خوراکیهایی مفید برای داشتن چشمان سالم
مجموعه: تغذیه سالم
ویتامین آ برای بینایی روزانه و شبانه ضروری است
تغذیه عامل بسیار مهمی است که در تمام ابعاد سلامت نقش دارد. بینایی نیز مانند سایر بخشها به میزان قابلتوجهی از تغذیه تاثیر میگیرد. امگا۳، ویتامینها، رنگدانهها و سایر آنتیاکسیدانها موادی مغذی هستند که برای عملکرد مناسب و سلامت سلولهای بینایی ضروریاند. حال باید دید موادمغذی چه نقشی در تقویت بینایی دارند و در کدام خوراکیها یافت میشوند؟
جلوگیری از خشکی چشمی با ویتامین آشبکیه چشم از سلولهایی ویژه به شکل مخروطی و استوانهای تشکیل شده است. این سلولها نور را در قالب واکنش عصبی منتقل میکنند و مغز تصاویر را از آنها میگیرد. سلولهای مخروطی (مورد استفاده برای دید در روز) و استوانهای (مورد استفاده برای دید در شب) برای عملکرد مناسب خود به ویتامین آ نیاز دارند.
بنابراین ویتامین آ برای بینایی روزانه و شبانه ضروری است. مهمترین عملکرد این ویتامین تطابق مناسب چشم با تاریکی و همچنین تر کردن آن برای جلوگیری از خشکی چشمی است.
خشکی چشمها و آبمرواریدکمبود ویتامین آ ممکن است باعث بروز برخی علائم و بیماریهایی مانند کاهش تیزبینی و خشکی چشم شود. یکی دیگر از عوارضی که در صورت کمبود ویتامین آ ممکن است ظاهر شود، دژنراسیون ماکولاست که بخش مرکزی شبکیه را تحت تاثیر قرار میدهد.
کمبود ویتامین آ باعث خشکی چشم میشود
خوراکیهای حاوی ویتامین آ :برای تامین ویتامین آ مورد نیاز بدن و به طور خاص چشمها از تخممرغ (ویتامین آ بیشتر در زرده تخممرغ وجود دارد) شروع کنید و آن را مرتب بخورید. جگر گاو یا گوسفند، کره، گوشت، ماهی، هویج، گوجهفرنگی، زردآلو، اسفناج، کدوتنبل، کاهو، فلفل و خربزه نیز حاوی مقادیر قابلتوجهی از ویتامین آ هستند.
بتاکاروتن، پیشروی ویتامین آبتاکاروتن نقش مهمی در بینایی و تقویت آن دارد، زیرا این آنتیاکسیدان پیشرو و در واقع مکمل ویتامین آ است.
میوهجات و سبزیهای رنگی بخورید!کاروتینوئیدها که بتاکاروتن بخشی از آن است، رنگدانههایی زرد یا نارنجی هستند که به میوهها و سبزیجات رنگ میدهند. بنابراین سعی کنید تا حد ممکن خوراکیهای رنگی بخورید. برخی از مهمترین میوهها و سبزیجات حاوی بتاکاروتن عبارتند از: هویج، زردآلو، سیبزمینی شیرین، انبه، گوجهفرنگی، اسفناج، جعفری، کلم بروکلی و غیره.
جلوگیری از اکسیداسیون عدسی و قرنیهویتامین ث، آنتیاکسیدان دیگری است که به مبارزه با رادیکالها کمک میکند. این رادیکالهای آزاد عامل پیرشدن سلولها هستند. ویتامین ث از قرنیه و عدسی چشم در برابر اکسیداسیون محافظت و در پیشگیری از بروز آبمروارید نقش دارد. باید یادآور شد که روی و ویتامین ای نیز آنتیاکسیدانهای توانمند و مفیدی برای سلولهای چشمی به شمار میروند.
مواد غذایی حاوی ویتامین c
مرکبات سرشار از ویتامین ثمرکبات به میزان قابلتوجهی حاوی ویتامین ث هستند. کیوی نمونه سخاوتمندی از این مجموعه است. علاوه بر مرکبات، سبزیجات برگدار سبز (جعفری، اسفناج و غیره) و کلم ها نیز ویتامین ث دارند.
