سوالات شرعی راجع به وضو
مجموعه: احکام دینی
خشک کردن دست و صورت قبل از وضو لازم نیست
سوال: آیا خشک بودن دست و صورت قبل از وضو لازم است؟
جواب: خشک کردن دستها و صورت لازم نیست و چنانچه آب وضو بر رطوبت صورت و دست غلبه کند کفایت میکند. .(استفتائات جدید امام خمینی(ره), ج۱, س۳۷ و۳۸)
سوال: در هنگام وضو گرفتن اگر خود فرد در کمال سلامت باشد ولی آب را کسی دیگر بریزد و وی وضو بگیرد، آیا وضوی وی باطل است؟
جواب: اگر دیگری دست و صورت او را شتسشو دهد وضو باطل است. اما اگر دیگری آب میریزد و خود شخص شستشو میدهد و وضو می گیرد اشکال ندارد و وضو صحیح می باشد.(توضیح المسائل دوازده مرجع, ج۱, ص۱۸۵, شرط یازدهم)
سوال: در دین اسلام آمده مستحب است فرد مسلمان قبل از خواب با وضو باشد تا بستر او حکم معبد را داشته باشد، در حالیکه در رسالهی احکام آمده است که خواب ، وضو را باطل میکند. آیا با وضو رفتن به بستر با مبطل وضو بودن خواب تناقض ندارد؟!اگرچه خواب در ظاهر وضو را باطل میکند و دیگر نمیتوان با آن نماز خواند و …، اما آثار معنوی باطنی وضو همچنان ادامه خواهد یافت؛ زیرا خواب از ضروریات طبیعت انسان است و هر آنچه انسان در زمان هوشیاری و قدرت بدان اقدام میکند، هنگام ناهشیاری و ناتوانی نیز پاداش آن لحاظ خواهد شد؛ از اینرو است که در مورد شخص روزهدار در ماه رمضان میفرماید: «… نَوْمُکُمْ فِیهِ عِبَادَه»؛[۱] خواب روزهدار عبادت است، در حالی روزهدار هنگام خواب کاری در ارتباط با روزه انجام نمیدهد، اما از آنجا که شخص روزهدار در حال بیداری به عبادت مشغول است و دستورات الهی را اطاعت میکند، آن حالت در زمان خواب نیز برایش محاسبه میشود.
وضو یکی از مقدمات نماز است
یا بیماری که نمیتواند عباداتی را که در دوران سلامت بدن انجام میداد به جا آورد، خداوند پاداش زمان صحت را برای او لحاظ میکند: «عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ (علیه السلام): عَنِ النَّبِیِّ(صلی الله علیه و آله) فِی حَدِیثٍ قَالَ: إِذَا مَرِضَ الْمُوْمِنُ، وَکَّلَ اللَّهُ بِهِ مَلَکاً یَکْتُبُ لَهُ فِی سُقْمِهِ مَا کَانَ یَعْمَلُ مِنَ الْخَیْرِ فِی صِحَّتِهِ حَتَّى یَرْفَعَهُ اللَّهُ وَ یَقْبِضَه»؛[۲]امام باقر (علیه السلام) میفرماید: انسان با ایمان، وقتی به بیماری دچار میشود، خداوند فرشتهای را بر او میگمارد تا هرآنچه را که در حال صحت و سلامتی انجام میداد، در حال بیماری نیز برایش محاسبه کند تا هنگامی که از دنیا برود. یا در روایت دیگر از امام کاظم (علیه السلام) آمده است: «إِذَا مَرِضَ الْمُوْمِنُ أَوْحَى اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ… إِلَى صَاحِبِ الْیَمِینِ أَنِ اکْتُبْ لِعَبْدِی مَا کُنْتَ تَکْتُبُهُ فِی صِحَّتِهِ مِنَ الْحَسَنَاتِ»؛[۳] مومن وقتی بیمار میشود خداوند به فرشته سمت راستش دستور میدهد، همانطور که در زمان سلامت برایش حسنات را مینوشتی در زمان بیماری او نیز همان خوبیها را برایش محاسبه کن. بنابر این، چون با وضو بودن ملازم طهارت روحی و معنوی است، انسان مومن قبل از خواب این طهارت را همراه دارد و با این طهارت روحی به بستر میرود و حتی اگر وضویش در ظاهر، باطل شود اما پاداش باوضو بودن برای او همچنان نگاشته خواهد شد.
===================================
پی نوشت: [۱]. شیخ صدوق، امالی، ص ۹۳[۲]. شیخ حر عاملى، محمد بن حسن، الفصول المهمه فی أصول الأئمه(تکمله الوسائل)، محقق، مصحح، القائینى، محمد بن محمد الحسین، ج ۳، ص ۲۹۲[۳]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج ۳، ص ۱۱۴ منابع: سایت اسلام کوئیستپایگاه اطلاع رسانی آیه الله سیستانی دام ظلهسایت اندیشه قم
در ادامه بخوانیداحکام وضوحکم وضو گرفتن قبل از وقت نمازشرایط صحیح بودن وضووضو ی جبیره چیست؟وضو و اختلافات شیعه و سنی غسلهای واجب ویژه دختران