار خوبی داشته باشند.
۲ – در کشور ما نیز به تعداد انگشت شمار از اینگونه اسپاها و مراکز کسب آرامش تاسیس شده است و البته همگی در اولین گامهای جلب مشتری و نهادینه شدن در فرهنگ روزمره مردم هستند. برای نمونه، «اسپای هانا یا مرکز سلامت و تن آسایی هانا» در شرق تهران که شاید بهترین این مراکز نیز باشد، خدماتی فوق العاده به مشتریان ارائه می کند و تمام تلاش خود برای ثبت و برقراری فرهنگ ژاپنی میان مشتریان را به کار گرفته است. امکانات، طراحی و ساخت این مجموعه به حدی عالی است که مشتریان آن پس از یک بار استفاده از آن دیگر حاضر نیستند سراغ جای دیگری بروند و رضایت کامل خود را اعلام می کنند. حوضچه های آب گرم، اتاق نمک، انواع ماساژهای شرقی، بسترهای سنگی گرم و آرامشبخش و… تنها بخشی از امکانات بسیار این مجموعه به شمار می روند که همگی با صرف هزینه ی زیاد به وجود آمده اند و البته راهی برای بازرگانی میان ژاپن و ایران را گشوده است. مرکز هانا به واقع سردمدار و جلودار چنین مراکزی در ایران است و می توان از آن به عنوان بهترین نمونه ی از این دست یاد کرد.
۳ – باید در نظر داشته باشیم که صادرات فرهنگ و منشهای پسندیده ی هر ملت یک وظیفه ی واقعی برای دولتها محسوب می شود. ایران ِ ما، با پیشینه ای غنی و فوق العاده در این زمینه، یک پیشگام فرهنگی محسوب می شود و باید ضمن استفاده از فرهنگهای بجا و خوب کشورهای دیگر، در گسترش فرهنگ زیبای ایرانی نیز تلاش گردد. توجه به بازسازی و مرمت حمامهای سنتی و مدرنیزه کردن آنها و تبدیلشان به مکانهای توریستی و تفریحی می تواند راهکار مناسبی در حفظ و نگهداری و همینطور گسترش فرهنگی آنها باشد. همچنین ساخت اسپاهای ایرانی و بر مبنای ِ فرهنگ پر سابقه ی ما در کشورهای دوست و مخصوصاً همسایگان توریستی می تواند گسترش فرهنگ غنی و مملو از آرامش آرامش ایرانی را سرعت بیشتری ببخشد و آن را محبوب دیگر ملتها کند.
هانا، به عنوان یک پیشرو در صنعت ساخت و خدمات اسپا می تواند الگوی بی نظیری به حساب بیاید. الگویی که باید با نگرش دقیق به آن نگاه شود و از فرآیند و دستور العمل فوق العاده ای که در خدمت رسانی به مشتریان خود برگزیده است، به عنوان یک سند برای ساخت و تجهیز مراکز فرهنگی مشابه ایرانی استفاده گردد. تشویق مشتریان به استفاده و دریافت خدمات اینچنین مراکز باعث می شود تا سلامت روانی جامعه افزایش یابد و نمودی درست از فرهنگ واقعی و اصیل ایرانی به دیگر نقاط جهان بازتاب پیدا کند.
منبع : بیتوته