پیشگیری از ابتلا به آب مرواریدماکولا، بخش مرکزی شبکیه و دیدن جزئیات است. وجود این بخش برای خواندن، نوشتن، رانندگی، تشخیص چهرهها و مواردی از این دست ضرورت دارد. این ناحیه سرشار از رنگدانههای لوتئین و زآگزانتین است که از ماکولا در مقابل اشعههای نور محافظت و عملکرد رادیکالهای آزاد را خنثی میکند. این دو رنگدانه در پیشگیری از بروز آبمروارید و دژنراسیون ماکولا سهیم هستند.
میوهها و سبزیجات زرد، نارنجی و سبزلوتئین و زآگزانتین نیز آنتیاکسیدانهایی هستند که به خانواده کاروتنوئیدها تعلق دارند. بنابراین میتوان دو آنتیاکسیدان مذکور را به طور طبیعی و در میوهها و سبزیجات زرد یا نارنجی (هویج، کدوتنبل، ذرت، فلفل، مرکبات و غیره) و سبز (اسفناج، کلم و…) یافت.
ماهی یکی از منابع تامین امگا۳ است.
امگا۳، محافظ شبکیهامگا۳، این اسیدهای چرب چندحلقهای غیراشباع که بیشتر بهواسطه منافعشان برای دستگاه قلبی ـ عروقی شناخته میشوند، سازندههای غشای سلولی و سلولهای عصبی نیز هستند. از سوی دیگر، غشاهای سلولی و سلولهای عصبی به وفور در شبکیه وجود دارند. بنابراین امگا۳ در آبرسانی مناسب به چشم و پیشگیری از خشکشدن آن و همچنین جلوگیری از بروز دژنراسیون ماکولا نقش دارند.
ماهی!برای تامین امگا۳ بدن، دو تا سه بار در هفته ماهی بخورید. ماهیهای چرب (مانند ماهی آزاد، شاه ماهی، ساردین وماهی خالدار) در اولویت قرار دارند. ضمنا میتوانید از روغنهای گیاهی حاوی امگا۳ (کلزا، گردو و کتان) نیز استفاده کنید.
توجه به چربیهای اشباع و ترانسچربیهای اشباع که چربیهای بد خوانده میشوند، عکس تاثیر امگا۳ را دارند. زیادهروی در مصرف چربیها برای قلب و عروق مضر است، اما برای بسیاری از عروق ریزی که چشمها و به طور خاص شبکیه را مرطوب میکنند، مفیدند. بنابراین مصرف روغنهای سرشار از امگا۶ مانند روغن آفتابگردان، گوشتهای قرمز، چیپس، فرآوردههای صنعتی و خوراکیهای این چنینی باید محدود شوند.
نور خورشید یکی از منابع تامین ویتامین D است .
نزدیکبینی با کمبود ویتامین دکمبود ویتامین د از عواملی است که باعث بروز نزدیکبینی و دژنراسیون ماکولا میشود.تغذیه و خوراکیهای روزانه نمیتوانند نیاز بدن به ویتامینD را تامین کنند؛ حتی روغنهای ماهی، جگر و زرده تخممرغ نیز حاوی میزان اندکی ویتامین د هستند. ویتامین د در اصل بهواسطه تابش اشعه فرابنفش بر پوست تولید میشود. بنابراین برای اجتناب از کمبود ویتامین د، ۱۵ دقیقه از روز را در معرض مستقیم نور خورشید قرار بگیرید. کودکانتان را نیز برای بازی و گردش در زیر نور آفتاب از خانه به بیرون ببرید.
منبع:jamejamonline.ir
تغذیه و تناسب اندامبا این سبزی ها به جنگ انحطاط ماکولا برویدبرای حفظ سلامت چشم چه بخوریم؟بهترین ویتامین ها برای آستیگماتیسمفواید ۵ میوه و سبزی نارنجی رنگورزش و مواد غذایی لازم برای تقویت چشم هاچه بخوریم تا عینکی نشویم ؟