چرا زلزله شدید بیرم فاجعه نیافرید؟
مجموعه: اخبار اجتماعی
تاریخ انتشار : پنج شنبه, ۲۲ خرداد ۱۳۹۹ ۰۹:۲۰
زلزلههای پیاپی شامگاه سهشنبه (۲۰ خرداد) در جنوب استان فارس سبب تخریب تعدادی از منازل روستایی، ریزش سقف و ترک خوردن دیوار تعدادی دیگر از خانهها بهویژه در روستاها و شکسته شدن چند تیر برق شد. به گفته مسئولان استان تاکنون خسارات جانی در این زلزله گزارش نشده و در حال حاضر نیروهای امدادی در لارستان، لامرد و خنج به حالت آمادهباش در آمدهاند.
دستکم هفت زلزله که قدرت بزرگترین آن تاکنون ۷/۵ ریشتر اعلام شده شامگاه سهشنبه مناطقی از استان فارس را لرزاند. مرکز لرزهنگاری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران مرکز زلزله ۷/۵ ریشتری را ۲۲ کیلومتری بیرم در استان فارس و عمق ده کیلومتری زمین اعلام کرد. پیش از وقوع زلزله ۷/۵ یک زلزله ۱/۵ ریشتری نیز در همین منطقه رخ داد و پس از آن نیز تاکنون پنج زلزله دیگر به قدرت سه تا چهار ریشتر این منطقه از استان فارس را لرزاند. همچنین گزارشی در خصوص ریزش در روستای «مز» و روستای آشنا در اطراف خنج و ریزش در گردنه بالنگستان ارائه شده که تلفاتی نداشته است.
خسارت به بافت روستایی
عنایتا… رحیمی استاندار فارس در این رابطه گفته است: پس از این زلزلههای پیاپی، تمام نیروهای امدادی مناطق جنوبی استان فارس شامل شهرستانهای لارستان، لامرد و خنج در حالت آماده باش در آمدهاند تا بتوانند در صورت لزوم به شکل واکنش سریع در مناطق آسیب دیده حضور یابند. جلیل حسنی، معاون استاندار و فرماندار ویژه لارستان گفت: حدود ۸۰ واحد مسکونی روستایی خسارت دیدهاند.
با وقوع زمینلرزه، بلافاصله تیمهای واکنش سریع اورژانس وارد مناطق زلزله زده شدند اما خوشبختانه هیچمورد مصدومیت و یا تلفات جانی گزارش نشد. از میان واحدهای خسارت دیده تنها سه منزل مسکونی برای احتیاط، تخلیه شده و قابل سکونت نیست. خوشبختانه تاسیسات روستایی نظیر آب، برق و گاز در این زمین لرزهها آسیبی ندیدهاند و ارائه خدمات آنها برقرار است. به گفته مدیرکل بحران استانداری فارس، گروههای امداد و نجات در حال ایجاد شرایط اسکان موقت هستند و تدابیر لازم برای رسیدگی به آسیبدیدگان احتمالی این زمینلرزه در حال انجام است.
جلیل حسنی، فرماندار لارستان، نیز خبر داد که بر اثر زلزلههای شامگاه سهشنبه چندین تیر برق در این شهرستان شکسته شدند و یک مورد آتشسوزی نیز به وقوع پیوست که با حضور آتشنشانان مهار شد. فرماندار شهرستان گراش نیز وقوع خساراتی در این شهرستان را تایید کرد و گفت که تاکنون خسارت جانی در گراش بر اثر این زلزله گزارش نشده اما برخی منازل قدیمی و دیوارهای خشت و سنگی تخریب شدهاند.
مقایسه با زلزله در گسل مشاء
رئیس شبکه ملی شتابنگاری با تاکید بر اینکه شتاب زمینلرزه ۷/۵ استان فارس با شتاب بالای ۵۶۰ سانتیمتر بر مجذور ثانیه به ثبت رسید که این میزان شتاب زیادی است، گفت: شتاب زلزلهها زمانی منجر به تخریب سازهها میشود که مدت زمان زلزله زیاد باشد. بهگفته مهندس اسماعیل فرزانگان شتاب زلزله دوم که از سوی برخی از آژانسهای بینالمللی نیز به ثبت رسیده است، بیش از ۵۰۰ سانتیمتر بر مجذور ثانیه است که این میزان شتاب بالایی است و احتمال تخریب خانههای خشت و گلی روستایی وجود دارد. رئیس شبکه شتابنگاری با مقایسه شتاب این زلزلهها با زلزله گسل مشا، گفت: شتاب زمینلرزهها تنها منحصر به بزرگای زلزله نیست بلکه به عوامل دیگری چون فاصله، جنس خاک، عمق زلزله، نوع رسوبات بستگی دارد از این رو است که مشاهده میکنیم در برخی از زلزلههای متوسط، شتاب بالایی به ثبت میرسد اما شتاب بالای زمینلرزهها زمانی منجر به تخریب سازهها میشود که مدت زمان زلزله زیاد باشد.
رفعدعاویملکی/کوتاهترین زمان،کمترین هزینهفروش اقساطی لوازم خانگی بدون چک و ضامن
سابقه زلزله ویرانگر
لازم به ذکر است، لارستان در جنوب استان فارس یکی از مناطق زلزلهخیز کشور محسوب میشود و یکی از شدیدترین زمینلرزههای کشور در ۴ اردیبهشت ۱۳۳۹ شمسی، با قدرت ۷/۶ ریشتری شهر حوالی شهر لار رخ داد که به تبع آن بخشی از این شهر ویران شد. شهر لار پس از آن زمینلرزه شدید، به دوبخش جدید و قدیم تقسیم شد و در بخش شهر جدید لار، سبک جدیدی از معماری شهری اجرایی شد بهطوری که هیچکوچهای در این بخش وجود ندارد.
آرمان ملی