محسن غرویان: مشکلات مجلس ریشه در حضور احمدی نژادیها دارد
محسن غرویان: مشکلات مجلس ریشه در حضور احمدی نژادیها دارد
مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
تاریخ انتشار : چهارشنبه, ۲۷ آذر ۱۳۹۸ ۰۷:۴۸
انتخابات مجلس یازدهم در حالی به روزهای مهم خود نزدیک میشود که هنوز استراتژی جریانهای سیاسی برای حضور در انتخابات مشخص نشده است. نوعی سردرگمی در بین هر دو جریان سیاسی کشور پس از اعتراضات اخیر برای حضور در انتخابات مشاهده میشود. در این بین اما طیف رادیکال جریان اصولگرایی از فرصت استفاده کرده و با ثبت نام گسترده در انتخابات بهدنبال این هستند که از این آب گلآلود ماهی بگیرند و کرسیهای بهارستان را تصاحب کنند.
این در حالی است که نزدیکان و وزرای احمدینژاد نیز وارد صحنه انتخابات شدهاند و معادله انتخابات را پیچیدهتر از گذشته کردهاند. این وضعیت در انتخابات مجلس خبرگان نیز وجود دارد و در فقدان آیتا… هاشمی که در انتخابات گذشته در محوریت انتخابات قرار داشت و با رأی بالایی وارد مجلس خبرگان شد در شرایط کنونی برخی چهرههای اصولگرا وارد صحنه انتخابات شدهاند که مشی برخلاف مشی اعتدالی آیتا… هاشمی دارند.
به همین دلیل و برای تحلیل و بررسی این موضوع «آرمان ملی» با آیتا… محسن غرویان استاد حوزه علمیه قم گفتوگو کرده است. آیتا… غرویان معتقد است: «چهرههای سیاسی و علمی امید خود را نسبت به گذشته از دست دادهاند که حضور آنها در صحنه بتواند باعث تغییر رویه در مدیریت کشور شود. بدون شک این یک خطر بزرگ است که کشور را تهدید میکند. جهت این اتفاق نیز بیشتر معطوف به شورای نگهبان است. به همین دلیل نیز شورای نگهبان باید عدالت را در بین جریانهای سیاسی رعایت کند و براساس قانون و مشی حضرت امام(ره) با جریانهای سیاسی رفتار کند. شورای نگهبان باید به همه جریانهای سیاسی به یک اندازه فرصت بدهد و اجازه بدهد چهرههای مختلف علمی و سیاسی با سلایق مختلف در انتخابات حضور پیدا کنند. تنها در چنین شرایطی است که میتوان به برگزاری یک انتخابات با شکوه امیدوار بود». در ادامه ماحصل این گفتوگو را میخوانید.
با توجه به شرایط زندگی مردم و اعتراضات اخیر، آیا در انتخابات مجلس آینده به جای دوقطبی اصلاحطلب و اصولگرا با دوقطبی رأی دادن و رأی ندادن مواجه خواهیم بود؟
رأی دادن یا ندادن مردم و مشارکت مردم در انتخابات آینده به مدیریت کشور بستگی دارد. در مرحله نخست دولت باید با بهبود وضعیت معیشتی مردم انگیزه ایجاد کند تا مردم بهصورت گستردهای در انتخابات حضور پیدا کنند. از سوی دیگر مسئولان نظارتی نیز باید در رویکرد گذشته خود تجدیدنظر کرده و با سعه صدر بیشتری با جریانهای سیاسی برخورد کنند. مردم در شرایطی در پای صندوقهای رأی حضور پیدا خواهند کرد که احساس کنند رأی آنها تاثیرگذار است و نامی که از صندوقهای رأی بیرون میآید خواسته آنهاست و در جهت تحقق مطالبات آنها حرکت خواهد کرد. رویکرد شورای نگهبان درباره تایید صلاحیت شخصیتهای سیاسی جریانهای مختلف کشور نباید به سمتی باشد که مردم احساس کنند انتخابات رقابتی نبوده و تنها گزینههای یک جریان سیاسی در صحنه انتخابات حضور دارند.
