مجمع درآزمون دشوار FATF
مجمع درآزمون دشوار FATF
مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
تاریخ انتشار : پنج شنبه, ۱۲ دی ۱۳۹۸ ۰۸:۲۰
زمان زیادی باقی نمانده تا بنبست ایجاد شده در موضوع FATF دامن اقتصاد و معیشت مردم را بگیرد اما همچنان مخالفت برخی اعضای مجمع که اغلب وابسته به جریان اصولگرا محسوب میشوند، با تصویب دو لایحه CFT و پالرمو ادامه دارد. شرایط به نحوی است که دولت و مجلس، دو نهاد اصلی انتخابی و پاسخگو پیرامون موضوع اقتصاد از تصویب این دو لایحه سرنوشتساز در مجمع تشخیص مصلحت نظام ناامید شدهاند و مستقیماً از رهبر انقلاب درخواست کردهاند که به این موضوع ورود کنند.
این در حالی است که رفتار مخالفان تصویب لوایح FATF به معطل نگه داشتن CFT و پالرمو در مجمع محدود نمیشود و برخی از هواداران این جریان سیاسی، با ارسال پیامکهای تهدیدآمیز به اعضای معتدل مجمع، تلاش دارند آنان را نیز از دادن رأی مثبت به این لوایح بازدارند. در همین راستا، مجید انصاری به «ایرنا» گفت که از شامگاه دوشنبه حجم انبوهی از پیامکهایی با محتوای مخالفت با تصویب لوایح مرتبط با FATF را دریافت کرده است و این پیامکها همچنان ادامه دارد. به گفته او، اگر چه پیامکها تنوع محتوایی داشته اما ۷۰ درصد آنها شبیه به هم بوده و این طور به نظر میرسد که از یک مرکز واحد هماهنگ شده است.
سیدمحمد صدر، دیگر عضو مجمع در این باره میگوید: محتوای آنها این است که «این لوایح را تصویب نکنید»، «تصویب این لوایح خیانت به خون شهدا و بیوفایی به امام است» و… یعنی حرفها و صحبتهایی که همواره در این موارد گفته میشود و من مطمئن هستم ارسال کنندگان این پیامکها هیچکدام نمیدانند FATF و CFT چیست و تنها براساس یک اقدام تشکیلاتی شروع به ارسال این پیامکها کردهاند. البته آنها از این موضوع هم بیخبر هستند که این پیامکها اثری نخواهد داشت بلکه میتواند نتیجه عکس داشته باشد. او همچنین برخی از این پیامها را «حاوی تهدید» عنوان کرد. حتی حجتالاسلام غلامرضا مصباحی مقدم، از اصولگرایان معتدل مجمع نیز از این حملات در امان نبوده و اعلام کرده که برای او نیز چنین پیامهایی ارسال شده است. به رغم کشیده شدن این تنش به سطح جامعه، اما نشانهای از نرمش در مخالفان این لوایح دیده نمیشود و روز سهشنبه شدیدترین حملات به لوایح FATF از سوی مخالفان صورت گرفت.
همه علیه FATF؟
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره لوایح مربوط به FATF میگوید: «اگر از من شخصا نظرم را بپرسید، پالرمو و CFT به شدت برای امنیت ملی خطرناک هستند به ویژه CFT که بسیار خطرناکتر است». آیتا… آملی لاریجانی تصریح میکند: «ما هر چه جلوتر رفتیم شکمان به آمریکاییها و اذنابش و کسانی که اعضای FATF هستند بیشتر شده است. این روشن است. میخواهم بگویم واقعا آدمهای خطرناکی هستند. البته از قبل آدمهای فساد و خطرناکی بودند. برجامشان نشان داد چقدر آدمهای ناقابلیاند و CFT بدتر از برجام است». دبیر مجمع نیز بر لزوم ممانعت از پررو شدن FATF تأکید کرد.
محسن رضایی میگوید: «مجمع تشخیص مصلحت، کار خودش را انجام میدهد و چرا یک گروه بینالمللی در کار آن دخالت میکند؟ اینکه یگ گروه بینالمللی پر رو شود و در مسائل داخلی ما دخالت کند و طرف یک بخش کارشناسی را بگیرد، این بیانگر ضعف داخلی ما نیست؟» حسین مظفر نیز پیرامون همین لوایح به فارس گفت: «باعث شگفتی است موافقان پیوستن به FATF در حالی که هیچ مزایا و دستاوردی برای آن تصویر نمیکنند، اصرار بر تصویب لوایح مرتبط با FATF دارند». وی همچنین با اشاره به موضوع برجام یادآور شد: «ما در برجام تمام تعهدات خود را عملی کردیم ولی نه آمریکا و نه اروپاییها به هیچکدام از تعهدات خود عمل نکردند و برجام هیچ دستاوردی برای ما به ارمغان نیاورده است».
