o جاذبه هاى طبیعى و گردشگری ایران:
• مناطق شمالى: سواحل دریاى خزر از مهم ترین مناطق و جاذبه های گردشگرى ایران است که هر ساله مشتاقان بسیارى را براى گذراندن اوقات فراغت به سوى خود جلب مى کند. در ناحیه خزرى جنگل هاى انبوه و پیوسته روى دامنه هاى البرز روییده است و مسافرانى که در جاده هاى کناره اى سفر مى کنند در یک سمت چشم انداز دریاى آبى و سمت دیگر جنگل سرسبز و طراوت و دلپذیرى آن را بر دامنه کوه ها مشاهده مى کنند.
• مناطق غرب و شمال غربى: ارتفاعات البرز و زاگرس در هنگام زمستان که پوشیده از برف است حوزه هاى ورزش زمستانى را تشکیل مى دهند و میتوان یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری ایران نام برد. در فصل تابستان دامنه ها این ارتفاعات با آب و هواى معتدل، چشم اندازهاى طبیعى زیبا، آبشارها، چشمه سارها و غارهاى طبیعى به نواحى جاذب تبدیل مى شوند. آب هاى معدنى یکى از عوامل توسعه گردشگرى در هر ناحیه محسوب مى شود.
یکی از جاذبه های گردشگری در زمستان ارتفاعات البرز و زاگرس می باشد
o جاذبه هاى فرهنگى و تاریخى گردشگری ایران:
• اماکن مقدس مذهبى: مراکز و اماکن مقدس مذهبى مهم ترین قطب هاى جاذبه گردشگرى ایران را تشکیل مى دهند. شهر مشهد به دلیل وجود بارگاه امام رضا (ع) مهم ترین قطب مذهبى و گردشگری ایران است. همه ساله تعداد زیادى از زائران ایرانى و خارجى از کشورهاى همسایه و مسلمان به این شهر سفر مى کنند.
اماکن مذهبى مهم ترین جاذبه های گردشگرى ایران را تشکیل مى دهند
• ابنیه و آثار تاریخى: استان فارس با بناهاى باستانى چون تخت جمشید، نقش رستم و خرابه هاى استخر، تخت سلیمان، پاسارگاد (مقبره کوروش) و آثار تاریخى پس از اسلام چون مسجد و حمام و بازار وکیل شیراز، دروازه قرآن و آرامگاه حافظ و سعدى از جاذبه های گردشگرى فرهنگى و تاریخى ایران محسوب مى شود و پایتخت فرهنگى ایران مى باشد.
استان فارس از جاذبه های گردشگرى، فرهنگى و تاریخى ایران محسوب مى شود
صنعت گردشگرى صنعت پر در آمد، پاک و کم هزینه!
صنعت گردشگرى امروزه در ردیف صنعت هاى پردرآمد، پاک و کم هزینه دنیا قرار دارد و از هر ١۵ نفر شاغل در سطح دنیا یک نفر در این بخش فعال مى باشد. از طرفى صنعت گردشگرى دنیا ابعاد متنوعى همچون توریسم الکترونیکى، اکو توریسم، توریسم درمانى، ورزشى، روستایى، فرهنگى و تاریخى یافته است.
صنعت گردشگرى دنیا ابعاد متنوعى دارد
تأثیر گردشگرى ایران براى جوانان!
با توجه به جمعیت جوان رو به گسترش، نرخ بالاى بیکارى، لزوم افزایش درآمد ارزى و سرمایه گذارى خارجى، توجه بیش از پیش در حوزه گردشگرى مى تواند زمینه رسیدن به اشتغال کامل، افزایش درآمد ارزى، معرفى تمدن و فرهنگ ایرانى به جهانیان، تعامل گسترده و سازنده با کشورهاى دنیا، درهم شکستن مرزهاى قومى و اقلیمى را فراهم کند.
