زمان گلدهی گیاهان و تغییرات جوی
مجموعه: گیاهان،حیوانات و آکواریوم
پیشتر تصور میشد که برخی گیاهان در مقابل تغییرات جوی هیچ عکسالعملی از خود نشان نمیدهند، اما تحقیقات اخیر نشان میدهد حتی این قبیل گیاهان سرسخت هم نسبت به گرمایش جهانی بیتفاوت نیستند.
پژوهشگران مرکز مطالعات اکولوژیک یوسی سانتا باربارا چنین بیان داشتند که بیشتر گونههای وحشی گیاهی با آنکه ظاهرا در برابر پدیده گرمایش جهانی حساسیت کمتری از خود نشان میدهند، اما در حقیقت از نظر فیزیولوژیک در این رابطه بسیار پویا عمل میکنند.
یافتههای این محققان در گزارشی علمی با عنوان «پاسخهای گوناگون گیاهان نسبت به گرمایش غیرمعمول زمین در زمستان و بهار» در مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم به چاپ رسید.
شمار وسیعی از گیاهان با گرمترشدن هوا شروع به گلدهی میکنند، اما گونههای وحشی اغلب چنین عکسالعملی از خود نشان نمیدهند.
واکنش آنها درست برخلاف سایر گونههای گیاهی است که چاره را در گلدهی زودهنگام میدانند. این عکسالعمل به آسانی قابل رویت نیست، چرا که آنها در همان زمان ابتدای فصل پاییز و زمستان متوجه تغییر درجه حرارت با سالهای گذشته میشوند و بر آن اساس است که سیستم خود را تنظیم میکنند.
پروفسور بنجامین کوک، سرپرست این گروه تحقیقاتی میگوید که زیرمجموعه گستردهای از گونههای گیاهی هستند که نسبت به پدیده گرمایش زمین از خود واکنش مستقیمی نشان نمیدهند، اما این به معنای حساسیت کمتر آنها نسبت به این پدیده نیست.
این قبیل گیاهان با به تاخیر انداختن گلدهی واکنش نشان میدهند و در فصل بهار سرعت گلدهی آنها بسیار سریعتر از دیگر گونههای معمولی است.
به منظور بررسی این قبیل واکنشها، دانشمندان مرکز مطالعات یوسی سانتا باربارا از یک مدل جوی استفاده کردند که مرکز تحقیقات فضایی ناسا نیز از آن در موارد متعدد بهره جسته است.
این مدل نشان داد که دو واکنش نسبت به این پدیده وجود دارد: یکی واکنش گیاهان معمولی و دیگری واکنشی که گیاهان وحشی از خود نشان میدهند. در این تحقیق الیزابت ولکویچ از دانشگاه بریتیش کلمبیا و کامیل پارمنسان از موسسه پژوهشهای دریایی تحت مدیریت دانشگاه پلی موث شرکت داشتند.
این گروه تحقیقاتی ۴۹۰ گونه حرارت دوست در بریتانیا و آمریکا را به دو دسته مجزا تقسیم کردند. یافتهها حاکی بود که ۱۰ تا ۱۸ درصد از گونههای گیاهی مورد مطالعه از یک سیستم خنککننده استفاده میکنند که از آن با نام اعتدالدهنده بهاری یاد میشود. این سیستم نقش بسیار حیاتی در زندگی گیاهان ایفا میکند.
بیشتر این گیاهان با افت درجه حرارت در فصل پاییز و زمستان وارد مرحله کمون میشوند، لذا افت درجه حرارت برای آنها درست همچون نشانهای است که باعث شروع خواب زمستانی گیاه میشود و این خواب تا زمانی ادامه دارد که بهار و فصل گلدهی از راه برسد اما زمستانهای کنونی نسبت به سابق گرمتر شدهاند و این قبیل گیاهان تنها چاره را در به تاخیر انداختن سیکل گلدهی دانستهاند.
این سیکل انتخابی گیاهان وحشی تا حدودی از آنها در برابر اثرات گرمایش زود هنگام زمین حفاظت میکند و در عمل میتواند توازنی میان رشد طبیعی گیاه با شرایط متغیر جوی ایجاد نماید.
پروفسور کوک میگوید که گروه تحقیقاتی ما الزاما هیچ پیشداوریای نسبت به این موضوع نداشته، هرچند که براستی حساسیت این گونههای متفاوت نسبت به گرمایش جهانی ما را متعجب ساخت چرا که ظاهرا این طور به نظر میرسید که این گونهها هیچ تغییری از خود نشان نمیدهند.
این تحقیق نه تنها نشان میدهد که گونههای به ظاهر غیر حساس در واقع نسبت به تغییرات اینچنینی از خود واکنش نشان میدهند، بلکه حتی ثابت میکند که درجه حرارت در فصل پاییز و زمستان تا چه اندازه میتواند در نحوه واکنش آنها تاثیرگذار باشد.
مساله اینجاست که اگر درجه حرارت تغییر نکند، آنها سیکل طبیعی خود را ادامه میدهند، اما تغییرات درجهحرارت خود عاملی است که باعث میشود آنها از پیش نحوه واکنش خود را تنظیم کنند.
پروفسور کوک میافزاید که این کار پژوهشی برای دوستداران و مدیران محیط زیست که تمایل به دانستن این مطلب دارند که گونههای گیاهی و اکوسیستمها چگونه نسبت به تغییرات جوی از خود واکنش نشان میدهند، میتواند مفید واقع شود.
اینکه بتوان تشریح کرد که چرا برخی گونهها نسبت به چنین پدیدههایی عکسالعمل نشان میدهند و برخی دیگر عکسالعملی ندارند، یک موضوع بسیار مهم است.
چرا که سبب میشود یک مدیر منابع طبیعی بتواند پیشبینیهای درستتری از موقعیت داشته باشد و در عین حال بتواند سیاستهای حفاظتی بهتری را به کار بندد. برای دانشمندان مهم این است که در تحقیقات آتی خود بتوانند دادههای بیشتری را در درازمدت مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند.
این تحقیقات زمینهساز این خواهد بود که دانشمندان بتوانند تشخیص دهند که چه تعداد از این پاسخهای متمایز در سایر اکوسیستمها نیز وجود دارد و اینکه چگونه این گونهها نسبت به گرمترشدن هر چه بیشتر فصل زمستان و بالطبع فرا رسیدن سریعتر بهار از خود عکسالعمل نشان میدهند.
الیزابت ولکویچ که پس از به اتمام رساندن دوره دکتری خود روی این طرح مشارکت داشته است، در پایان افزود: « در حال حاضر به نظر میرسد که این گونهها در طول زمان متحمل تغییرات زیادی نشدهاند، اما تمام یافتههای ما از مباحث مقدماتی فیزیولوژی گیاهان حاکی از آن است که متاسفانه در آینده گیاهان زمان گلدهی خود را بسته به تغییرات جوی تغییر میدهند.»
منبع : sciencedaily
چند دقیقه با دانستنی هاپرورش گل شمعدانیگل سمی تاج الملوکجهان وارد یک منطقه خطر جدید شدشرایط نگهداری گیاهان آپارتمانینحوه تمیز کردن گرد و غبار گلهای آپارتمانینگهداری گل پوتوس (پتوس)