زنگ خطر کمبود داروهای شیمیدرمانی
مجموعه: اخبار پزشکی
تاریخ انتشار : پنج شنبه, ۱۷ بهمن ۱۳۹۸ ۰۹:۴۳
زنگ خطر دارو برای درمان بیماران سرطانی بهصدا درآمده است و بسیاری از مراکز درمانی داروهای شیمیدرمانی ندارند. چندی پیش متخصصان حوزه سلامت از آمار نگرانکننده شیوع سرطان خبر داده و هشدار داده بودند اگر وضع به همین شکل ادامه پیدا کند مرگ و میر ناشی از ابتلا به سرطان نیز سرعت خواهد گرفت.
روز گذشته رئیس فراکسیون غذا و دارو مجلس این کمبود دارو را در کشور تایید کرد و با یادآوری این نکته که ۲۰ قلم دارویی درکشور کمبود داریم، گفت: تامین داروهای خاص و شیمیدرمانی باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد. همایون هاشمی همچنین به صحبتهای برخی مسئولان وزارت بهداشت که اعلام کردهاند کمبود دارو نداریم، اشاره کرد و گفت: «این گفته درست نیست و در شرایط تحریمی سختی قرار داریم.
تامین داروهای خاص و شیمیدرمانی باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد. باید ارز آنها در زمان مناسب تامین شود تا مردم دچار سردرگمی و مشکل نشوند و واحدهای درمانی بتوانند بهدرستی خدماترسانی کنند.» چندی پیش نیز ابوالفضل اصلانی، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اعلام اینکه فقط سه درصد نیاز دارویی از خارج کشور تامین میشود، گفت: هماکنون حدود ۲۱ قلم کمبود دارویی در اصفهان داریم که اغلب اقلام وارداتی و برندهای کمیاب هستند. تحریم آمریکا علیه ایران در زمینه کالاهای اساسی موضوع تازهای نیست و پیش از این نیز، بارها به طرق مختلف این مساله اثبات شده است. دولت وقت آمریکا هرگز زیر بار این موضوع نرفته است؛ اما رسانههای غربی بارها در این باره نوشتهاند.
تحریمهای شدید بانکی و تهدید ثانویه شرکتهایی که با ایران همکاری میکنند، تقریبا همکاری شرکتهای دارویی را با ایران ناممکن کرده است. قبلا نیز نیویورکتایمز در این باره گزارشهایی منتشر کرده که نشان میدهد آمریکا به شدیدترین شکل ممکن دارو و غذا را برای ایران تحریم کرده است. این در حالی است که ماه گذشته وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پی مذاکرات به عمل آمده در جلسات قرارگاه تامین دارو و تجهیزات پزشکی، طی نامهای به مدیرکل سازمان جهانی بهداشت ضمن تشریح تاثیر اقدامات آمریکا در تحریم دارو و تجهیزات پزشکی روی بیماران ایرانی، خواستار اقدام ضروری این سازمان بینالمللی برای پایان دادن به نقض قوانین بینالمللی از سوی آمریکا شده است.
مشکلات تولید دارو در داخل کشور
صابر نامی، دبیر اجرایی سندیکای تولیدکنندگان مواد شیمیایی، دارویی و بستهبندی دارویی درباره تولید مواد اولیه دارو در ایران، معتقد است که بیش از نیمی از مواد اولیه داروها در کشور تولید میشوند: مواد موثر ۵/۶۹ درصد داروها در داخل کشور تولید میشوند. صددرصد ملزومات بستهبندی هم تولید داخلی هستند. تولید مواد اولیه شامل داروهای OTC (داروهای اساسی) و داروهایی برای بیماریهای خاص میشود.
او درباره حدود ۳۰ درصد مواد اولیهای که در ایران تهیه نمیشود، میگوید: به لحاظ علمی توانایی تولید آن ۳۰ درصد را هم داریم اما سرمایهگذاری در این بخش انجام نمیشود و این موضوع به موارد مختلفی ارتباط دارد که یکی از آنها این است که چون نیاز کشور در این زمینه اندک است شرکتهای دارویی تمایلی برای سرمایهگذاری برای تولید اینگونه داروها ندارند. قسمت بزرگی از این درصدی که گفتم از کشورهای چین و هند وارد ایران شده و بخش دیگری هم از کشورهای اروپایی مانند آلمان به ایران صادر میشوند. درواقع بخشی از داروهای بیماریهای خاص که شامل بیماریهایی مانند سرطان میشوند، در ایران تهیه نمیشوند.
آرمان ملی/رها معیری
منبع : بیتوته