واقعیت این است که مردم به نظام و سرنوشت کشور علاقه دارند و همواره در بزنگاههای دشوار در منافع ملی دفاع کردهاند. بدون شک اگر زندگی معیشتی مردم تغییر نکند و برخی رویکردهای سختگیرانه گذشته ادامه داشته باشد، احتمالا میزان مشارکت در انتخابات آینده کاهش پیدا خواهد کرد. در نتیجه مجموعه مدیریت کشور در زمان باقی مانده تا انتخابات کشور باید بهصورت عملی در زندگی مردم تغییر ایجاد کند تا مردم نسبت به آینده امیدوار باشند. این در حالی است که در شرایط کنونی شورای نگهبان نقش نخست را در صحنه انتخابات بازی میکند و میتواند با سعهصدر بیشتر در تایید چهرههای سیاسی میزان مشارکت در انتخابات را افزایش بدهد.
با توجه به شرایط کشور، چقدر نسبت به تغییر رویکردهای گذشته امیدوار هستید؟
بنده معتقدم با توجه به شرایط سیاسی و اجتماعی کشور و همچنین تحریمهای بینالمللی موضع شورای نگهبان نسبت به گذشته نرمتر و حکیمانهتر خواهد شد. این انتظاری است که مردم از شورای نگهبان دارند. شورای نگهبان باید بهدنبال حضور حداکثری مردم در انتخابات باشد. بدون شک حضور حداکثری مردم در انتخابات پشتوانه نظام است و مشروعیت نظام را افزایش میدهد. حضرت امام(ره) به صراحت عنوان کردند: «میزان رأی ملت است». این دیدگاه به خوبی وظیفه شورای نگهبان را روشن میکند و شورای نگهبان باید این جمله را سرلوحه کار خود قرار بدهد. مردم ایران همواره نشان دادهاند که در مشکلات بزرگ به کمک مسئولان آمدهاند و آنها بودهاند که موجب حل مشکلات شدهاند. به همین دلیل در شرایط کنونی همه نگاهها به سمت شورای نگهبان است و ما امیدواریم شورای نگهبان فضای حداکثری را برای مشارکت مردم و جریانهای سیاسی در کشور فراهم کند.
آیا با وقوع اعتراضات اخیر اقناع افکار عمومی برای حضور در انتخابات برای جریانهای سیاسی سختتر از گذشته نشده است؟
در اعتراضات اخیر هم اعتراض وجود داشت هم اغتشاش. این در حالی است که نمیتوان در اتفاقات اخیر عنصر اعتراض را نادیده گرفت. این یک نکته بدیعی است که مردم فهیم ایران و نخبگان جامعه با اغتشاش، آشوب و تخریب اموال عمومی مخالف هستند و آن را مذموم میشمرند. با این وجود نباید صدای اعتراض مردم در سایه برخی اغتشاشها گم شود و سبب بیتوجهی مسئولان به اصل موضوع شود.
در چنین شرایطی مسئولان باید جدیت خود را در جهت حل مشکلات مردم بیشتر کنند تا زمینههای اعتراضات در آینده کاهش پیدا کند. مسئولان باید بهصورت ریشههای دلایل اعتراض مردم را بررسی کنند که چه عواملی باعث شده که مردم در خیابانها اعتراض کنند. بدون شک در شرایط کنونی مهمترین دغدغههای مردم مشکلات معیشتی، فقر و بیکاری است و همین عوامل نیز سبب اعتراضات اخیر بود. مردم بهدنبال پاسخ روشن و اقدام عملی مسئولان هستند تا نتیجه آن را در زندگی خود احساس کنند. گفتار صرف مسئولان مشکل مردم را حل نمیکند و مردم باید بهصورت علمی اقدام مسئولان را در زندگی خود لمس کنند. در شرایط کنونی زندگی مردم تحت تاثیر فشار اقتصادی است که بخشهایی از آن به سوءمدیریت و بخشهایی نیز به تحریمهای بینالمللی باز میگردد. اگر مسئولان نمیتوانند فشار زندگی را از روی دوش مردم بردارند، حداقل تلاش کنند این فشارها نسبت به گذشته کاهش پیدا کند. بدون شک این مهمترین پیام اعتراضات اخیر برای مسئولان کشور بوده است.
چرا میزان ثبت نام چهرههای معتدل و اصلاحطلب در انتخابات کمتر بود و شاهد حضور پررنگ چهرههای سیاسی در ثبت نام انتخابات نبودیم؟
مهمترین دلیل این حضور کمرنگ یأس و ناامیدی است. چهرههای سیاسی و علمی امید خود را نسبت به گذشته از دست دادهاند که حضور آنها در صحنه بتواند باعث تغییر رویه در مدیریت کشور شود. بدون شک این یک خطر بزرگ است که کشور را تهدید میکند. جهت این اتفاق نیز بیشتر معطوف به مسائل مربوط به نظارتهاست.
