پدیده مهدکودکهای زیرزمینی
مجموعه: اخبار اجتماعی
تاریخ انتشار : سه شنبه, ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۹ ۰۹:۳۳
از ابتدای اردیبهشتماه امسال و با شروع فعالیت ادارات و شرکتها در سراسر کشور، میلیونها نفر به سرکارهایشان رفتند، اما در این بین بسیاری از خانوادهها با مشکل نگهداری فرزندشان در منزل با توجه به تعطیلی مهدهای کودک و مدرسهها مواجه شدند. هزاران مادر و پدر شاغل در این شرایط امکان نگهداری فرزند کوچکشان را در منزل ندارند و به نوعی سرگردان شدهاند. با اندکی جستوجو در سایت دیوار میتوان صدها آگهی درخواست فوری برای نگهداری کودکان زیر ۱۰ سال را دید که دامنه تقاضاها به ۲۰صفحه رسیده است.
هزینههای ماهیانه نگهداری کودک در منزل برای یک ماه و هشت ساعت در روز بین یک میلیون پانصد تا دو میلیون تومان است. «برای نگهداری و آموزش کودک ۵/۲ ساله، خانم ترجیحا مادر با تحصیلات فوقدیپلم و بالاتر، حتما سابقه کار در مهد کودک و گذراندن دورههای آموزش به کودک را بلد باشد، ساعت کاری ۹ صبح تا ۴ بعدازظهر شنبه تا چهارشنبه و پنجشنبهها ۹ الی ۲ است.
حقوق ماهانه ۲ میلیون تومان»، در بیشتر آگهیها تأکید شده که پرستار را برای روزهای عادی و بین ۸تا ۴عصر میخواهند و روزهای تعطیل به او نیازی ندارند: «خانم مومن و مهربان و متعهد با آشنایی به آموزش کودک با سابقه کار در مهدکودک برای نگهداری از یک کودک ۲سال و نیم (دختر) و یک کودک ۹ ماهه (پسر) با حقوق یک میلیون و هفتصد هزار تومان از ساعت ۷ صبح تا ۴ بعدازظهر روزهای غیرتعطیل». در این بین شرکتهای خدماتی نیز مبلغ دو میلیون و پانصد هزار تومان برای فرستادن مربی یا فردی که تجربهای در این کار ندارد، به منازل و نگهداری کودکان از خانوادهها طلب میکنند. این در حالی است که نرخ نگهداری کودکان در مهدهای کودک کمتر از یک میلیون تومان بود.
هر روز تبسنجی میکنیم
یکی از مربیان مهد که دو کودک زیر سه سال را در منزلش نگهداری میکند به «آرمان ملی» میگوید: «با تعطیل شدن مهدکودکی که در آن کار میکردم، دو ماه حقوق نگرفتم و در این مدت حتی نتوانستهام اجاره خانهام را بپردازم. دو کودک دو و سه ساله را برای هشت ساعت در روز در منزلم نگهداری میکنم و در ماه از هر کدام از والدین مبلغ یک میلیون تومان میگیرم.» وضعیت مهد کودکها نیز بهتر از شرایط مربیانش نیست و همانطور که سعید بابایی، مدیرکل دفتر امور کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی کشور میگوید: تمام فعالیتهای اجرایی این مراکز به صورت کامل متوقف شده و این امر آسیبهای جدی و جبرانناپذیری مانند تعطیلی و ورشکستگی آنها را میتواند در پی داشته باشد.
از سوی دیگر با شیوع کرونا، شاهد فعالیت مجدد مهد کودکهای زیرزمینی در کلانشهرها هستیم، اردیبهشت سال گذشته بود که احمد خاکی معاون امور اجتماعی بهزیستی تهران از فعالیت مهدکودکهای غیرمجازی خبر داد که ۴۰ تا ۵۰ کودک را در زیرزمین بدون نور نگهداری میکنند. به گفته او، ۴۵ هزار و ۷۱۳ کودک زیر ششسال در مهد کودکهای مجاز بهزیستی حضور دارند که شامل ۱۰ درصد از کودکان زیر شش سال در تهران میشود. در ۹۰ درصد مهدکودکهای بدون مجوز، هر اتفاقی رخ دهد کسی خبردار نمیشود، مگر اینکه اولیا شاکی شوند.
برخی از آگهیها نیز فقط به مرکز نگهداری کودکان اشاره دارد که در توضیح فعالیتشان فقط یک جمله نوشتهاند: «نگهداری فرزندان ۲تا ۶ساله شما در خانه کودک». در گفتوگوی تلفنی که داریم، میگوید امکان نگهداری کودک از ۸صبح تا ۱۸عصر را دارد با صبحانه و ناهار و یک میان وعده که آشپزی آن را خودشان انجام میدهند: «فقط ۱۰کودک پذیرش میکنیم و شهریه هرماه را همان ابتدا میگیرم. مربی مهد هم مدرک معتبر از بهزیستی و سازمان فنی و حرفهای دارد». بعد هم چند عکس از اتاق نگهداری که یک فضای ۳۰متری با وسایل بازی است، میفرستد اما آدرس را منوط به پرداخت بخشی از شهریه میکند: «محل نگهداری در مرکز شهره و آدرس را درصورتی میفرستیم که ۴۰درصد از شهریه را بیعانه به کارتمون بریزید».پیج اینستاگرامتو پر فروش کنکاشت دندان بدون جراحی و خونریزی
در مورد رعایت مسائل بهداشتی هم میگوید: «هر روز با تبسنج دمای بدن بچهها چک میشه، اگر تب داشتند، اجازه ورود نمیدیم.» دوباره تأکید میکند که مهدکودک نیستند و فعالیتشان ربطی به دوران کرونا ندارد: «کار ما غیرقانونی نیست، قبل از کرونا هم فعال بودیم و بچههای زیر ۶سال رو در مرکز خودمون که خانه کودک هست، نگهداری میکردیم.» وقتی از او میپرسم که مجوز سازمان بهزیستی را دارند یا نه؟ پاسخ میدهد: «در حال گرفتن مجوز بودیم که فعالیت ادارهها لغو شد و حالا در نوبتیم».
آرمان ملی/ منیره چگینی