سخنان حکمت آمیز امام حسن عسکرى علیه السلام
سخنان حکمت آمیز امام حسن عسکرى علیه السلام
مجموعه: احادیث و سخنان بزرگان
سخنان حکمت آمیز امام حسن عسکرى علیه السلام– قالَ علیه السلام: (لاتُمارِ فَیَذْهَبُ بَهاؤُکَ وَ لاتُمازِحْ فَیُجْتَرى عَلَیْکَ)؛فرمود: جدال مکن پس مى رود خوبى و حسن تو و مزاح مکن که جراءت مى کنند و دلیر مى شوند بر تو.
— قـالَ علیه السلام: (مِنَ التَّواضُعِ، اَلسَّلامُ عَلى کُلِّ مَنْ تَمُرُّ بِهِ وَ الْجُلُوسُ دُونَ شَرَِف الْمَجْلِسِ)؛(۱)فـرمـود: از تـواضع است آنکه سلام کنى بر هر کس که مى گذرى بر او و آنکه بنشینى در جائى که پست تر است از مکان شریف مجلس.
— قـالَ عـلیـه السـلام: (اَوْرَعُ النّاسَ مَنْ وَقَفَ عِنْدَ الشُّبْهَهِ، اَعْبَدُ النّاسِ مَنْ اَقامَ عَلى الْفَرآئِضِ، اَزْهَدْ النّاسِ مِنْ تَرَکَ الْحَرامَ، اَشَدُّ النّاسِ اجْتِهادا مَنْ تَرَکَ الذُّنُوبَ)؛(۲)فرمود: پارساترین مردم کسى است که توقف کند نزد شبهه و عابدترین مردم کسى است که به پا دارد فرائض را و زاهدترین مردم کسى است که ترک کند حرام را و از همه مردم کوشش و مشقتش بیشتر است کسى که ترک کند گناهان را.
— قـالَ عـلیـه السـلام: (قـَلْبُ الاَحْمَقِ فى فَمِهِ وَ فُمُ الْحَکیمِ فى قَلْبِهِ).(۳)فـرمـود: دل آدم احـمـق در دهـانـش اسـت و دهـان مـرد حـکـیـم در دلش اسـت. حـاصـل آنـکـه شـخـص احـمـق اول چـیـزى را مـى گـویـد بـعـد از آن تـأمـل در آن مـى کـنـد کـه آیـا صـلاح بـود گـفـتن این کلام یا نه؟ بعکس شخص حکیم که اول تـأمـل مـى کـنـد در کـلامـى کـه مـى خواهد بگوید پس اگر صلاح دید گفته شود مى گوید آن را.
— قـالَ عـلیـه السـلام: (لایـَشـْغـَلُکَ رِزْقٌ مـَضـْمـُونٌ عـَنْ عـَمـَلٍ مـَفْرُوضٌ)؛(۴)فرمود: مشغول نسازد تو را روزى که خدا ضامن آن شده از عملى که بر تو فرض است.
— قـالَ عـلیـه السـلام: (لَیـْسَ مـِنَ الاَدَبِ اظـْهـارُ الْفـَرَحِ، عـِنـْدَ الْمـَحْزُونِ)؛(۵)فرمود: از ادب دور است ظاهر کردن خوشحالى نزد شخص غمناک.
بیشتر بخوانید: زندگینامه امام حسن عسکری(ع)
— قـالَ عـلیـه السـلام: (رِیـاضـَهُ الْجـاهـِلِ وَرَدُّ الْمـُعـْتـادِ عـَنْ عـادَتـِهـِ کَالْمُعْجِزِ؛(۶))فـرمـود: رام کـردن و تـربـیـت شـخـص جـاهـل و بـرگـردانـیـدن صـاحب عادت را از عادتش مثل معجزه است.
— (قالَ علیه السلام: لاتُکْرِمِ الرَّجُلَ بِما یَشُقُّ عَلَْیِه)؛(۸)فرمود: اکرام مکن شخص را به آن چیزى که شاق و دشوار است بر او.
— قـالَ عـلیه السلام: (مَنْ وَعَظ اَخاهُ سِرّا فَقَدْ زانَهُ وَ مَنْ وَعَظَهُ عَلانِیَهً فَقَدْ شانَهُ)؛(۹)فرمود: کسى که موعظه برادر خود را در پنهانى همان آراست او را و کسى که موعظه کرد او را آشکار همانا عیب کرد او را.
— قالَ علیه السلام: (مَنْ اَنِسَ بِاللّهِ اِسْتَوْحَشَ مِنَ النّاسِ).(۱۰)فرمود: هر کسى که انس به خدا گرفت وحشت کند از مردم.
پی نوشت ها ———————————————————-
۱-(بحارالانوار) ۷۵/۳۷۲٫۲-(بحارالانوار) ۷۵/۳۷۳٫۳-(بحارالانوار) ۷۷۵/۳۷۴٫۴-(بحارالانوار) ۷۵/۳۷۴٫۵-(بحارالانوار) ۷۵/۳۷۴٫۶-(بحارالانوار) ۷۵/۳۷۴٫۷-(بحارالانوار) ۶۹/۳۲۰٫۸-(بحارالانوار) ۷۵/۳۷۴٫۹-(بحارالانوار) ۷۵/۳۷۴٫۱۰-(بحارالانوار) ۷۵/۳۷۹٫
منبع :کتاب منتهی الامالمنبع : sibtayn.com
در ادامه بخوانید۱۰ حدیث زیبا در مورد برکت در زندگی۲۰حدیث از امام حسین (ع)احادیثی در باب توسل به قرآن آخرین وصیت علی (ع) چه بود؟ احادیث نماز ۲۵ حدیث درباره دروغ و دروغگو