آذر منصوری :به مردم اجازه تجمع بدهید
آذر منصوری :به مردم اجازه تجمع بدهید
مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
تاریخ انتشار : یکشنبه, ۲۲ دی ۱۳۹۸ ۰۸:۰۶
در پی حادثه اخیر سقوط هواپیمای ۷۳۷ اوکراین، مسئولان با موجی از مطالبهگری مردم و افکار عمومی مواجه شدند که از آنها خواستار مجازات و برخورد با خاطیان در این حادثه بودند. علاوه بر این هنوز زمان زیادی از وقایع اخیر که مردم را آزردهخاطر کرده، نگذشته است، حادثه کرمان و روشن شدن دلیل سقوط هواپیمای اوکراینی هم زخم تازهای بر روح مردم ایران بر جای گذاشت. درهمین خصوص «آرمان ملی» با آذر منصوری فعال سیاسی اصلاحطلب به گفتوگو پرداخته است که در ادامه میخوانید:
باتوجه به فشارهایی که از نظر بینالمللی روی کشور وجود دارد، حادثه اخیر چه پیامدهایی برای کشور دارد؟
در این که ایران در یک شرایط حساس به لحاظ انواع فشارهای بینالمللی قرار گرفته هیچ شک و تردیدی نیست و همه ناظران نسبت به این موضوع اذعان دارند و آن را تایید میکنند. لازمه مقابله با این فشارها و تهدیدها این است که ما باید بتوانیم در فضای داخلی کشور مولفههایی که بتواند اعتماد و امیدبرانگیز باشد بپردازیم. اعتراضات آبان ماه فضایی را در کشور ایجاد کرد که منجر به شکاف شد.
قیمت بنزین مانند یک جرقه عمل کرد تا این شکاف خودش را نمایان کند. در چنین شرایطی تلاشهای دیپلماتیک ایران و تلاشهای ایران برای مبارزه با تروریسم و داعش بر جای خود باقی بود و ترور سردار شهید سلیمانی ظرفیتی را در کشور ایجاد کرد که این سیل موجب شکلگیری یک وحدت حول محور منافع ملی در میان مردم شد. حفظ این سرمایه در این شرایط لازمههایی دارد که الفبای آن دقت و صیانت و مراقبت از این وحدت بود که متاسفانه اتفاقات پیدرپی به آن آسیب زد، حادثه سقوط هواپیما و علت آن و حادثه کرمان از جمله این اتفاقات هستند.
با این وجود راه التیام مردم را چه میدانید؟
همه این موارد در کنار هم باعث شد که ما فرصتی مغتنم را که میتوانست در شرایط تحریم باعث حرکت رو به جلوی کشور شود، از دست بدهیم. از طرف دیگر کتمان حقیقت و نامحرم دانستن مردم برای طرح دلایل سقوط این هواپیما مزید بر علت شد که امروز با وضعیتی در جامعه مواجه هستیم که جمعی از خانوادههای ما داغدار فرزندانشان هستند و روح و جان مردم ما به شدت زخم خورده و آسیب دیده است این موضوع هم به طور مستقیم بر امید مردم اثر گذاشته است. راه حل التیام این موضوع هم این است که مسئولان نشان دهند اراده لازم برای جبران این خسارت بزرگ به کشور و مردم وجود دارد.
باور کردنی نبود که این هواپیما توسط موشکهای پدافند آسیب دیده باشد، اعتمادی که به مجموعه داشتیم مانع پذیرش میشد اما در حال حاضر با پدیدار شدن این اتفاق تلخ و روشن شدن مسببین آن، چه افرادی که در شکلگیری این حادثه دست داشتند و چه افرادی که حقیقت را به نوعی کتمان کردند، باید مجازات شوند و مسئولان باید تمام تلاششان را بکنند که خسارات این حادثه به حداقل برسد و اعتماد از دست رفته بازگردد، هرچند که کار دشواری است.
درصورت استعفای مسئول یا مسئولان مربوط، واکنش مردم چه خواهد بود؟
جامعه ایران به حدی از این اتفاق آزرده است که دیگر تحمل شوک جدید را ندارد خصوصا اگر این شوک اعتمادسوز باشد. باید نهایت دقت در رفتارها و سیاستگذاریها و طرح مسائلی که به نوعی با جامعه ایران مربوط میشود، صورت گیرد. نکته دوم این است که همه کسانی که به نوعی در این حادثه نقش داشتهاند ضمن پذیرش مسئولیت خودشان در وهله اول عذرخواهی کنند و برای یکبار هم که شده چند مقام مسئول در رابطه با این حادثه استعفا دهند تا روح آسیب دیده جامعه کمی التیام پیدا کند.
من اطمینان دارم جامعه معنای این استعفاها را درک خواهد کرد، ضمن اینکه افراد باید از لحاظ قضایی و حقوقی هم پاسخگوی مردم باشند. نکتهای که در حال حاضر حائز اهمیت است این است که چگونه میتوان اعتماد از دست رفته مردم را بازگرداند، عذرخواهی و استعفا حداقل کاری است که در این شرایط میتوان انجام داد.
اعتماد از دست رفته به رسانهها چطور بازخواهد گشت؟
مردم تصور میکنند رسانهها هم در برخی دروغپراکنیها نقش دارند. وقتی مرجع اخبار ایران رسانههای برون مرزی میشوند، این سوال باید به طور جدی مطرح شود که چرا مرجعیت از رسانههای داخلی گرفته شده است؟ چرا مرجعیت به رسانههایی داده شده که ارتباطی با منافع ملی ایران ندارند و به دنبال اهداف خودشان هستند؟ دلیل اصلی آن برمیگردد به اینکه ما رسانههای داخلی را محدود کردهایم.
البته رسانههای داخلی همواره ملاحظات و خطوط قرمز را رعایت میکنند و گاهی همین محدودیت است که آنها را از بازگویی حقیقت منع میکند. اما در عین حال عملکرد رسانهها به طور کلی و رسانه ملی به طور خاص در بیاعتمادی مردم نقش دارند. ما در چندروز گذشته به اشکال مختلف شاهد طرح تحلیلهایی از جانب برخی کارشناسان بودیم که درباره علتهای مطرح شده واکنش نشان میدادند و با قاطعیت برخی موضوعات و احتمالات را نفی میکردند. در چنین شرایطی عملا اعتماد اندک باقیمانده فرو میریزد. برای همین باید تجدید نظر جدی در رویکرد رسانهها صورت بگیرد. باید مردم محرم دانسته شوند و از رسانهها صدای همه اقشار شنیده شود، نه فقط صدای قشری خاص. در همین راستا رسانه ملی باید به گردش آزادانه اطلاعات تن بدهد تا اعتماد مردم نسبت به رسانههای رسمی بازگردد، به خصوص که در عصر انفجار اطلاعات قرار داریم.
برخی مطالبات مطرح شده مانند برگزاری مراسم سوگواری تا چه میزان میتواند التیامبخش باشد؟
هراقدامی که بتواند در ترمیم زخم و التیام روح آسیب دیده مردم موثر باشد، اهمیت پیدا میکند. باید به چنین مطالباتی به چشم فرصت نگاه کرد؛ فرصتی برای اعتمادسازی. بهترین حالت این است که زمینه پذیرش این مطالبهگریها در جامعه فراهم شود.
آرمان ملی/ نسترن فراهانی