به همین دلیل نیز شورای نگهبان باید عدالت را در بین جریانهای سیاسی رعایت کند و براساس قانون و مشی حضرت امام(ره) با جریانهای سیاسی رفتار کند. شورای نگهبان باید به همه جریانهای سیاسی به یک اندازه فرصت بدهد و اجازه بدهد چهرههای مختلف علمی و سیاسی با سلایق مختلف در انتخابات حضور پیدا کنند. تنها در چنین شرایطی است که میتوان به برگزاری یگ انتخابات باشکوه امیدوار بود. شرایط باید به شکلی برای مردم ترسیم شود که مردم احساس کنند کسانی که مورد تایید شورای نگهبان قرار گرفتهاند همه سلایق فکری و سیاسی جامعه را نمایندگی میکنند. بدون شک اگر این اتفاق رخ ندهد این رویکرد در میزان مشارکت در انتخابات آینده تاثیر منفی خواهد گذاشت.
در انتخابات مجلس شورای اسلامی مهمترین اتفاقات رخ داده ثبت نام محمدباقر قالیباف و برخی وزرای دولت احمدینژاد و از سوی دیگر ثبت نام نکردن علی لاریجانی و محمدرضا عارف بود. دیدگاه شما درباره این موضوع چیست؟
بنده معتقدم علما، مراجع و شخصیتهای سیاسی باید از حضور آقای لاریجانی و عارف در انتخابات حمایت میکردند و به آنها توصیه میکردند که در انتخابات ثبت نام کنند. اگر این اتفاق رخ میداد این افراد انگیزه بیشتری برای ثبت نام پیدا میکردند و چه بسا این اتفاق رخ میداد. نکته دیگر اینکه امید به تاثیرگذاری در مناسبات سیاسی و اجتماعی در بین نخبگان کاهش پیدا کرده است. کاهش امید به تاثیرگذاری در بین نخبگان نیز در نهایت به ضرر کشور تمام خواهد شد. به همین دلیل مسئولان میتوانند با تجدیدنظر در رویکرد گذشته و افزایش سعه صدر، امید از دست رفته بین نخبگان جامعه را به آنها بازگردانند. نکته دیگر اینکه تجربه احمدینژاد و نزدیکان ایشان برای مردم مشخص شده و به همین دلیل حضور طیف احمدینژاد در مجلس و بدنه اجرایی کشور نه تنها مشکلات را حل نمیکند، بلکه مشکلات را بیشتر نیز خواهد کرد.
حضور احمدینژادیها در کشور تنشها و درگیریهای سیاسی را بیشتر میکند و انرژی بیشتری از کشور هدر خواهد رفت. مردم از دعواهای سیاسی خسته شدهاند. به همین دلیل دنبال افراد کارآمدی هستند که بتوانند باری را از روی دوش مردم بردارند. این وضعیت هم درباره موضوعات سیاسی و هم درباره مسائل اقتصادی وجود دارد. اگر جریانهای سیاسی بهصورت منفصانه به قضیه نگاه کنند باید بپذیرند که با دعواهای سیاسی که با یکدیگر داشتند مردم را اذیت کردهاند. این در حالی است که مردم در این دعواهای سیاسی نقشی نداشتهاند و همواره متضرر شدهاند. بهعنوان مثال مردم تهران سالهاست با چالش آلودگی هوا مواجه هستند و این مشکل آسیبهای جدی به سلامت شهروندان تهرانی زده است.
این در حالی است که مسئولان هنوز پس از سالها برای این مشکل راهحل مناسبی پیدا نکردهاند و روزبهروز آلودگی هوا آسیبهای جدیتری به مردم تهران وارد میکند. این در حالی است دعواهای سیاسی هزینههای زیادی را برای مردم به وجود آورده است. امروز مشکل مردم آلودگی هواست نه دعواهای سیاسی. متاسفانه در سالهای گذشته جریانهای سیاسی همه مسائل را سیاسی کردهاند و به گردن جناح یا دولت رقیب انداخته و تلاش کردند با تخریب وجهه جریان رقیب برای خود وجهه ایجاد کنند.
