حکم سونوگرافی زن توسط مرد!
مجموعه: احکام دینی
حکم سونوگرافی زن توسط مرد!
مادام که دسترسى به پزشک همجنس است به غیر همجنس مراجعه ننمایید، مگر در موارد ضرورت یا جایى که همجنس توانایى کافى ندارد.مراجعه بیمار به پزشک غیر همجنس در هر یک از دو حالت زیر چه صورتى دارد؟
حضرت آیت الله مکارم شیرازی:الف) در صورتى که فقط مستلزم نگاه به غیر وجه و کفّین باشد.ب) در صورتى که علاوه بر نگاه، نیاز به لمس و سایر معاینات نیز باشد.جواب: مادام که دسترسى به پزشک همجنس است به غیر همجنس مراجعه ننمایید، مگر در موارد ضرورت یا جایى که همجنس توانایى کافى ندارد.
در صورتى که عمل جرّاحى، یا پانسمان، منوط به نظر یا لمس عورت باشد، آیا اولویّت با هم جنس است؟جواب: همجنس اولویّت دارد.چنانچه در شهرى هم پزشک زن و هم پزشک مرد باشد، مراجعه بیمار زن به پزشک مرد در دو صورت زیر چه حکمى دارد؟الف) در صورت تساوى علمى و مهارت تخصّصى دو پزشک (زن و مرد)،ب) در صورتى که احتمال برود متخصّص مرد عالم تر است؟جواب: الف)اگر احتیاج به معاینه بدنى و نظر و لمس داشته باشد باید به پزشک زن رجوع کند.آیا در سونوگرافى از شکم یا پستان خانم ها، از نظر حرمت نگاه پزشک غیر همجنس، تفاوتى وجود دارد؟جواب: تفاوتى میان این دو نیست.
تحصیل زنان در رشته سونوگرافیجهت تشخیص بعضى از بیمارى ها، از جمله بیماریهاى زنان، بیشتر از سونوگرافى استفاده مى شود، و متخصّص زن در آن کم است، آیا بر دانشجویان دختر واجب است که در این رشته تحصیل کنند؟
نظر آیت الله سیستانیپاسخ: لازم است به عنوان واجب کفایى عدّه اى در این رشته تحصیل کنند.
گاهی پزشک معالج، لازم می بیند که بخشی از بدن زن نامحرم را باز کند و احیاناً ممکن است آنجا، از جاهای حساس باشد جز آلت تناسلی آیا باز کردن بدن نامحرم به هنگام معاینه و یامعالجه جایز است؟اولاً: با وجود پزشک زن هر چند با پرداخت ویزیت گران؟ثانیاً: بیماری چندان مهم نیست ولی به هرحال او مریض شده و به پزشک مراجعه کرده است.ثالثاً: اگر پزشک بخواهد به آلت تناسلی نگاه کند حکم آن چیست؟پاسخ: ۱ـ با وجود پزشک زن، مراجعه به پزشک مرد جایز نیست مگر آنکه حق ویزیت آنقدر زیاد باشد که او از عهده پرداخت آن نتواند بیرون آید.۲ـ و اگر در آن صورت ترک معالجه به ضرر و زیان افتد و یا به رنجی گرفتار شود که تحمل پذیر نیست، جایز است.۳ـ به هر تقدیر باید به اندازه ضرورت و ناچاری اکتفا شود و اگر معالجه بدون نگاه مستقیم میسر باشد مانند نگاه در صفحه مانیتور و یا در آینه، احتیاط ترک نشود.
مراجعه یک خانم به دکتر مرد در صورتی که دکتر زن حاذق تر از وی را سراغ نداشته باشد چه حکمی دارد ؟ و همچنین جهت انجام عمل پزشکی مثل سونوگرافی و رادیولوژی رجوع یک خانم به پزشک مرد چه حکمی دارد؟اگر زن برای علاج مرضی ناچار شود که نزد پزشک مرد برود و آن پزشک به لحاظ تخصص بهتر باشد و یا عنایت بیشتری به مریض می نماید، رفتن نزد پزشک مرد اشکال ندارد.و چنانچه معالجه متوقف بر نگاه به بدن زن یا لمس آن با دست باشد جایز است. و چنانچه بتواند به یکی از آن دو (دیدن و لمس) اکتفا کند، دومی جایز نیست.
زن نباید به سونوگراف مرد مراجعه کند:آیا با وجود پزشک زن و مرد در این مورد مراجعه بیمار به پزشک جنس مخالف جائز است؟با وجود اینکه امروزه در زمینه های رادیولوژی، سونوگرافی، تزریقات و غیره پزشکان زن زیادی وجود دارد اما گاهی اوقات دیده می شود که خانم های بیمار، برای مداوا و تشخیص بیماری به پزشکان مرد مراجعه می کنند و یا برعکس آن مرد به پزشک زن مراجعه می کند. آیا با وجود پزشک زن و مرد در این مورد مراجعه بیمار به پزشک جنس مخالف جائز است؟
حضرت آیت الله خامنه ای:اگر ضرورت ندارد و لمس و نظر حرام می شود جائز نیست.
حضرت آیت الله صافی:با وجود مماثل مراجعه به نامحرم جائز نیست.
حضرت آیت الله سیستانی:جائز نیست مگر اینکه به پزشک جنس مخالف برای انجام صحیح کار اعتمادی نباشد.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی:اگر ضرورت ندارد و لمس و نظر حرام می شود جائز نیست.
حضرت آیت الله بهجت:در مواردی که مستلزم لمس و نظر حرام است تا به مرحله ضرورت نرسیده جائز نیست.
حضرت آیت الله فاضل لنکرانی:در صورتی که مستلزم نگاه و لمس باشد جائز نیست.منابع:هدانا
تبیان
در ادامه بخوانیدچرا چادر را به دختران جوان تحمیل میکنند؟آیا کشتن حشرات گناه محسوب می شود؟احکام رقصاحکام استحاضهخرچنگ نخورید؛ حرام استخیانت زن به مرد چه حکمی دارد؟