تسکین درد قاعدگی
تسکین درد قاعدگی
مجموعه: بهداشت بانوان
درد قاعدگی عبارت است از بروز درد شدیدی هنگام عادت ماهیانه
دردهای قاعدگی به دو نوع اولیه و ثانونه تقسیم می شوند. درد های اولیه دردهای معمول و رایج هستند که خیلی شدید نیست و قابل تحمل و کنترل است. اما دردهای ثانویه که بسیار شدید هستند ومعمولا با هیچ مسکنی تسکین پیدا نمی کنند.
درد قاعدگی چیست؟
درد قاعدگی عبارت است از بروز درد شدیدی هنگام عادت ماهیانه که مانند دل پیچه است و اغلب در سطح زیر و وسط شکم ایجاد می شود. البته ناحیه شیوع درد در هر خانمی متفاوت است، گاهی این دردها تا زیر کمر وحتی کلیه های فرد را فرامی گیرد و ممکن است از یک تا دو روز قبل از قاعدگی شروع شود و تا 4 روز طول بکشد.
البته این دردها نظم خاصی ندارد و شدت و محل آن در هر فرد و در هر ماه متفاوت است. این دردها که از نوع کوفتگی هستند، گاهی اوقات آن قدر شدیدند که فرد مجبور می شود دست از تمام فعالیت هایش کشیده و دراز بکشد. دردهای قاعدگی همراه با علائم متفاوتی هستند مانند تهوع ، سردرد، خستگی ، کسالت ، اسهال ، استفراع و … در واقع با وجود این دردها قاعدگی برای برخی خانم ها تبدیل به یک فاجعه ماهانه می شود.
دردهای قاعدگی به دو نوع اولیه و ثانونه تقسیم می شوند. درد های اولیه دردهای معمول و رایج هستند که خیلی شدید نیست و قابل تحمل و کنترل است. اما دردهای ثانویه که بسیار شدید هستند ومعمولا با هیچ مسکنی تسکین پیدا نمی کنند، خطرناکند و نیاز به معاینه پزشک دارد. همچنین ممکن است علت دردهای قاعدگی ثانونه بیماری های زمینه ای مانند آندومتریوز باشد.
چگونه دردهاي قاعدگي را کاهش دهيم؟
دردهای قاعدگی به دو نوع اولیه و ثانونه تقسیم می شوند
1. آرام بنشینید یا بخوابید تا عضلات شما از حالت انقباض در آیند.
2. دوش آب گرم بگیرید یا کیسه آب گرم را روی شکم و کمر خود قرار دهید، یا اینکه میتوانید از حولهای گرم برای این کار استفاده کنید.
3. می توانید از گیاهان دارویی، مثل دم کرده گل گاو زبان و چای های گیاهی دیگراستفاده کنید.
برای درمان درد قائدگی از گیاهان دارویی، مثل دم کرده گل گاو زبان و چای های گیاهی استفاده کنید
4. کمی ورزش کنید. شنا و پیاده روی برای این کار مناسب هستند، زیرا ورزشهایی آرام و بدون استرس می باشند.
5. اگر کمر شما درد می کند، از ایستادن طولانی مدت خودداری کنید.
6. کمر خود را ماساژ دهید تا گرفتگی و درد آن کم شود.
7. مواد غذایی غنی از کلسیم بخورید، مثل شیر و ماست، سبزیجات سبز برگی شکل (اسفناج، کاهو، جعفری، کرفس، کلم و…)
غذاهای خیلی سرد، خام، و پر ادویه روی وضعیت روحی روانی بعضی از خانمها تأثیر منفی میگذارد
8. مصرف نمک، قند (یا شکر) و قهوه را کاهش دهید.
9. تحت نظر پزشک از مکمل کلسیم و منیزیم استفاده کنید تا گرفتگی عضلات و درد شما را کاهش دهد.10. مصرف ویتامین های گروه B را افزایش دهید که می توانید هم از مواد غذایی غنی از آنها استفاده کنید و هم مکملهای آنها را بخورید، مثل شربت ب- کمپلکس. خصوصا ویتامین B6 در کاهش این دردها موثر است، ولی نباید بیشتر از 100میلی گرم در روز از آن را مصرف کنید.
11.به طور عمیق نفس بکشید و به یک موسیقی آرام گوش دهید.از خوردن این خوراکی ها در زمان قاعدگی بپرهیزید
نوشیدنیهای گازدار و کافئینه
در دورهی عادت ماهانه و قبل از مصرف نوشیدنیهای گازدار و کافئینه را کاهش دهید
در دورهی عادت ماهانه و قبل از آن تا میتوانید مصرف نوشیدنیهای گازدار و کافئینه را کاهش دهید چون این نوشیدنیها روی وضعیت روحی و احساسیتان تأثیر منفی میگذارند و همچنین باعث کاهش منیزیم بدن میشوند.