این در حالی است که مشکلات مردم همچنان باقی است و روزبهروز نیز پررنگتر از گذشته میشود. دولت آقای احمدینژاد یکی از کانونهای اصلی منازعات در سالهای اخیر در کشور بوده است. بدون شک در طول دولتهای نهم و دهم ما با بیشترین بداخلاقیهای سیاسی در کشور مواجه بودیم و این بداخلاقیها به شکلهای مختلف به سطح جامعه نیز رسوخ کرده است. به همین دلیل اگر نزدیکان احمدینژاد دوباره به صحنه سیاسی کشور بازگردند دوباره این احتمال وجود دارد که صحنه سیاسی کشور درگیر منازعات و بیاخلاقیهای سیاسی شود.
آیا در شرایطی که نخبگان جامعه احساس تاثیرگذاری بر مناسبات سیاسی و اجتماعی را از دست دادهاند فضا برای ظهور و بروز تندروها در مجلس مهیا نمیشود؟
عدم ثبت نام گسترده چهرههای معتدل و اصلاحطلب نباید سبب ناامیدی شود. به هر حال این وضعیت فرصت بیشتری در اختیار جوانان قرار میدهد تا تواناییها و استعدادهای خود را بروز بدهند. با این وجود مردم نباید صحنه را خالی کنند و بهصورت حداکثری در انتخابات حضور پیدا کنند. مردم نباید صحنه را به شکلی خالی کنند که یک جریان خاص بتواند از این وضعیت به سود خود استفاده کند و وارد مجلس شود. حضور در انتخابات یک وظیفه شرعی و عقلی است. به همین دلیل باید در بین افرادی که در انتخابات ثبت نام کردهاند «خیر الموجودین» را انتخاب کرده و از آنها حمایت کنیم تا فرصت برای تندروها برای حضور در مجلس فراهم نشود. با این وجود مردم باید از افرادی در انتخابات حمایت کنند که دارای تعهد و تخصص لازم در زمینه حل مشکلات کشور باشند و دغدغههای مردم را بشناسند. توصیه بنده این است که مردم در انتخابات آینده شرکت کنند و به افرادی رأی بدهند که از توانایی لازم برای حل مشکلات مردم برخوردار باشند.
با فقدان آیتا… هاشمی و ثبت نام مجدد آیتا… مصباح یزدی، تحلیل شما از آرایش سیاسی مجلس خبرگان چیست؟
وضعیت در انتخابات مجلس خبرگان نیز مانند مجلس شورای اسلامی است و در اینجا نیز شورای نگهبان باید با سعهصدر با موضوع برخورد کند و اجازه دهد شخصیتهای مختلف از طیفهای مختلف فکری و سیاسی در مجلس حضور داشته باشند. شورای نگهبان باید مساله انتخاب را به مردم واگذار کند تا آنها متناسب با دغدغههای فکری و سیاسی خود افراد مورد اعتماد خود را انتخاب کنند. نظام جمهوری اسلامی براساس فرمایش مقام معظم رهبری مبتنی بر مردمسالاری دینی است و در چنین نظامی همه جریانهای فکری و سیاسی باید در انتخابات حضور داشته باشند. حضور چهرههای مختلف در انتخابات نیز یک امر طبیعی و بدیعی است و شخصیتهای مختلف میتوانند در انتخابات حضور پیدا کنند. با این وجود انتخاب نهایی با مردم است و این مردم هستند که مشخص خواهند کرد چه کسانی باید در صحنه تصمیمگیری کشور حضور داشته باشند. مردم باید احساس کنند انتخاب میکنند و رأی میدهند و نتیجه رأی آنها در زندگی و سرنوشت آنها مشاهده خواهد شد. حضرت امام خطاب به اعضای اولین مجلس خبرگان عنوان میکنند که شما حق ندارید برای مردم تعیین تکلیف کنید و مردم باید انتخاب کنند که چه کسانی در مدیریت کشور حضور داشته باشند. حضرت امام ادامه میدهند اگر مردم به ضرر خود هم رأی بدهند باید آزاد باشند و کسی نباید برای مردم تعیین تکلیف کند. اگر این فرموده حضرت امام ملاک قضاوت قرار داشته باشد، میتوان به افزایش میزان مشارکت مردم در انتخابات آینده امید بیشتری داشت.
آرمان ملی/ احسان انصاری