طبخ غذا اصول و قواعدی دارد که متاسفانه امروزه در سفره های ایرانی این اصول کمتر رعایت می شود. مهمترین این اصول به شرح زیر می باشد:
۱-غذا باید به آرامی و با تأنی و در مدت زمان طولانی و با حرارت ملایم پخته شود.
استفاده از زودپز برای پخت غذا به دلیل وجود حرارت و فشار بالا باعث له شدن مواد داخل زودپز و متلاشی شدن این مواد میشود. در نتیجه غذای تهیه شده در زودپز نه تنها هیچ خاصیتی ندارد (بیشتر یک تفاله است تا غذا) بلکه به دلیل متلاشی شدن، سرطانزا نیز میباشد.
استفاده از مایکروویو برای پخت غذا به دلیل داشتن امواج مایکروویو و تخریب ساختار مولکولی غذاها مضر بوده و موجب سرطان میشود.
امواج مایکروویو در مسیر حرکت خود پس از برخورد با ماده یا از آن عبور میکند و یا جذب آن میشود. این امواج جذب موادی که حاوی آب هستند مانند غذا و بدن انسان میشوند. قرار گرفتن در معرض تابش امواج مایکروویو میتواند به مرور موجب سوختگیهای بافتی و آب مروارید شود. این در حالی است که بنا بر تحقیقات صورت گرفته تمام مایکروفر های موجود در بازار نشتی امواج دارند که بسیار خطرناک است.
همچنین استفاده از غذاهای مایکروویو شده باعث کاهش حافظه، لطمه به مغز، اختلال در تولید هورمونهای مردانه و زنانه و کاهش و اختلال در سیستم دفاعی بدن میشود. همچنین برخورد مستقیم این اشعه با انسان باعث پاره شدن رشتههای DNA بدن و به دنیا آمدن نوزادان ناقصالخلقه میشود.
علاوه بر موارد فوق برخی از غذاها همانند سیب زمینی اگر در مایکروفر گرم شود باعث لطمه شدید به مغز در حال رشد کودکان میشود. همچنین یکی دیگر از مضرات احتمالی دستگاههای مایکروویو در مورد گرم کردن دوباره غذاهاست که موجب بقای میکروبهای غذا و تغییر ماهیت آنها شده که بسیار برای بدن آسیبزا است.
۲-غذاها بایستی از مواد غذایی تازه تهیه شوند و از مصرف مواد فریز شده باید پرهیز کرد.
استفاده از غذاهای فریز شده و منجمد شده بسیار مضر است. در غذاهای فریز شده، ماهیت مواد غذایی دچار تحولاتی میشود که خواص و فواید غذا را تغییر داده و از بین میبرد؛ در نتیجه بدن انسان را با کمبود مواد غذایی مفید روبرو میکند. همچنین نگهداری طولانی مدت این مواد در فریزر موجب تجمع مواد سرطانزا در غذاها میگردد. هر چه مدت فریز کردن غذاها طولانیتر باشد، مضرات آن نیز بیشتر است.
این در حالی است که اکثر بانوان ایرانی ماده غذایی خارج شده از فریزر را جهت استفاده در مایکروفر قرار میدهند که ضرر آن را برای بدن دو چندان میکند.
۳- فلسفه نامگذاری آشپزخانه این بوده که محل طبخ آش و فراوردههای آشی بوده است.
پایه سفره ایرانی آش بوده است. آشها هم غذا هستند و هم دارو. متاسفانه امروزه خانوادههای ایرانی کمتر از آش بهره میبرند و یکی از دلایل مهم آنها ایجاد ناراحتیهای گوارشی میباشد. در صورتی که آش با مصلحات آن مصرف شود، نه تنها نفخ و سوزش معده ایجاد نخواهد کرد، بلکه سبب درمان و بهبود مشکلات گوارشی نیز میشود.
منبع : payam114