توجه داشته باشید که کاهش مصرف نوشیدنیهای حاوی کافئین میتواند به کاهش حالت نفخ نیز کمک کند. کافئین میتواند اسید معده را بیشتر کرده و برای رودههای حساس مناسب نیست. اگر دنبال یک جایگزین مناسب برای قهوه میگردید میتوانید روی چای هندی حساب کنید. همچنین باید بدانید که کافئین باعث انقباض رگهای خونی و دهیدراته شدن (کم آبی) بدن میشود برای همین هم میتواند سردرد ایجاد کند و حالتهای عصبی این دوره را افزایش دهد.
غذاهای خیلی سرد، خام، تلخ یا تند و پر ادویه
غذاهای خیلی سرد، خام، تلخ یا تند و پر ادویه روی وضعیت روحی روانی بعضی از خانمها تأثیر منفی میگذارد و آنها را آسیب پذیرتر میکند. برای همین توصیه میشود در این دوره از مصرف این قبیل غذاها خودداری کنید.
الکل و دخانیات
مصرف نوشیدنیهای الکلی باعث دهیدراته شدن (بیآبی) بدن و در نتیجه احتباس آب میشود. علاوه بر این الکل ذخیرهی منیزیم را از بین میبرد. این مادهی معدنی خواص ضد التهابی فوقالعاده ای دارد و دردهای دورهی عادت ماهانه را تسکین میدهد. همچنین باید بدانید که نوشیدنیهای الکلی باعث تحریک احساسات نیز میشود.
مصرف دخانیات در هر دوره ای که باشد برای سلامتی به خصوص سلامتی ریه ها مضر است. به عقیدهی متخصصان مصرف دخانیات به خصوص در دورهی عادت ماهانه به نفع سلامتی جسمی و روحی روانی خانمها نیست.
مواد غذایی شور
درست است که مصرف نمک آن هم به اندازهی کافی برای سلامتی لازم است اما با این حال مصرف زیاد آن باعث بروز حالت نفخ، احتباس آب و همچنین بروز حساسیت و درد در ناحیهی سینهها میشود. متخصصان حوزهی تغذیه معتقدند که مصرف نمک روزانه نباید بیشتر از 2300 میلیگرم یعنی معادل یک قاشق چایخوری باشد.
توجه داشته باشید که در این دوره مصرف پیتزا، لازانیا، سوسیس و کالباس، ماهی دودی، چیپس، سسهای صنعتی، پنیرها و غیره را کاهش دهید چون که حاوی نمک بیشتری هستند.
مواد غذایی چرب
پرهیز از مصرف مواد غذایی حاوی چربیهای ترانس به کنترل دردهای دورهی قاعدگی کمک میکند
غذاهای سرخ کردنی اصلاً مناسب دورهی قاعدگی نیستند. به خاطر اینکه در این دوره پوست به دلیل تغییرات هورمونی به طور طبیعی چرب تر میشود. در این صورت اگر مواد غذایی چرب نیز مصرف کنید پوست حساس تر و چرب تر شده و سر و کلهی آکنه و مشکلات پوستی دیگر هم پیدا میشود. به عقیدهی متخصصان مواد غذایی حاوی چربی زیاد مانند گوشتهای قرمز، محصولات لبنی پرچرب، مواد غذایی سرخ کردنی و روغنها میزان استروژن را افزایش میدهند. باید بدانید که حفظ میزان استروژن بدن اجازهی تغییرات خاص در رحم را نمیدهد و برای همین میزان گرگرفتگی، کرامپ ها و دردهای دورهی قاعدگی کمتر میشود.
پرهیز از مصرف مواد غذایی حاوی چربیهای ترانس به کنترل دردهای دورهی قاعدگی کمک میکند. اسیدهای چرب بیشتر در سرخ کردنیها، دوناتها، شیرینیجات صنعتی، مارگارین ها و هر مادهی غذایی که با روغنهای هیدروژنه تهیه شده باشد وجود دارد.
گوشت قرمز
گوشتهای قرمز حاوی چربی بیشتری هستند برای همین مناسب دورهی قاعدگی نمیباشند. برای تامین پروتئین بدن گوشتهای سفید را جایگزین گوشت گاو، گوساله و گوسفند کنید.
برخی از کربوهیدراتها
برخی از قندها در این دوره باعث تحریکپذیری بیشتر خانمها میشوند. مواد غذایی تهیهشده از آرد سفید مانند نانها، پاستاها، بیسکویتها و کیکهای تهیهشده از آرد سفید همچنین برنج سفید، سیبزمینی بدون پوست، غلات شیرین، آبنباتها و غیره مناسب این دوره نمیباشند. توصیه میکنیم تا جایی که میشود مصرف شکلاتهای سفید، دسرهای شیرین و کلا هلههولههای شیرین را کم کنید.
برخی از قندها در دوره قاعدگی باعث تحریکپذیری بیشتر خانمها میشوند
گردآوری : بخش سلامت بیتوته
منابع:
yjc.irtebyan.net
salamatnews.com