نشانههای هشدار دهنده سکته مغزی
مجموعه: پیشگیری بهتر از درمان
سکته مغزی سریع رخ می دهد و نشانه ها ناگهان ظاهر می شوند
سکته مغزی یکی از شناخته شدهترین دلایل مرگ و میر در نقاط مختلف جهان است. سکته مغزی در حقیقت یک حمله مغزی است که با ایجاد وقفه در گردش خون به بخشی از مغز رخ می دهد.
دو نوع اصلی سکته مغزی وجود دارند که شامل ایسکمیک و هموراژیک می شوند. سکته های مغزی ایسکمیک شایعتر هستند و به واسطه باریک شدن یا مسدود شدن شریان هایی که به سمت مغز می روند و به کاهش شدید جریان خون منجر می شود، رخ می دهند. سکته های مغزی هموراژیک کمتر رخ می دهند و به واسطه خونریزی در مغز شکل می گیرند.
شناسایی نشانه های هشدار دهنده یک سکته مغزی و دریافت کمک پزشکی در کمترین زمان ممکن برای کاهش خطر آسیب جدی به مغز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از این طریق می توان به کاهش خطر مرگ یا معلولیت کمک کرده و احتمال احیا را افزایش داد.
نشانه ها و علایم سکته مغزی ممکن است ار فردی به فرد دیگر و با توجه به نوع سکته مغزی، قسمتی از مغز که تحت تاثیر قرار گرفته است و میزان آسیب متفاوت باشند. اما همگی آنها به ناگاه آغاز می شوند.
هشدار دهندهترین نشانه های سکته مغزی شامل موارد زیر می شوند:
بی حسی در بازو، پا یا صورت، به ویژه در یک سمت از بدن
مشکل در راه رفتن، از دست دادن تعادل یا هماهنگی
مشکل در صحبت کردن و درک آنچه دیگران بیان می کنند
برای کمک به تشخیص یک سکته مغزی می توانید کارهای زیر را انجام دهید:
صورت: از فرد درخواست کنید تا لبخند بزند و افتادگی در یک سمت صورت را بررسی کنید.
دست ها: از فرد درخواست کنید دو دست خود را بلند کند و حرکت بی اراده آنها به سمت پایین را بررسی کنید.
صحبت: از فرد درخواست کنید یک عبارت ساده را تکرار کند و طرز بیان وی را بررسی کنید که عجیب و غریب نباشد.
زمان: هر دقیقه حیاتی است. اگر هر یک از این نشانه ها را مشاهده کردید فورا با اورژانس تماس بگیرید. افزون بر این، برخی درمان های سکته مغزی تنها طی سه تا چهار ساعت پس از مشاهده نشانه ها کاربرد دارند.
سکته مغزی یکی از شناخته شدهترین دلایل مرگ و میر در نقاط مختلف جهان است
دیگر نشانه های ممکن برای سکته مغزی شامل موارد زیر می شوند:
مشکل بینایی در یک یا هر دو چشم
سردرد شدید ناگهانی بدون دلیل شناخته شده
سرگیجه
فلج کامل
به خاطر داشته باشید که سکته مغزی سریع رخ می دهد و نشانه ها ناگهان ظاهر می شوند. پس اگر یک یا چند نشانه هشدار دهنده را برای بیش از چند دقیقه تجربه کردید، منتظر نمانید تا آنها افزایش یابند یا وخیمتر شوند. به سرعت دریافت کمک پزشکی را مد نظر قرار دهید.
بهترین گزینه تماس با اورژانس یا مراجعه به بیمارستان به همراه فردی دیگر است. در آمبولانس پرسنل پزشکی می توانند اقداماتی نجات دهنده را در مسیر رسیدن به بیمارستان انجام دهند.
حتی مراجعه به بیمارستان در صورتی که نشانه ها چند لحظه ای ظاهر شده و سپس از بین رفته اند، توصیه می شود. این لحظات کوتاه به عنوان حملات ایسکمیک گذرا (TIAs) شناخته می شوند و ممکن است شما را در معرض خطر یک سکته مغزی کامل در آینده نزدیک قرار دهند.
تفاوت های ظریف بین نشانه های سکته مغزی و میگرن
گاهی اوقات نشانه های سکته مغزی ممکن است با نشانه های میگرن اشتباه گرفته شوند. در این قبیل موارد به یاد داشته باشید:
نشانه های سکته مغزی یا TIA ناگهانی هستند، در شرایطی که نشانه های میگرن به آرامی آغاز شده و سپس پخش و تشدید می شوند.
نشانه های میگرن به طور معمول مثبت هستند و فرد محرک اضافی مانند دیدن نورهای چشمک زن و اشکال کج و معوج را تجربه می کند. در مقابل، نشانه های سکته مغزی یا TIA به طور معمول منفی هستند مانند از دست دادن بینایی، شنوایی، لامسه یا قدرت اندام.
عوامل خطر آفرین
اگرچه سکته مغزی می تواند برای هر فردی رخ دهد، اما این عوامل خطر آفرین شما را در معرض خطر بیشتری قرار می دهند:
سن ۵۵ سال یا بیشتر
فشار خون بالا
سیگار کشیدن
بیماری دیابت
بیماری های دیگر مانند بیماری قلبی، فیبریلاسیون دهلیزی و اختلالات خونی
میگرن با اورا، یا اختلالات بینایی
سابقه خانوادگی
برای کمک به پیشگیری یا به تاخیر انداختن سکته مغزی، کنترل عوامل خطرآفرین ضروری است. افزون بر این، دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم سرشار از انواع مختلف میوه ها، سبزیجات و غلات کامل، در کنار ورزش منظم و حفظ یک وزن سالم از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند.
منبع:asriran.com
بیشتر بخوانید تا سالم بمانیدزمانبندی صحیح آب خوردن چهارمین نشانه سکته نیز مشخص شداگر کورتون میخورید، حتماً بخوانیددلایل عجیب سردردهای خود را بدانیدسردرد ( میگرنی , چشمی , عصبی )سردرد نشانه چیست؟