صنعت گردشگری باعث کاهش بیکاری و اشتغال زایی شده است
مهمترین عواملى که مى توان توریسم را طبقه بندى کرد:
o از نظر زمانى: فعالیت هاى گردشگر را به شکل کوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت از یکدیگر تفکیک مى کند.
o از نظر مکانى: گردشگرى را به صورت فعالیت هاى گردشگرى در حوزه نزدیک، حوزه میانى و حوزه خارج یا دور تقسیم بندى مى کند.
o از نظر تابعیت: گردشگران به دو گروه گردشگران خارجى و بین المللى و گردشگران داخلى تقسیم مى گردد.
o از نظر انگیزه سفر: بر اساس آن گردشگرى با انگیزه هاى استراحتى، تفریحى، درمانى، زیارتى، فرهنگى، اقتصادى، ورزشى و…. از یکدیگر تفکیک مى شوند.
o از نظر فصل گردشگرى: موسم گردشگرى را بر اساس فصول مختلف سال طبقه بندى مى کند. در این طبقه بندى دو فصل تابستان و زمستان از اهمیت بالایى نسبت به فصول بهار و پاییز برخوردارند.
o از نظر شکل و سازمان دهى سفر: مانند سفرهاى انفرادى، گروهى، خانوادگى و… که ترکیب گردشگرى را تعیین مى کند.
o از لحاظ نوع و محل اقامت: گردشگران را بر اساس نوع و محل اقامت، از نظر کیفى و کمى طبقه بندى مى کند. مانند گردشگران مقیم در هتل ها، مهمانپذیرها، خانه هاى ویلایى یا پانسیون هاى خانگى، کمپینگ و….
انواع توریسم عبارتند از:
o توریسم تندرستى: مسافرت به دهکده هاى سلامت بدون دخالت پزشک. معمولا براى فرار از ازدحام شهرها یا از بین بردن تنشها و استرس و حتى براى استفاده بیشتر از نور خورشید.
o توریسم درمانى: استفاده از آب هاى معدنى، نمک، لجن هاى طبیعى، مناطق آفتاب گیر تحت نظارت و مداخله پزشک.
o توریسم کشاورزى: شامل بازدید از مزارع و زمین هاى کشاورزى مى باشد که به نوعى اقتصاد داخلى کشاورزى را حمایت مى کند.
توریسم کشاورزى سبب حمایت از اقتصاد داخلى کشاورزى میشود
o توریسم مجازى: سفر به طور فیزیکى انجام نمى شود بلکه کشف دنیا از طریق اینترنت، کتاب و تلویزیون صورت مى گیرد.
o توریسم آثار باستانى: شامل بازدید از مکان هاى تاریخى یا صنعتى که از قدمت باستانى برخوردارند از جمله کانال هاى قدیمى، راه آهن، میدان نبرد و… مى باشد.
بازدید از مکان هاى تاریخى یا صنعتى را توریسم آثار باستانى میگویند
o توریسم فرهنگى: طى این سفرها از میراث فرهنگى شهرها بازدید مى شود. این نوع توریسم تجربیات خاص فرهنگى را نظیر توریسم موزه هنرى دربر مى گیرد و گردشگران مى توانند در طول سفر از موزه هاى هنرى دیدن کنند یا در بسیارى از مراسم فرهنگى شرکت نمایند.
توریسم فرهنگی تجربیات خاص فرهنگى را نظیر توریسم موزه هنرى دربر مى گیرد
o توریسم زیارتى: سفر به منظور زیارت مکانى مقدس
مکان های زیارتی از مهم ترین جاذبه گردشگرى ایران میباشد
o توریسم آب هاى معدنى و چشمه ها: سفر براى دیدن و استفاده کردن از آب هاى معدنى و چشمه هاى آب درمانى براى درمان بعضى بیمارى هاى خاص و لذت بردن از این نعمت خدادادى.
جاذبه های گردشگری ایران و جهان
o توریسم سفرى: نوعى خاص از گشت و گذار که شخص از سفر کردن بیشتر از رسیدن به مقصد لذت مى برد.
منبع : بیتوته