مجلس فرمایشی تشکیل ندهید
مجلس فرمایشی تشکیل ندهید
مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
تاریخ انتشار : سه شنبه, ۲۴ دی ۱۳۹۸ ۰۷:۵۳
حادثه هواپیمای اوکراینی تا حدودی بررسی صلاحیتها در مجلس را تحت تاثیر قرار داد اما از دیروز واکنشها آغاز شد. اصلاحطلبان به رغم آنکه از عدم احراز صلاحیت کاندیداهای خودشان اطمینان داشتند اما نگران تشکیل مجلسی هستند که اکثریت آن را طیف اصولگرا تشکیل دهد و یک صدایی برخلاف هویت خانه ملت حاکم شود. سخنگوی شورای نگهبان طی گفتوگویی در خصوص جزئیات بررسی صلاحیت کاندیداهای یازدهمین دوره مجلس اظهار داشت: تعدادی از کاندیداها که صلاحیت آنها مورد تایید واقع نشده است، شکایت نکردند که آنها هم به انصرافیها ملحق میشوند.
عباسعلی کدخدایی افزود: در عین حال تعدادی از افرادی که رد صلاحیت شدهاند شکایت کردند و مجموع آنها از کسر آن ۱۶۳۳ نفر تقریبا ۱۴۵۰۰ نفر، افرادی هستند که ما باید به پرونده آنها رسیدگی کنیم که در این مرحله رسیدگی اولیه صورت گرفته است.
سخنگوی شورای نگهبان بر همین اساس اضافه کرد: «حدود ۳۰ درصد از صلاحیت افراد مورد تایید واقع نشده و نسبت به کسانی که صلاحیت آنها تایید شده کسانی هستند که ما نتوانستیم به دلیل اینکه مدارکشان کامل نبوده و یا آدرس دقیقی ارائه نکرده بودند و یا اصطلاحا مورد عدم احراز واقع شدند، نسبت به اینها در این مرحله رسیدگی میکنیم.» شورای نگهبان در اطلاعیهای خطاب به افرادی که صلاحیت آنان مورد تأیید قرار نگرفته است، اعلام کرد که بر اساس تبصرههای ۲، ۳ و ۴ ماده ۵۲ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی و ماده ۳۴ آیین نامه اجرایی آن، داوطلبان مزبور میتوانند جهت ارائه شکایت خود ظرف مدت ۵ روز از تاریخ ۲۲/۱۰/۹۸ تا ۲۶/۱۰/۹۸ از ساعت ۸:۰۰ تا ۱۶:۰۰ به دفاتر نظارت و بازرسی بر انتخابات استان مربوطه و یا در تهران به نشانی بزرگراه بسیج، بلوار هجرت، مجموعه ورزشی جهان پهلوان تختی مراجعه نموده و پس از دریافت و تکمیل فرم شکایت، مدارک خود را تحویل داده و رسید آن را دریافت نمایند.
واکنش اصلاحطلبان به ردصلاحیتها
در این جلسه همچنین آخرین اخبارمربوط به بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس یازدهم مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با توجه به اطلاعات اولیه مبنی بر عدم احراز گسترده صلاحیت چهرههای شاخص اصلاحطلب، اعضای جلسه تاکید کردند که انتظار بود حداقل با توجه به شرایط ویژه کشور نهادهای نظارتی در بررسی صلاحیتها مانند گذشته عمل نمیکردند که متاسفانه با حذف کاندیداهای اصلاحطلب عملا در تشکیل مجلسی یکدست و بدون حضور سلایق مختلف سهیم خواهند بود و بدون تردید این روند به تضعیف بیش از پیش جمهوریت نظام منجر خواهد شد. .
شورای عالی سیاستگذاری جبهه اصلاحطلبان ضمن اعتراض شدید به این روند موضع نهایی خود را درقبال اقدام هیاتهای نظارت با بررسی آخرین اطلاعات مربوط به بررسی صلاحیتها در سراسر کشور درخصوص چگونگی مشارکت در انتخابات اتخاذ میکند. این شورا طبق راهبرد مصوب خود مجددأ تأکید میکند چنانکه در حوزههای انتخابیه کاندیدای شاخص اصلاحطلب وجود نداشته باشد، لیستی برای معرفی به مردم نخواهد داشت.
