روش جدیدی برای حفظ واکسنهای خوراکی
مجموعه: اخبار پزشکی
تاریخ انتشار : جمعه, ۱۶ اسفند ۱۳۹۸ ۱۹:۴۷
پژوهشگران آمریکایی، روش جدیدی برای حفظ واکسنهای خوراکی ابداع کردهاند که هزینه کمی در بر دارد و امکان انتقال آنها به مناطق دورافتاده را فراهم میکند.
به گزارش ایسنا و به نقل از گیزمگ، واکسنها به ابزارهای ضروری پزشکی تبدیل شدهاند که میتوانند از افراد در برابر بسیاری از بیماریهای رو به گسترس محافظت کنند اما این گونه ویروسهای زنده باید خنک نگه داشته شوند تا موثر باشند. این موضوع هنگام انتقال واکنسها به مناطق دورافتاده یا در حال توسعه، یک مشکل به شمار میرود اما شاید روش جدیدی که دانشمندان “دانشگاه تگزاس در آستین”(UT) ابداع کردهاند، بتواند به بهبود تلاش در این زمینه منجر شود و عناصر زنده را در یک غشای سبک و بدون نیاز به انجماد حفظ کند.
مشکل بردن واکسن به مناطق دورافتاده و حفظ آنها برای استفاده ایمن، به اندازهای است که گروههای پژوهشی سراسر جهان برای غلبه بر آنها تلاش میکنند. برخی از راهحلهای احتمالی که میتوانند زندگی میلیونها نفر را نجات دهند، ذخیره واکسن در ژلهای قندی و خشک کردن انجمادی آنها است تا امکان ذخیره واکسن در دمای اتاق فراهم شود.
غشای نازکی که در دانشگاه تگزاس ابداع شده، فرصت جالب دیگری را شکل میدهد. دانشمندان توانستند با الهام از روشی که به حفظ DNA برخی از موجودات زنده برای میلیونها سال کمک میکند، سیستم جدید رساندن واکسن را تولید کنند. آنها تصمیم گرفتند تا این قابلیتهای ذخیرهسازی را در مادهای مشابه آبنباتهای سفت که از قندها و نمکهای متفاوت تشکیل شدهاند، تکرار کنند.
تلاش برای تکرار آزمایش در موادی مانند آبنبات، بیش از ۴۵۰ بار آزمایش شد زیرا این مواد اغلب، ویروسها را از بین میبرند یا به تبلور آنها طی ذخیرهسازی میانجامد و منجر میشود که برای استفاده، نامناسب باشند. آنها نهایتا تلاش کردند تا واکسن را روی مادهای مشابه آبنبات بارگذاری کنند و آن را میان دو لایه محافظ قرار دهند که در زمان مناسب، کنار میروند.
“ماریا کرویل”(Maria Croyle)، سرپرست این پژوهش گفت: هنگامی که از کیفیت خاص یک واکسن آگاه شویم، میتوانیم ترکیبات غشا را برای برآوردن نیازها سازگار کنیم و آن را در میان غشایی قرار دهیم تا بتواند در برابر تغییرات دما مقاومت داشته باشد و ترکیبات خود را به شیوهای دقیق و کنترل شده آزاد کند.
پژوهشگران در این بررسی، توانایی این سیستم را در انتقال واکسن ابولا و ویروس آنفلوانزای ای نشان دادند و باور دارند که میتوان از آن برای موارد دیگری از جمله “کووید ۱۹”(COVID-۱۹) نیز استفاده کرد.
این سیستم علاوه بر هزینه کم، یک هزارم اندازه ویال قدیمی واکسن را دارد و نیازی نیست که طی مراحل انتقال، منجمد شود. این غشا امکان استفاده خوراکی دارد و بدون بر جای گذاشتن اثری، به سرعت جذب میشود. اگر از این سیستم به صورت گسترده استفاده شود، دیگر نیازی به استفاده از میلیونها سرنگ، ویال، بستهبندی و ابزار دیگری که در روشهای قدیمی واکسیناسیون مورد استفاده قرار میگیرند، وجود نخواهد داشت.
پژوهشگران برای تجاریسازی نوآوری خود، با شرکت بزرگ دارویی “اسکبیو”(AskBio) همکاری خواهند کرد.
این پژوهش، در مجله “Science Advances” به چاپ رسید.
منبع : بیتوته