ابداع روشی نوین برای تشخیص شایعترین نوع سرطان پوست
مجموعه: اخبار پزشکی
تاریخ انتشار : سه شنبه, ۲۲ بهمن ۱۳۹۸ ۰۸:۱۶
پژوهشگران “دانشگاه ادیث کوان”(Edith Cowan University) استرالیا با همکاری پژوهشگران دانشکده پزشکی “دانشگاه هاروارد” در مطالعه اخیرشان از روشی جدید برای تشخیص و درمان تومور پوستی “ملانوما”(melanoma) خبر دادهاند.
به گزارش ایسنا به نقل از مدیکال اکسپرس، پژوهشگران گروه تحقیقاتی ملانومای دانشگاه ادیث کاوان با همکاری دانشکده پزشکی هاروارد و پزشکان بیمارستانهای غرب استرالیا، تکنیک جدیدی را برای تشخیص سلولهای توموری در گردش(CTC) پیدا کردهاند که میتواند یک راه جدید برای تشخیص تومورهای سرطانی و توسعه روشهای درمانی جدید باشد.
ملانوما(Melanoma) شایعترین نوع سرطان پوست است و به طور سنتی با مشاهده خالهای گوشتی نامنظم و سپس بیوپسی پوستی برای تایید کامل تشخیص داده میشود. ملانوما به تومور با منشا سلولهای ملانیندار گویند. این تومور بدخیم اصولاً یک تومور پوستی است. این نوع سرطان به سرعت میتواند در بدن گسترش پیدا کند.
این مطالعه در ادامه پژوهش پیشین دانشمندان این دانشگاه است زیرا آنها در مطالعه پیشین خود موفق به توسعه آزمایش خونی شده بودند که توسط آن میتوانستند ملانوما را تشخیص دهند. در کشورهایی مانند استرالیا که تابش خورشید زیاد است، ملانوما یک مشکل عمده سلامتی در جامعه است. در صورتی که ملانوما در مراحل اولیه تشخیص داده شود، نرخ بقای آن نسبتا بالا است، اما تشخیص زودهنگام اغلب به بررسی دقیق اختلالات پوستی و سپس بیوپسیهای اذیتکننده و تهاجمی بستگی دارد. پژوهشگران دانشگاه ادیث کوان پیشتر توانستند با استفاده از این آزمایش خونی که توسعه داده بودند، حضور ملانوما را در ۷۹ درصد بیماران که قبلا مراحل اولیه ملانوما در آنها شناسایی شده بود، شناسایی کنند.
“الین گری”(Elin Gray) پژوهشگر ارشد این مطالعه گفت: این گام جدید، اولین مطالعه برای توصیف جامع و گوناگون تنوع وسیع موجود در سلولهای توموری در گردش ملانوما بود. این یافتههای اولیه اولین قدم به سمت توسعه یک روش جدید برای جلوگیری از انتشار ملانوم در بدن است.
سلولهای سرطانی هنگامی که سلولهای توموری در گردش از تومور اولیه به بیرون رانده میشوند، در سراسر بدن گسترش مییابند و از طریق خون عبور میکنند تا تومورهای ثانویه(متاستاز) در اندامهای دیگر ایجاد کنند.
متاستاز(Metastasis) یا دگرنشینی یا فراگُستری به گسترش و مهاجرت سلولهای سرطانی از یک بافت به بافتهای دیگر، گفته میشود. به این نوع تومورها، تومورهای دگرنشین نیز گفته میشود.
تاکنون سلولهای توموری در گردش ملانوما به طرز باورنکردنی گریزان بودهاند و میزان ردیابی آن بین ۴۰ تا ۸۷ درصد متغیر بوده است.
پروفسور گری گفت طی این مطالعه ما به بررسی این موضوع که چرا یافتن سلولهای توموری در گردش سخت است، پرداختهایم.
وی گفت: ما اکنون دریافتهایم که تشخیص سلولهای توموری در گردش به این آسانیها نیست زیرا آنها در یک اندازه و شکل خاصی نیستند. سلولهای توموری در گردش بسیار از نظر ظاهر متنوع هستند بنابراین همه آنها متفاوت به نظر میرسند و به آزمایشات نیز پاسخهای متفاوتی میدهند.
سلولهای توموری در گردش ملانوما در بین هزاران سلول دیگر و ماده موجود در خون پنهان هستند. در یک میلی لیتر خون، غالباً کمتر از ۱۰ سلول سرطانی در بین یک میلیارد گلبول قرمز و یک میلیون گلبول سفید وجود دارد. این بسیار شبیه به پیدا کردن سوزن در انبار کاه است.
محققان با درک بهتر از پیچیدگی فعالیت آنها، روشهای چند جانبهای را برای تشخیص سلولهای توموری در گردش ملانوما انجام دادند.
دکتر گری گفت: با ترکیب سه روش با هم، ما میزان ردیابی سلولهای توموری در گردش ملانوما را به ۷۲ درصد رساندیم که نتیجه آن نیز بسیار نسبت به انجام آزمایش بهتر بود. ما اطمینان داریم که این رویکرد یک گام مهم به سمت تشخیص مطمئن سلولهای توموری در گردش ملانوما خواهد بود.
این گروه تحقیقاتی هم اکنون با کارشناسان هوش مصنوعی همکاری میکنند تا بتوانند بسیار سریعتر سلولهای توموری در گردش ملانوما را شناسایی کنند.
یافتههای این مطالعه در مجله “British Journal of Cancer” منتشر شد.
منبع : بیتوته