پیشنهاد تشکیل مجلس مشورتی
یک نماینده تهران گفت: «هنگامی که قانون اساسی را مینوشتند در مجلس نشسته بودم بحث بر سر این بود که نظارت را به چه نهادی بدهیم؛ اعضای شورای نگهبان این موضوع را مطالعه کند که چرا نظارت را به آنها دادیم. به خاطر این که احساس کردیم ۶ فقیه عادل در آنجا حضور دارند. این برای این بود که دولتها نتوانند نماینده به مجلس بفرستند. امیدوارم همین امروز شورای نگهبان همه را بازگرداند.» عبدالرضا هاشمزایی میزان ردصلاحیتها را شوکآور توصیف کرد و گفت: «اگر مجلس در راس امور نباشد بهتر است یک مجلس مشورتی ایجاد شود تا کشور را اداره کنیم و اعضای آن هم انقلابی باشند. یک سوم از نمایندگان این مجلس رد صلاحیت شدند و ۴۰ نفر هم ثبت نام نکردند. برخی میگویند ما که دیدیم کارهای نیستیم ثبت نام نکردیم. به شورای نگهبان تبریک میگویم؛ گویا فتحالفتوحی رخ داده است. سخنگوی شورای نگهبان میگوید بیش از ۹۰ نفر مشکل مالی داشتند؛ دادگاه صالحی تشکیل شود که این ۹۰ نفر با سخنگوی شورای نگهبان با هم محاکمه شوند.»
رویه در بررسی صلاحیتها
علی مطهری در یادداشتی با عنوان «رویه باطل در بررسی صلاحیتها» نوشت: «شنیدم به استناد بند ۲ ماده ۲۸ قانون انتخابات مجلس، برای دوره یازدهم رد صلاحیت شدهام. بند ۲ که یکی از شرایط کاندیداها را بیان میکند میگوید: التزام عملی به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران. هرچه فکر کردم کجا من التزام عملی به نظام جمهوری اسلامی نداشتهام چیزی به خاطرم نیامد.
احتمالا مفهومشان از نظام، رهبری نظام است. اگر در جایی من نظری غیر از نظر رهبری داشتهام -که داشتهام- این عین خواست خود مقام رهبری است که چندبار، از جمله در دیدار با دانشجویان گفتند ممکن است کسی نظری مخالف نظر من داشته باشد، باید آزاد باشد که حرفش را بزند. بنابراین، این نگاه هیاتهای نظارت که زیر مجموعه شورای نگهبان هستند با نگاه مقام رهبری مغایر است و باید دست از این کارهایشان بردارند. این که من اعتراض بکنم یا نکنم و اگر اعتراض کردم تایید بشوم یا نشوم، مهم نیست، مهم این است که بعد از ۴۱ سال از انقلاب اسلامی این رویههای باطل باید منسوخ شود.» ۲۰ مرداد سال جاری علی مطهری به صحبتهای اخیر آیتا… محمد یزدی واکنش نشان داد.
آیتا… یزدی گفته بود: نباید اجازه دهیم افراد سودجو به مجلس شورای اسلامی راه یابند، زیرا برخی نمایندگان به این امید وارد مجلس میشوند که با اعمال فشار به وزرا رشوهخواری کنند. مطهری چنین پاسخ داده بود: «در میان نمایندگان به ندرت چنین کسانی پیدا میشوند و علت آن هم نوع رفتار شورای نگهبان است که افراد حرّ و آزاده و پاکدست و پاکدامن را به دلایلی رد صلاحیت و چنان افرادی را تأیید صلاحیت میکند. بنابراین به فرض صحت ادعای آقای یزدی، برای رفع این نقیصه، شورای نگهبان باید روش خود را عوض کند و صرفاً افرادی را که جرم قابل توجه مالی یا اخلاقی دارند رد صلاحیت کند نه این که کاندیداهایی را هم که انتقادی به نظام دارند اما افراد سالم و صالحی هستند رد صلاحیت نماید.»
آرمان ملی/ یاسمین طالقانی