دفاع قوی دولت از لوایح
معاون حقوقی رئیسجمهور شامگاه دوشنبه، برای دفاع از استدلال دولت در موافقت با لوایح CFT و پالرمو به میدان آمد تا مسأله را مستقیماً برای مردم توضیح دهد. لعیا جنیدی با حضور در شبکه خبر سیما با بیان اینکه FATF معمولاً به «گروه ویژه اقدام مالی» ترجمه میشود، به تاریخچهای از آن اشاره کرد و گفت: همزمان با اوج گرفتن جرائم مربوط به مواد مخدر، نگرانی در تعدادی از کشورها به وجود آمد که پول آن در شریانهای بانکی، جریان مییابد و دوباره برای همین جرم استفاده میشود به همین علت تصمیم گرفتند گروهی را برای مقابله با آن ایجاد کنند. وی افزود: پس از آن مقابله با فساد مالی و پولشویی و تأمین مالی گروههای تروریست مطرح شد که معاهدههایی درباره آنها شکل گرفت. لعیا جنیدی تصریح کرد: برای این منظور استانداردهایی را برای بانکها تعریف کردند که چگونه بتوانند وجوه ناشی از جرم را شناسایی و با آن مقابله کنند.
FATF در گروه جهانی حدود ۳۷ عضو دارد و در گروههای منطقهای، حسب مورد کشورهای دیگر هم هستند و اکنون تقریباً همه صلاحیتهای قضایی به نوعی در این زمینه همکاری میکنند. در همین راستا جنیدی در گفتوگو با ایسنا اظهارکرد: اگر به معاهده FATF بپیوندیم به نظام بانکداری امن خواهیم پیوست و دیگر نباید با ما اقدامات مقابلهای کنند. اتفاقا کسی که در واحد اطلاعات مالی کشورمان قرار دارد معتمد نظام است و با بررسی اطلاعات درخواستی مشخص میکند که اگر اطلاعات مهمی مطالبه نشده باشد ارائه کند، اما اگر مربوط به امنیت ملی باشد به موجب معاهده NPT و تحفظ قانون اساسی ارائه نمیکند.
در چارچوب FATF بیشتر میتوانیم امکاناتی برای حفظ اطلاعاتمان داشته باشیم تا اینکه هیچ صیانتی نداشته باشیم. همه کشورهای عضو FATF مکلف به بررسی پولشویی و ملتزم به این مساله هستند که اطلاعات مربوط به تراکنش بانکی کشورها را به طور سیستماتیک ارائه دهند که در آن صورت حفظ اطلاعات ما سختتر است. در صورت پیوستن به FATF چون به سیستم بانکی نسبتاً امنی متصل میشویم که از طریق ابزارهای صیانتی صرفا جرائم پولشویی را بررسی میکنند از ما اطلاعات موردی درخواست خواهد شد نه سیستماتیک و گسترده. به فرض ملحق نشدن به این معاهده و رفتن در لیست سیاه به تمام کشورهای دیگر میگویند که اطلاعات مربوط به نقل و انتقال وجوه ما را استخراج و ارائه کنند که در آن صورت اطلاعات ما به طور گسترده و سیستماتیک ارائه خواهد شد.
جنیدی در پاسخ به این سوال که آیا ضمانتی وجود دارد که اگر FATF را بپذیریم اوضاع بهتر میشود افزود: شاید اوضاع بهتر نشود، اما موضوع این است که نپذیریم به مراتب شرایط ما بدتر میشود و لذا از این نظر با پذیرش آن وضعیت ما از این شرایط بدتر نمیشود. ْْْْْْما در لیست سیاه ۲۰۰ کشور عضو FATF قرار گیریم حتی با بانکهای معمولی هم نمیتوانیم مراوده داشته باشیم. اگر ما در لیست سیاه FATF قرار بگیریم حتی ارزهای ملی و بانکهای معمولی نمیتوانند با ما مراوده داشته باشند.
آرمان ملی