غذاهای پرکلسترول را بهتر بشناسیم
مجموعه: تغذیه سالم
اگر از جمله افرادی هستید که کلسترول بالایی دارید حتما بهدنبال لیست غذاهای پر کلسترول میگردید تا از آنها اجتناب کنید.
اما آیا میدانید کلسترول چیست؟
کلسترول ماده چربی است که در خون و در تمام سلولهای بدن یافت میشود. در حقیقت کلسترول قسمت مهمی از بدن سالم است. مثلا در ساختار دیواره سلولی شرکت میکند. کلسترول برای بدن لازم است ولی مقادیر بالای آن یک عامل خطر برای بیماری عروق کرونر قلب و سکته قلبی محسوب میشود.
دو عامل عمده سطح کلسترول بدن را تعیین میکنند، ژنتیک و رژیم غذایی حاوی کلسترول یا چربی اشباع بالا. شما نمیتوانید ژنتیک خود را دستکاری کنید ولی میتوانید رژیم غذایی خود را تغییر دهید. بعضی از غذاها هم کلسترول بالایی دارند و هم چربی اشباع آنها زیاد است. بیشتر پزشکان توصیه میکنند هم غذاهای پرکلسترول و هم غذاهای پرچرب را حذف کنید و یا به حداقل رسانده تا سطح کلسترول خود را به حد دلخواه برسانید.
بعضی از غذاها چربی اشباع بالایی دارند و اثر نامطلوبی روی سطح کلی کلسترول میگذارند به عنوان مثال سوسیس و کالباس، گوشت چهار پایان شامل گاو و گوسفند، روغنهای گرمسیری مانند روغن نارگیل و روغن خرما، محصولات پرچرب مانند شیر پرچرب، کره، خامه، پنیر و کرمها و نارگیل.
اگر مطمئن نیستید که آیا غذایی حاوی چربی اشباع هست یا نه میتوانید به برچسب روی آن مراجعه کنید. در ضمن غذاهای زیر حاوی کلسترول بالایی هستند. مقدار تقریبی کلسترول موجود در هر ۱۰۰ گرم آنها داخل پرانتز ذکر شده است:
مغز گاو یا گوساله (هر یک حاوی mg 3100 کلسترول)، مغز گوسفند mg( 2500 کلسترول)، زرده تخممرغ mg(2300 1200 کلسترول بسته به نوع پرنده)، روغن ماهی mg (700 کلسترول)، خاویار (mg 600 کلسترول)، جگر مرغ، جگر غاز و اردک (همگی mg 600 - ۵۰۰ کلسترول)، سنگدان گاو و گوساله mg(۷۰۰ کلسترول)، جگر گاو، گوساله و گوسفند mg(500 کلسترول)، سنگدان ماکیان mg(350کلسترول)، دل و جگر بوقلمون mg(300 کلسترول.)
توصیههایی برای تنظیم کلسترول رژیم غذایی:از گوشتهای احشایی پرهیز کنید. تقریبا گوشت احشای همه حیوانات حاوی کلسترول بالایی است، از غذاهایی که حاوی روغن گرمسیری مانند روغن نارگیل یا خرما هستند دوری کنید، از غذاهایی استفاده کنید که چربی اشباع کمتری دارند مانند گوشت سفید ماکیان بدون پوست و گوشت ماهی. از مصرف زیاد خرچنگ و میگو پرهیز کنید، برای پخت و پز از روغن زیتون یا کانولا استفاده کنید، از غذاهای حاوی روغن شیر مانند کره، خامه پرهیز کنید و از انواع کم چرب آنها استفاده کنید، از بین روغنهای ماهی روغن قزلآلا استثنا است و میتواند اثر کاهنده کلسترول داشته باشد هر وقت در مورد محتوای کلسترول غذایی شک دارید میتوانید به برچسب درج شده روی آن مراجعه کنید تا از ورود کلسترول اضافی به بدن پیشگیری کنید.
تغذیه و تناسب اندامروزانه یک لیوان ماست بخورید بیشتر میگو بخورید!خواص جوانه گندم و سویاخوشمزههای خطرناک!!خوشمــزههای ســـرطانزاروزه داران مراقب سندروم دامپینگ باشند